maandag, januari 16, 2012

Damesteam wordt tweede bij NOSBO Jeugdcompetitie C

Het reizende schaakcircus voor de jeugd ging vandaag (14 januari) verder. Op 27 december een Grand Prix, vorige week het persoonlijke jeugdkampioenschap en nu teamwedstrijden.

Het werd een erg leuke middag met 5 teams die meededen in de C-categorie (geboren ná 1997) en 6 teams in de D-categorie (geboren ná 1999). Tijdens de jeugdkampioenschappen kwamen we op het idee om zowel een C- als een D-team te formeren met alleen dames. De familie Waardenburg vond dit een leuk idee en zo ontstonden de twee gecombineerde teams van Het Kasteel uit Coevorden en onze schaakclub uit Ten Boer. En als de familie Waardenburg deelneemt aan je team wordt het meteen een erg sterk team. Hoe sterk dat bleek tijdens de middag.

We hadden nog twee schakers over die graag mee zouden doen in een C-team. Gelukkig was de Paardensprong bereid om nog een gecombineerd team te maken, nu bestaande uit Daniël Apol, Bas Klomberg, Eline Hoexum en Jerimi Bos.
Ik moet zeggen dat de gecombineerde teams me goed zijn bevallen. Er vindt een spontane en inspirerende uitwisseling van enthousiaste jeugdschakers plaats. Dat moeten we vaker proberen te doen met de jeugdclubs in de regio. Persoonlijk vind ik teamschaak ook nog wat leuker dan individueel schaak.

Sjaak en ik waren als teamleiders meegegaan. Sjaak heeft zich met de D-teams bezig gehouden, dus hier heb ik heel weinig van meegekregen. Naast het meidenteam hadden we ook een team geformeerd met onze sterkste jeugdspelers in die categorie: Koen, Finn, Lars en Gerben. Koen zorgde voor de grootste sensatie van de dag door Jonas Hilwerda te verslaan. Ook Lars wist een opmerkelijke remise tegen Pieter van Foreest te behalen. Misschien kan Sjaak mijn verhaal nog verder aanvullen.
Ik geloof dat Lemée de topscorer is geworden bij het meidenteam. Ze is heel erg goed in vorm na haar succes bij de PJK. Gerbrich heeft erg van het meidenteam genoten. Ze was thuis zo enthousiast aan het vertellen.




Eindstand:

1. Unitas
2. Paardensprong 1
3. Paardensprong 2
4. Ten Boer
5. Kasteel/Ten Boer
6. SCEPU

Ik probeerde in de tussentijd de rol van teamleider van de twee C-teams te spelen. Bij de C-teams speelde men een half uur per persoon per partij, waarbij verplicht genoteerd moest worden. Johanna, Bas en Jerimi vonden het noteren moeilijk te combineren met het schaken zelf. Vooral Bas speelde hierdoor moeizaam.

In de 1ste ronde was het combiteam 'PaarTenBoer' vrij. Het damesteam speelde tegen Schaakkwartier. Een opmerkelijke wedstrijd. Lisanne Waardenburg op bord 1 was de enige die gelijkmatig won. Op de andere borden had het zowel 3-0 voor Schaakkwartier als voor ons team kunnen worden. Ilse speelde goed, maar op het moment dat ze haar goede spel met damewinst had kunnen bekronen, deed ze een zet die mat in 1 toeliet. Johanna speelde een mooie partij en stond erg gewonnen, maar liet heel laat in het eindspel de winst glippen en verloor zelfs. Dalarna stond daarentegen verloren, maar wist een pionnenfront op te laten rukken, waardoor ze alsnog wist te winnen.

In de tweede ronde mocht het combiteam meteen tegen het kampioensteam van Unitas. Dit team heeft allemaal toptalenten met een rating die ver boven de 1400 liggen. Het werd dan ook 4-0. Maar Daniël Apol op bord 1 speelde een puike partij tegen Gerbert Leeftink. Tot het moment dat hij door de vlag ging stond hij gewonnen:


1.Kd2 b4 2.Ke3 b3? (na 2... c3 speelt de witte loper op a1 niet meer mee en denk ik dat Daniël kan winnen) 3.De7! en zwart ging door de vlag 1-0

Het meidenteam moest tegen Unitas 2. Johanna wist al gauw de stand op 1-0 te brengen door een aardige matcombinatie met paard en dame. Ilse verloor hierna, maar Lisanne speelde Leonard in 't Veen langzaam van het bord af. Dalarna speelde een goede partij tegen Jil David en versloeg haar tegenstandster uiteindelijk op de klok.

In de derde ronde mochten de teams tegen elkaar. Ook dit werd weer een vreemde wedstrijd. Ilse en Jerimi maakten er een enorm interessante pot van. Jerimi won de dame van Ilse, maar Ilse miste vervolgens een mat in 1. Hierna liep Jerimi met zijn koning de verkeerde kant op, waardoor Ilse het mat dat Jerimi dreigde kon voorkomen. Daarna wist Ilse de dame van Jerimi met een vork te winnen waarna Jerimi weer een toren van Ilse terug wist te pakken. Tenslotte was het Ilse die met de volgende vork de laatste toren van Jerimi verschalkte en (bent u er nog?) met een toren en een loper meer overbleef. Een belangrijk punt voor de dames bleek achteraf. Want Eline was de enige die vanmiddag van Johanna op een rechtlijnige manier won. Ze speelde een gevaarlijk middenspel met ongelijke lopers erg goed uit. Maar daarvoor had Lisanne Daniël al met een mooie trucje matgezet op h1. Tussenstand 2-1 dus. Dalarna stond beter tegen Bas en besloot vanwege de stand in een interessant en gelijkwaardig toreneindspel remise aan te bieden. Bas nam het aan.


In deze stelling speelde Bas 1...Kb3 2.Tb6+ Kc2 3.Tc6+ Kb1 4.Tb6+ en besloot met 4... Kc2 weer terug te gaan. Dat is ook het beste want na 4... Tb2 volgt 5. Txb2+ Kxb2 6. h7 a1D 7. h8D+ Ka2 8. Dxa1+ Kxa1 met een gewonnen pionneneindspel voor wit.
Hierdoor hadden de meiden al 5 matchpunten en zouden ze zeer 1ste of 2de worden. Om 1ste te worden moesten ze echter wel in de vierde ronde winnen van het sterrenteam van Unitas. Dat bleek er niet in te zitten. Lisanne verloor haar enige partij deze middag, Ilse had geen kans tegen Raymon en Dalarna werd ook erg hard mat gezet door Dennis van den Bergh. Alleen Johanna zorgde bijna voor een regelrechte sensatie door Silvia van der Werff te verslaan. Ze miste twee keer een mat:


Na 1. Dd6 is het op de volgende zet mat.


Johanna miste hier helaas 1. Dc8# en speelde in plaats daarvan 1. De8+ en verloor later alsnog toen ze haar dame onder tijdsdruk weggaf. Het was wel erg jammer, want het zou het enige bordpunt zijn geweest dat het eerste team van Unitas zou hebben verloren.

In de laatste ronde speelde alleen het PaarTenBoer team. Zij hadden een sleutelrol: als ze een matchpunt van Unitas 2 zouden pakken, dan werd Schaakkwartier 3de en mocht daarmee deelnemen aan het NK. Dit lukte goed. Jerimi en Bas verloren, maar Eline en Daniël slaagden er in om te winnen. Hierdoor werd de eindstand:

1. Unitas
2. Kasteel/Ten Boer
3. Schaakkwartier
4. Unitas 2
5. PaarTenBoer

Een prachtige tweede plek dus voor de meiden. Ze mogen niet meedoen aan het NK, omdat we voor één van onze speelsters dispensatie aan moesten vragen om deel te nemen. Deze dispensatie werd door de Nosbo en de andere jeugdclubs gegeven (heel veel dank), maar voor afvaardiging naar het NK werd het team terecht uitgesloten. Verder wil ik de familie Waardenburg danken voor hun inbreng om dit succes mogelijk te maken. Lisanne werd niet voor niets topscorer van het team.


Het team van PaarTenBoer werd uiteindelijk 5de, maar heeft toch een sleutelrol gespeeld in het kampioenschap.

Rond kwart over 5 was de prijsuitreiking. Ik wil Unitas, de Paardensprong en Schaakkwartier feliciteren met hun prijzen. Voor mij persoonlijk was toch wel het hoogtepunt van de middag om onze dames met de beker voor de tweede prijs te zien!

Geen opmerkingen: