woensdag, januari 30, 2013

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 17


Gisteravond werden (slechts) drie partijen gespeeld in de onderlinge competitie. Veel afzeggingen (waarvan er één helaas werd gemist) waren hieraan debet, even afgezien nog van de aderlating die de club recentelijk heeft ondergaan door het vertrek van drie leden. Bij die weinige partijen vielen echter toch enkele (kleine) verassingen te noteren.

De uitslagen:

Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen: 1/2 - 1/2
Albert Prins (w) - Marten Berends: 0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema: 1/2 - 1/2

AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Alfred Rodenboog, Harm Buter, Bas Klomberg en Jan Pilon. SN: Ad Mertens.

Klaas leek aanvankelijk zijn partij tegen Piet te gaan winnen en kwam op een voorsprong van twee pionnen, als Albert het achteraf allemaal goed heeft begrepen. Daarna moet de witspeler toch behoorlijk zijn teruggekomen, want toen tot remise werd besloten stond er een pionneneindspel met ongelijke lopers op het bord, waarbij alle pionnen op velden stonden van tegengestelde kleur aan die van de loper van de tegenstander. Zelden aanschouwde ik een eindspel dat meer remise was dan dit.

Albert had tegen Marten niet direct een topavond. In het middenspel zag het er nog goed voor hem uit, maar toen miste hij enkele mogelijkheden. Hij wilde te snel een pion winnen, terwijl eerst enige voorbereiding op zijn plaats was, waardoor hij zwart onnodig tegenkansen gaf. Marten maakte daarvan goed gebruik en slaagde er uiteindelijk in, na wederom een verkeerd plan van wit, zijn torens in de vijandelijke stelling te laten doordringen en zelfs op de tweede rij. Dat bleek meteen fataal en wit kon opgeven. 

Wopko en Gerard hielden elkaar goed in evenwicht en na een gelijkopgaande strijd werd er terecht tot een deling van het punt besloten. 

Binnen afzienbare tijd de nieuwe stand!

N.B. Volgende week speelt Ten Boer in de NOSBO tegen de ongetwijfeld sterkste tegenstander in de 1e klasse B: Staunton, die momenteel ook lijstaanvoerder is. Het zal heel moeilijk worden, maar misschien slepen we hier en daar nog een punt of een halfje weg!

TERZIJDE (let op de cursivering):

Het was een soort schaakwedstrijd – ja. En dat komt natuurlijk niet ten goede aan de amusementswaarde.
Frank de Boer, 27 februari 2011 na PSV-Ajax (0-0)

Geen opmerkingen: