zaterdag, juli 14, 2012

Oplossing opgave 259 (van 8 juli)


In bovenstaande stelling is wit aan zet. Zwarts laatste zet was Kg8-g7, een zet die een vraagteken verdient. Aangewezen was het terughalen van de loper ten bate van de verdediging. Het toernooiboek meldt op deze plek: Vele toeschouwers wilden nu brullen '.....' , want die zet wint op slag.

Helaas voor wit: hij zag deze zet niet en verloor kort daarna de partij.

Welke zet voor wit moet hier worden ingevuld, met andere woorden: wat wilden de toeschouwers brullen?

Oplossing: Douven - Pigusov (6e Gasunietoernooi, Groningen 1981)

Het toernooiboek meldt op p. 133: vele toeschouwers wilden nu brullen "33. h3!", want die zet wint op slag. Immers, na 33. ... Dxh3 34. Dg5 is het mat en als de dame wijkt, volgt hetzelfde. Helaas blijkt Rudy heel onontvankelijk voor telepathie, want hij speelde 33. Txh5? Lf6. Nu is er niets meer aan de hand.

Albert: Douven raakt daarna in grote tijdnood, doet logischerwijs niet de beste zetten en geeft op na de 39e zet van zwart (34. h3 Dg6 35. Tf5 Td8 36. Df3 Pe6 37. Dg4 Dxg4 38. hxg4 Pd4 39. Tf4 Lg5).

Alberts SchaakBlog kreeg 5 goede oplossingen in de virtuele brievenbus. Alle inzenders hartelijk dank!

1. Koen en Thea

Beste Albert,
We denken 1. h3 met dameverlies of anders 2. mat met Dg5
Gr. Koen en Thea


2. Klaas Dijkhuizen:

We brullen h3.

3. Ernst-Jan Pastoor:

h3.
Danwel damewinst, danwel als de dame een vluchtveld zoekt (Dxh3, Dd5, Dc8 etc etc) dan volgt Dg5++
Ernst-Jan Pastoor


4. Derk Schuttel:

h3 lijkt me wel erg lastig voor zwart. Gelukkig dat Klaas voetballende kinderen heeft want hij kan brullen langs de lijn.
Derk


5. Ruben Bourgonjen:

h2 - h3 en de zwarte dame gaat verloren, anders gaat zwart mat na Dg5.
Ruben Bourgonjen.

vrijdag, juli 13, 2012

Boekenkast en e-reader

De meesterlijk schrijvende Gerrit Komrij (hij overleed vorige week) schreef in de NRC in de afgelopen maanden over onze 'digitale wereld'. In februari ging het over internetjournalist Francisco van Jole, die, naar eigen zeggen, 80% van zijn boeken de deur uitgedaan heeft en voortaan de voorkeur aan zijn e-reader geeft.

Ikzelf heb het idee dat hij (Francisco) weer eens blijk geeft van het bekende verschijnsel dat er kennelijk niet te leven valt met het éne medium én het andere. Het verworvene moet goedschiks of kwaadschiks volledig plaatsmaken voor het nieuwe. Het nieuwe moet per se het oudere vervangen, ook al is daar op zich heel weinig reden voor. Een wat bekrompen visie: men is kennelijk bang voor niet modern genoeg te worden aangezien als men zijn boeken gewoon in de kast zou laten staan. En dat hypermoderne besluit 'boekencollectie exit' moet dan ook meteen wereldkundig worden gemaakt, dat spreekt: kijk mij eens bij de tijd zijn!

Ik heb zelf trouwens Van Jole's boek Blink met enige instemming gelezen waarin hij, als hoofdpersoon, erachter komt dat de internetwereld dan misschien wel geweldig en schitterend is, maar dat dat helaas van veel mensen in de internetbusiness niet gezegd kan worden. Op de achterkant van de roman lezen we dan ook: Blink geeft een ontluisterend inzicht in leven en denken op de golven van een hype. Het is kortom niet alles koek en ei rondom het digitale wezen. Ook aan dit fenomeen wijdt Komrij overigens een column: De wereld van dromers (NRC, 29 december 2011).

Persoonlijk ben ik een beetje bang dat de e-reader ook wel eens een hype zou kunnen blijken te zijn, die een niet al te lang leven beschoren is. Het meedogenloze tempo waarin het apparaatje de wereld zou moeten veroveren valt enigszins tegen. Er gaat niets boven het gemak dat men ervaart bij het lezen van een gedrukt boek. Het lezen van het ene complete boek na het andere op de computer doet volgens mij (vrijwel) niemand, in ieder geval niet ongestraft en dat zal ook, in iets mindere mate, voor de e-reader gelden.  Voor een keertje, ach, wel grappig, maar bij veelvuldige herhaling zal de oogarts er al snel aan te pas moeten komen. Het boek zal wellicht niet eeuwig blijven bestaan, maar toch veel langer dan Van Jole en gelijkdenkenden, die kennelijk met smart uitzien naar de vermaarde paperless society die maar niet wil aanbreken, vermoeden. Een geniale uitvinding als het boek kan tegen een stootje en zal ondanks een tegenslag(je) hier en daar, de mensheid nog geruime tijd van dienst zijn! Eco trekt zelfs de vergelijking met de uitvinding van de lepel, de hamer, het wiel of de beitel. Zijn ze eenmaal uitgevonden, dan kun je het niet beter doen. Je kunt geen lepel maken die beter is dan een lepel (Uit: Zo makkelijk kom je niet van boeken af (p. 8-9). Daar is het eigenlijk wel mee gezegd.


Misschien moet Francisco eens wat lezen in bovengenoemd werk: Eco, Umberto en Jean-Claude Carrière: Zo makkelijk kom je niet van boeken af: gesprekken over boeken onder leiding van Jean-Philippe de Tonnac (Amsterdam: De Bezige Bij, 2010), waarin bijvoorbeeld (pagina 29) Eco zegt, in antwoord op de vraag wat hij zou willen meenemen in het geval dat zich bijvoorbeeld een klimaatramp zou voordoen: We hebben gezien dat de moderne dragers snel verouderen. Waarom zouden we het risico lopen onszelf op te zadelen met voorwerpen die onleesbaar of onhoorbaar zouden kunnen blijven? We hebben wetenschappelijk bewezen dat boeken beter zijn dan elk ander voorwerp dat onze cultuurindustrieën de laatste jaren op de markt hebben gebracht. Dus als ik iets moet redden wat makkelijk te transporteren is en bewezen heeft de tand des tijds te kunnen weerstaan, dan kies ik voor het boek.

Op pagina 31 van hetzelfde werk zegt hij trouwens dat hij in geval van een calamiteit (ja, het blijven donkere scenario's) ook wel degelijk de externe harde schijf van 250 gigabyte mee zou nemen, waar alles op staat wat ik in de afgelopen dertig jaar heb geschreven.

Zoals ik hierboven al vermeldde: het één én het ander bewaren, omdat dat gewoon voor de hand ligt. Geen enge en onnodige keuzes maken.

Komrij rekent beheerst met Van Jole af. Enkele passages uit zijn column  Van Jole's Last Tango (van 16 februari):
.......................
.......................
Goeie hemel, na zoveel jaren bleek ook Francisco van Jole nog over een paar boekjes te beschikken. Daar zijn we achter gekomen omdat Francisco op zijn eigen Joop.nl blij-blij-blij verklaarde dat hij ze nu eindelijk eens de deur had uitgedaan. De coming out van zijn ware PvdA-ziel? Nee, Francisco van Jole had na vijfentwintig jaar internetdeskundigheid ontdekt dat het boek zijn langste tijd heeft gehad en dat het e-book de toekomst is.
De toekomst van het boek, u vraagt en wij draaien. Als je lang genoeg wacht komen alle toekomstvoorspellingen uit. Volgens een roman uit 1890 zou in 2010 elk huis ter wereld over een opstapmogelijkheid voor de stoomtrein beschikken. Zelf zou ik niet eens durven voorspellen hoe over anderhalf jaar boek en e-book erbij staan. De kwestie is namelijk dat ik wel iets van boeken weet, maar niets van de toekomst.
.................................
................................. 
De dramatische kop boven zijn artikel luidt: De onvermijdelijke dood van het papieren boek. Je voelt, hier is geen waarzegger aan het woord, maar een rampenverslaggever. Het boek zal failliet gaan omdat Francisco het wil.
...........................
...........................
Francisco leest nu alles op een iPad.
Joost Baars, werkzaam bij een boekhandel, merkte over dit bravourestukje – Francisco’s gang naar het antiquariaat – fijntjes op dat de handel in papieren boeken blijkbaar springlevend is.
Ik zou met gemak drie karakterschetsen van Francisco van Jole kunnen geven. Maar nooit, nee nooit heb ik hem geassocieerd met iets wat naar boeken zweemde of met enige liefde voor de literatuur. Als Francisco roept dat hij zijn boeken heeft weggedaan omdat het e-book de toekomst heeft maakt dat op mij dezelfde indruk als een bedelaar die verklaart dat hij zijn Zwitserse bankrekening heeft opgezegd omdat hij de voorkeur geeft aan een oude sok.


Hoe oud zou Francisco van Jole zijn? Er bestaan, gezien zijn indrukwekkende internetverleden, slechts twee mogelijkheden. Hij is op de leeftijd dat zijn vrouw al flink is veraardappeld of hij is op de leeftijd dat hij met een jongere meid heeft aangepapt. In het eerste geval is hij eindelijk gezwicht, moegebeukt door het huiselijk gezeur dat die boekvormige stofnesten de deur uit moeten. In het tweede geval heeft het jonge gansje in de Viva gelezen dat urenlang turen naar een witte wand leidt tot een drastische verhoging van haar inwendige gelukspeil. Wie is Francisco om zijn gansje een kale muur te misgunnen?

..............................
.............................. 
Het is niet interessant of het e-book het van het papieren boek zal winnen. Het gaat om de oorlog tussen lezers en niet-lezers. Het wegdoen van een bibliotheek door iemand die duidelijk nooit iets van belang heeft gelezen en liever naar vergezichten luisterde, is een loos gebaar.
****************************************

Aldus Komrij. Krachtige taal, waarbij de conclusie niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.
 
Tot slot: onderstaande cartoon geeft een aardige indruk van boekenkasten van mensen die gehandeld hebben als Van Jole en ook van die nerveuze beslissingen hebben genomen:


zondag, juli 08, 2012

Opgave 259, ofwel: wat wilden vele toeschouwers brullen?


In bovenstaande stelling is wit aan zet. Zwarts laatste zet was Kg8-g7, een zet die een vraagteken verdient. Aangewezen was het terughalen van de loper ten bate van de verdediging. Het toernooiboek meldt op deze plek: Vele toeschouwers wilden nu brullen '.....' , want die zet wint op slag.

Helaas voor wit: hij zag deze zet niet en verloor kort daarna de partij.

Welke zet voor wit moet hier worden ingevuld, met andere woorden: wat wilden de toeschouwers brullen?

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 13 juli naar Alberts SchaakBlog! In het dan volgende weekend volgen oplossing, partijgegevens en ontvangen reacties.

Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde datum), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

woensdag, juli 04, 2012

Nogmaals Abel Nissen (Noorderkrant 4/7/12)

Abel Nissen, lid van de jeugdafdeling van schaakclub Ten Boer, die de overall winnaar is geworden van de jeugd Grand Prix cyclus en aan wie Alberts SchaakBlog al eerder aandacht  heeft besteed, is ook doorgedrongen tot de Noorderkrant (van 3 juli), in een artikel van Marianne Janssen:

Grand-Prix voor Abel Nissen van jeugdschaakclub Ten Boer

TEN BOER – De 12-jarige Abel Nissen van de jeugdschaakclub Ten Boer heeft met grote overmacht de jeugdschaak Grand-Prix reeks van het seizoen 2011-2012 gewonnen.

Vanuit de Noordelijke Schaakbond werden hiervoor 13 toernooien georganiseerd waaraan in totaal 250 jeugdige schakers hebben deelgenomen. Op deze toernooien konden punten worden verdiend, waarna na aftrek van de twee slechtste resultaten een eindklassement werd opgemaakt. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover en vond het laatste toernooi plaats in Groningen. Nadat de dagprijzen waren verdeeld kon het algemeen klassement worden opgemaakt. Abel had al vele malen bij de tussenstand de leiderstrui omgehangen gekregen en stond deze trui op het laatste toernooi ook niet meer af.

Er was nog meer succes, Abel’s jongere clubgenootje, de 8-jarige Lindert Kroon wist beslag te leggen op de derde plaats in het algemeen klassement.
Er kan gesteld worden dat de jeugdschaakclub het afgelopen seizoen een enorme progressie heeft geboekt. Naast Abel en Lindert eindigden ook Gerbrich Kroon, Gerben Mulder, Bas Klomberg en Dalarna van Pijkeren op een plaats binnen de top 12.

De kinderen hebben nu schaakvakantie maar kunnen na de vakantie al snel weer vol aan de bak. Traditiegetrouw wordt het seizoen geopend met het jeugdschaaktoernooi van de Sportrecreade in Ten Boer op 15 september. Ook kinderen die willen kennismaken met de schaaksport zijn hier van harte welkom. Kort daarna, op 29 september, vindt alweer het eerste Grand-Prix toernooi van het nieuwe seizoen plaats, ook in Ten Boer.

Op de foto leden van de jeugdschaakclub met uiterst links Lindert Kroon en derde van links Abel Nissen.

Zegevierende schakertjes van SC Ten Boer met hun prijzen
                                          

dinsdag, juli 03, 2012

Alberts SchaakBlog: 75.000 bezoekers!


(Alweer) EEN MEMORABEL MOMENT


Nog vandaag zal Alberts SchaakBlog weer een memorabel moment beleven op het gebied van de bezoekersaantallen.
 
75.000, jawel:

75.000

bezoekers hebben dan, vanaf 1 juli 2006, het weblog minstens één blik (maar meestal aanzienlijk meer) waardig gekeurd.



Ook vermeldenswaard: het aantal bijdragen (in zes jaar tijd) bedraagt:

1.400

zondag, juli 01, 2012

GP Nosbo: 3 eerste, 1 tweede en 2 derde prijzen














Na de aankondiging gisteren van de Ten Boerster successen, hier het eigenlijke verslag van Thea: 

Winnaar Abel met trainer Roelof

Nogmaals Abel, de overall winnaar van de GP-cyclus

Op 30 juni was de laatste GP van dit seizoen. Het was prachtig weer en het zwembad lonkte. Toch deden nog 12 kinderen van SC Ten Boer mee in Groningen. De organisatie had ijsjes beloofd voor iedereen en grote bekers voor de top 5 van het klassement. Bijna alle trouwe GP deelnemers en zeker de toppers van het klassement waren aanwezig. Ernst Leeftink (verantwoordelijk namens de jeugdcommissie voor de GP’s) was eindverantwoordelijk voor de prima organisatie. Roelof en Jan waren gestrikt als tafelleiders. 

In de sterke B-groep schaakte Koen. Hij begon heel goed met 2,5 uit 3, maar daarna kwamen de sterkste tegenstanders en lukte het niet meer om te scoren. In meerdere partijen had hij volgens Jan nog best kansen. Koen zelf ging voor de mooie partijen, dat lukte.

In de C-groep 3 Ten Boersters: Gerben, Robin en Dalarna. Gerben is in rating gestegen en moet nu wennen aan het hogere niveau. Hij haalde 1 punt en deed veel ervaring op. Robin begon matig maar werd steeds beter. Hij wist 4 punten te halen uit 7. Dit bleek genoeg voor de 3de prijs. Dalarna speelde heel goed en won van Gerben en Robin. Ze haalde 5 punten en werd 2de.


Bas was in groep D beland door 2 matige toernooien. Hij had dus wat recht te zetten en deed dat prima. Hij haalde 6 uit 7 en werd groepswinnaar.

Bas

In groep E opnieuw 3 Ten Boersters: Jerimi, Gerbrich en Lemée. Jerimi speelde goed, hij gaat steeds meer voor de betere partijen en haalde 3 punten. Helaas had hij niet begrepen (Albert: dat 'begrip' kan van een kind niet worden verwacht, eigenlijk  ook niet van een volwassene) dat er voor Gerbrich nog een top 5 plaats in het klassement te halen viel. Jerimi won van Gerbrich. Daardoor werd Gerbrich 4de met 4 punten en viel ze net buiten de top 5. Lemée had een uiterst ongelukkige middag met 1 punt, volgend seizoen beter.

Dan groep F. Hierin zat Abel, de klassementsleider. Reeds na de eerste ronde was duidelijk dat hij zich enorm had gefocust op de 1ste plek. Hij ging er helemaal voor en haalde 6 punten in de eerste 6 rondes. Herdersmat, mat in 10 of 15 zetten, in ieder geval binnen 10 minuten. Toen de eerste plek zeker was gaf hij nog een remise in de laatste ronde. Geweldig Abel.

Lindert en Abel

In de G-groep zaten Jarno, Lindert en Luuk. Jarno speelde niet helemaal op zijn niveau en haalde 3 punten uit 7. Lindert speelde goed en werd 3de met 4,5 punt (dacht ik). Luuk was geweldig op dreef. Het plezier straalde eraf en na elke partij kwam hij blij vertellen hoe hij mat had gezet, een koningin terug had gewonnen of een torentje had weggegeven: “ach, een torentje”. Dit alles bracht hem 6 punten en de eerste plaats. Van Luuk gaan we nog veel horen.


Een mooi toernooi als afsluiting met inderdaad ijsjes en medailles voor alle niet-prijswinnaars. Het GP circuit is een groot succes met 249 deelnemers in totaal.

De Ten Boerster schaakjeugd samen  met de nummer twee in het GP totaal-
klassement: Marlinde Waardenburg (Het Kasteel) en coaches Jan en Roelof