zondag, januari 20, 2013

Teamschaak jeugd SC Ten BoerVrijdag en zaterdag heeft de jeugd teamwedstrijden gespeeld. Altijd leuk, zelfs als de resultaten achter blijven.
Vrijdag werd de 4de ronde van de NJC gespeeld. Dit keer in Haren, waar een mooie zaal was ingericht voor de wedstrijd. Enige aandacht vergde de analyseruimte: die was er niet. Jammer, want Jan en Sjaak proberen altijd direct met de schakers te analyseren.
Het eerste team moest tegen het oppermachtige Philidor Leeuwarden/Sneek. Daarbij hadden ze de pech dat Alfred niet mee kon doen. Abel verving hem. Dezelfde Abel kreeg bij aanvang de wedstrijd de prijs voor de beste partij van de vorige ronde in Usquert. Erwin Kok had het geweldige idee om spelers de gelegenheid te geven hun partijen in te leveren en daar de beste uit te selecteren voor een prijs. Er werden er 10 ingeleverd en Abel en Dylan Sealy wonnen hun prijs voor de bloedstollende aanvalspartij die ze op het bord brachten. Zoals Erwin terecht opmerkte: een partij waarbij een 20 tot 30 zetten lange strijd tussen loper en dame tegen toren en dame in open koningsstellingen plaats vond. Uiteindelijk won Dylan, maar beiden kregen een prijs voor hun kunstwerk.

Ten Boer 1 - Philidor Sneek

De wedstrijd tegen Philidor was andere koek. Abel verloor snel, Finn kreeg een leerzame partij tegen Selwin Keuning, een speler die bij Ten Boer meteen op het eerste bord van het volwassen team zou debuteren. Bas en Ruben speelden lang. Ruben verdedigde zich heldhaftig, maar uiteindelijk kon hij zijn materiële achterstand niet teniet doen. Bas speelde een geweldige partij. Lang hield hij een moeilijke stelling gesloten, terwijl zijn loperpaar op a1 en a2 voortdurend actief dreigden te worden als het gesloten centrum open zou breken. Uiteindelijk maakte hij een beslissende fout en verloor alsnog, maar de complimenten, ook van zijn tegenstanders, verdiende hij.
 Het tweede team moest tegen Sneek. Uiteindelijk verloor men met 3-1, maar 2-2 behoorde ook tot de mogelijkheden. Gerbrich won snel. Na de opening stond ze goed, maar ze gaf één van haar lopers weg. Net toen tegenstander Dylan zijn eigen loper weer actief had weten te maken, kwam Gerbrich met een mataanval die doorsloeg. Op bord 3 had Lars ook een goede partij. Hij verloor in de opening materiaal, maar doordat hij vreselijk actief werd met zijn stukken, kon hij een winnende koningsaanval beginnen:
Sake Algra – Lars van Ockenburg
NJC (4), 18.01.2013
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 d5 5.exd5 Pxd5 6.Pxf7 Df6
6...Kxf7 7.Df3+ Ke6 is de theoretische variant die tot ongekend scherp spel leidt
7.Lxd5 Lc5 8.0–0 Tf8 9.Lxc6+ Dxc6 10.Pxe5 Dd5 11.Pd3 Lb6 12.Pc3 Dg5 13.Te1+ Kd8 14.g3?! Lg4! 15.Pe2
15.Te5 lijkt mij beter
15...Kd7!
Objectief is 15...Df5 beter, maar de zet van Lars getuigt van gezond begrip: de toren op a8 moet meedoen. Wit staat ondertussen wel voor, maar veel stukken zijn gepend en ontwar die knoop maar eens
16.h4 Dd5
16...Df5 is weer beter: de dame kan niet aangevallen worden, pion f2 wordt aangevallen
17.Pef4

17…Dc6
Na afloop bogen Sake, Lars, Migchiel de Jong en ik ons over deze stelling. Zwart heeft hier een kansrijk offer 17...Txf4 18.Pxf4 Lxf2+ 19.Kxf2 Dd4+ 20.Kf1 Lxd1 21.Txd1 en ik zou de voorkeur aan zwart geven
18.Dxg4+ 1-0
Een erg leerzame partij. En geweldig knap gespeeld van Lars.

Ten Boer 2 - Sneek

Op bord 2 had Dalarna het moeilijk. Ze verloor onderweg wat materiaal, kwam nog even terug, maar met een toren tegen twee lopers plus een paar pluspionnen viel weinig uit te richten. Koen speelde op bord 1 voor wat hij waard was tegen de Fries jeugdkampioen Alec Sealy. Hij hield héél lang stand, maar toen zijn loper op g1 door pionnen op f2 en g3 werd ingesloten verloor hij een stuk. Ook met een stuk minder deed hij het nog erg goed, maar uiteindelijk kon Alec zijn dame (na promotie van een pion) afruilen. 3-1 uiteindelijk.
Analyse! Lemée lijkt niet erg overtuigd

Van het derde team heb ik minder meegekregen. Ze moesten tegen het Kasteel. Lemée had het moeilijk tegen Marlinde en verloor. Van de partijen van Gerben en Jerimi heb ik heel weinig meegekregen. De partij tussen Robin en Lisanne Waardenburg heb ik wel gezien. Lisanne is kampioen bij de B-jeugd en speelt strategisch al heel sterk. Haar systeem met e4, Lc4, d3, c3, Pf3, evt Lc4-b3-c2, 0-0, Pd2-f1-g3 vergt actief spel van zwart. Robin speelde actief met zijn stukken, maar een centrumopstoot met d6-d5 bleef uit. Hierdoor kon Lisanne een aanval op de koningsvleugel ontwikkelen, waar Robin ondanks vasthoudende verdediging geen tegenstand aan kon bieden.

Ten Boer 3 - Het Kasteel

Zaterdag volgde meteen al het volgende teamtoernooi. Finn speelde mee met Schaakkwartier, er deed een C- en D-team mee en er was een meidenteam bij de C’s. De andere teams bleken wel erg sterk: vooral Unitas C1 en de drie Paardensprongteams speelden wel erg goed. Uiteindelijk eindigden de teams onderin, maar we hebben veel geleerd. Vooral het D-team, dat als E-team mee kan doen met de voorronde op 6 april, aangesterkt met Luuk Hartman. Laten we de schaaktechnische prestaties per team maar langslopen.
Ik was erg blij dat Finn een plekje bij Schaakkwartier vond. Hij is toe aan partijen met lange bedenktijd (45 minuten). Hij speelde goed en geconcentreerd. In de eerste ronde won hij van Joep Scheerhoorn. Een goede partij. In ronde 2 speelde hij een gelukkige remise tegen Lars.
Finn van Pijkeren - Lars van Ockenburg
PJK teams (2), 19.01.2013

1...hxg4 2.hxg4 Le6
2...Dh4 want de velden g2 en h1 zijn wel erg zwak in de witte stelling. Zwart staat hier veel beter, vanwege de vrije a- en b-pion en de magistrale loper op d5. Wit heeft wel twee torens, maar die hebben geen open lijnen om de zwarte stelling binnen te dringen. 3.Kf1 Dxg4 en zwart moet gewonnen staan als de a- en b-pion gaan lopen
3.Dg3 Dd7 4.g5
4.f3 dekt de zwakke witte velden bij de witte koning af
4...Ta8
en na nog wat zetten werd tot remise besloten ½–½
In de laatste ronde speelde het team tegen Unitas. Finn speelde goed tegen Melchior Hillenkamp. In het toreneindspel met een pion minder moest Melchior precies spelen om te winnen. Ik zou het eindspel graag eens met Finn willen bekijken om te zien waar het beter zou kunnen voor wit.
Het damesteam begon als koploper aan ronde 2, omdat de eerste ronde met 4-0 werd gewonnen. Er waren 5 teams, dus één van de teams begon met een vrije ronde. In de tweede ronde verloor men kansloos van Unitas. In de 3de ronde stond de strijd met Ten Boer C1 op het programma. Ilse won van Lars, die zich met een stuk meer liet matzetten op g2. Er zat even een vuiltje in zijn ogen, zal ik maar zeggen. Lemée won van Colin, terwijl Gerbrich gelukkig won van Abel. Abel miste een winnende aftrekaanval. De partij tussen Silke en Robin was erg spannend en duurde lang. Silke hield knap stand tegen Robin. Robin speelde in iets betere stelling te snel, waardoor hij een kans op het vasthouden van het voordeel verloor. Hierna hadden beide spelers de gedachte dat de loper van Robin op h2 niet gepakt kon worden door het paard of de koning van Silke. Dit kon wel. Robin had dat als eerste door en trok schielijk zijn loper terug. Hierdoor werd het remise. In de laatste ronde werd weer verloren, dit keer van de Paardensprong. Lemée stond wel een tijd gewonnen, Ik had het idee dat Ilse tegen Martijn ook nog ergens een tactisch trucje op e6 had en Silke miste in een toreneindspel tegen Daniël Apol een kans op remise.
Daniël Apol – Silke Kok
PJK teams (4), 19.01.2013Silke speelde
1…c4
terwijl 1…f5 2. Tde3 d5 3. Kf2 in ieder geval voordeel geeft, ik weet niet of het genoeg is voor winst. Een partij om goed te analyseren.
Het C-team had de pech dat Gerben na ronde 2 uitviel. Hij speelde prachtig tegen Gyan, partijen tussen dit tweetal zijn altijd om van te smullen. Nu won hij met onvervaard aanvalsspel een toren. Echter hij begon zich steeds misselijker te voelen en daardoor verloor hij alsnog. Na de ronde moest hij ziek naar huis. Gelukkig was Colin als reserve aanwezig en kon hij 2 ronden meespelen.
Een paar mooie partijen van dit team. De partij van Lars is al genoemd, de partij van Gerben ook. Als beiden hadden gewonnen had men 2-2 tegen Schaakkwartier kunnen houden.
De beste prestatie was de partij van Robin tegen Adrian Kuiper. Robin schaakte tegen deze oud Nosbo-kampioen in het begin van de partij gelijkwaardig en kwam gewonnen te staan. Hij miste een grote kans en uiteindelijk blijkt dat Adrian meer ervaring met lange partijen heeft en wint alsnog. Ik laat een fragment zien uit deze partij:
Robin Bruins - Adrian Kuiper
PJK Teams (1), 19.01.2013

1...e5 2.Lg5
Ik zat te denken aan de variant 2.Pg5 d5 (2...exf4 3.Pxf7 verliest3.exd5 (3.Lh2 is beter, maar ik had 3... h6 gemist3...exf4 4.Te1 en wit moet gewonnen staan. Ik had echter 3...h6 gemist en nu kan zwart zich verdedigen. De computer geeft 4.Pe6 fxe6 5.dxe6 exf4 6.exd7+ Kxd7 7.Pxf4 met een zeer onduidelijke stelling
2...h6 3.Lxf6
3.Le3 is beter
3...Pxf6 4.Pg3 Le7 5.Ph4
Robin gaat voor veld f5. Een goed idee nu zwart h6 heeft gespeeld
5...0–0 6.Dc2
6.Pg6 kan nu en de volgende zetten
6...Tc8 7.De2 d5 8.Tad1
8.Phf5 is beter
8...Pxe4?! 9.dxe4 c4
9...Lxh4 10.Lxd5 is niet goed

10.Lxc4
10.Phf5 is beter 10...cxb3 11.exd5 en wit dreigt Dg4. Ik zit niet goed hoe zwart zich hier kan verdedigen.
10...Txc4 11.Dxc4?
Na 11.Phf5 staat wit nog steeds beter
Na 11…dxc4 12. Txd8 Txd8 staat zwart gewonnen
Het D-team deed dus mee om ervaring op te doen voor 6 april en het basisschoolschaakkampioenschap.
Joost Bensink van SCEPU speelde tegen de hele regionale top en haalde geen punten. Ik zag wel goede partijen, zoals tegen Tycho Bruggink. Hij heeft veel geleerd en als hij het positieve eruit haalt, zal hij snel beter worden. Het zit erin.
Op bord 2 speelde Remco. Hij haalde 1 uit 4. Ook zware tegenstand, maar wel goed geschaakt. Luca Petrelli moest nauwkeurig spelen om niet mat gezet te worden. Tegen Unitas won hij.
Op bord 3 speelde Jarno. Hij haalde 1,5 uit 4. Een goede overwinning in ronde 1, pat in ronde 2. Gaat ook hard vooruit.
Op bord 4 Martijn. Hij schaakt sinds september en doet het erg goed. Maar schaken met een half uur is wel wennen. Veel talent, maar de tegenstand van vandaag was wat te sterk. Wel een goede oefening voor het E-team.
Lindert kon pas na ronde 2 aanschuiven. Dat was wel jammer, want hij schaakte vorstelijk. In ronde 3 gaf hij in gewonnen stelling remise tegen Jiske de Vries, in ronde 4 liet hij zich met een dame meer mat achter de paaltjes zetten tegen Pieter van Nes en in rond 5 versloeg hij op een prachtige manier Matthijs van den Brink van Paardensprong. 1,5 uit 3.
Al met al 4 bordpunten en ik denk met een beetje gelijk dat de 5de plek erin gezeten had. Nu werden ze met 0 matchpunten 6de.
Het was een leuk toernooi, maar in vervolg gaan we met Ten Boer voor zo sterk mogelijke teams. Achteraf hadden we een serieuze kans gehad met een D-team met Finn, Gerbrich, Lemée en Remco. Finn, Gerbrich en Lemée wilden nu graag bij de C’s meespelen.

Geen opmerkingen: