zondag, juni 30, 2013

Robin verovert 3de plaats in GP klassement


Verslag van Roelof Kroon, jeugdleider van SC Ten Boer:

Gisteren is de laatste GP van dit seizoen gehouden. Dit jaar zijn er maar liefst 13 GP’s geweest in de Noordelijke Schaakbond. Dat is veel zaterdagen op pad met de jeugd, die elke keer weer enthousiast aan het schaken is. Bij de 80 deelnemers waren 12 schakers van onze club. Robin en Gerbrich maakten ook nog kans in de top 5 te eindigen.
De laatste GP wordt traditiegetrouw door de Nosbo georganiseerd. Tijdens het toernooi trakteert de Nosbo altijd op ijs en krijgen de deelnemers een aandenken. Met 80 deelnemers was het ook meteen één van de drukst bezochte toernooien. De indeling met 80 schakers is ingewikkeld. Je moet 4 groepen van 6 en 7 groepen van 8 maken. Maar welke groepen krijgen 6 spelers? De A-groep moet 6 spelers krijgen. Ik hoopte zelf dat ook de B-groep 6 spelers zou krijgen. Dit zijn schakers die al goed schaken en beter hun tijd gebruiken. 20 ipv 15 minuten is dan een voordeel. Aan de andere kant: in de onderste groepen zijn ook kleinere groepen gewenst. Voor hen zijn 7 partijen erg veel. De organisatie besluit de onderste 3 groepen uit 6 personen te laten bestaan. Begrijpelijk, maar om dan meteen dubbelrondig te spelen? Dat betekent 10 partijen voor kinderen die nog maar net schaken. Het duizelt ze op een gegeven moment voor de ogen.


De 5 winnaars van het GP-klassement. Sommige bekers zijn groter dan de
personen die ze vasthouden

Robin en Gerbich speelden nog om het klassement. Ze speelden beiden in groep C. Robin had de op een na hoogste rating en speelde geweldig. Met 5,5 uit 7 werd hij tweede. En veel belangrijker: hij scoorde zoveel punten dat hij Leonard in’t Veen voorbij ging in het klassement. Een 3de plek, een geweldig resultaat voor iemand met zo’n hoge rating. Het klassement wordt vaak gewonnen door schakers die met een relatief lage rating aan de cyclus beginnen en een enorme groei tijdens het seizoen doormaken. Zo wonnen Ruben Bourgonjen en Abel Nissen de afgelopen twee jaar. Dit jaar was de familie Adema ongenaakbaar. Zowel Marit als Wessel zijn grote talenten, waar we de komende jaren nog veel van gaan horen. Ik wil ze dan ook van harte feliciteren met hun overwinning. Leonard werd 4de. Leonard is één van de weinigen die met een hoge rating al jaren in de top van het klassement eindigt. Hij is elke GP van de partij en scoort goed in de A- of B-groep. De familie Post uit Assen eindigde op de plaatsen 5 en 6. Vooral Jesper heb ik een aantal keren van dichtbij mogen aanschouwen. Zijn spel is erg tactisch en hij ziet vaak onverwachte en sprankelende tactische wendingen. De opkomst van Jesper getuigt van het enorme potentieel dat men in Assen elk jaar weet op te leiden. Tussen dit vijftal dus onze troef Robin op de 3de plaats. En zeer terecht, want ook na een minder resultaat bleef hij terug vechten op een volgend toernooi. Zijn stijl: ik vind dat hij goed in eindspelen is. Die tikt hij makkelijk uit, vooral toreneindspelen. Daarnaast laat hij tactische buitenkansjes niet onbenut.
Zo geweldig goed de cyclus voor Robin afliep, zo sneu voor Gerbrich. Ze had veel pech met de indeling. Gevolg van de indeling was dat Gerbrich met de laagste rating in groep C kwam. Ze speelde de eerste twee partijen heel goed, maar verloor uiteindelijk. In de derde ronde was het minder, ze verloor opnieuw. Als ze vervolgens alles nog zou winnen, dan kon ze nog vijfde worden in het GP-klassement. De vierde ronde won ze een goede partij, in de vijfde ronde kwam ze gewonnen te staan. Door alle rumoer om haar heen werd ze wat afgeleid en produceerde pardoes een zet die alles weggaf. Gerbrich won de zesde ronde wel weer. In de zevende ronde hoopte ze met winst net genoeg punten te hebben voor het klassement. Helaas, ze liet een loper instaan en verloor kansloos. Uiteindelijk 6de met 2 punten en net buiten de top 5. Schaken kan af en toe erg hard zijn. Ze speelde echt geweldige partijen.De overige 10 schakers waren voor het eremetaal in de groepen gekomen. Naast de 2de plek van Robin in groep C wonnen nog vier van onze schakers een prijs.


Robin: tweede in groep C

Abel werd tweede in groep D achter Marit Adema, maar voor 3 andere spelers die even veel punten hadden gescoord. Lemée had een half punt minder en werd slechts 6de nota bene.


Abel: weer een prijs

In groep E ging Ilse met twee nullen van start, maar een keurige eindsprint leverde een tweede plek op. In deze groep scoorde Remco 2 punten door o.a. van de hoogste ratinghouder te winnen. Lars haalde hier 3 punten, misschien wel zijn laatste toernooi.
Ilse wordt tweede in de groep met Remco en Lars

In groep G leek Lindert voor de 1ste prijs te gaan. Helaas in de 6de ronde kwam een dame op een verkeerd veldje terecht, waardoor hij weer van Lyne Bruggink verloor. Ook de laatste ronde ging verloren. Lindert werd hierdoor ‘slechts’ 3de. Jarno speelde een wat minder toernooi in deze groep.
Lindert met 3de prijs, Jarno zit er ook bij

In groep I onze enige 1ste prijs. Voor Martijn die maar liefst 8 uit 10 haalde. Martijn heeft ondertussen veel ervaring en dat hielp hem door de laatste ronden heen. Geen onnodige verliespartijen meer.
Martijn met 1ste prijs, Mieke en Jovan in dezelfde groep

 In deze groep speelde Mieke ook. Als Mieke er plezier in houdt gaat ze een grote toekomst tegemoet. Nu scoorde ze 4,5 punt o.a. door als één van de weinigen Martijn te verslaan. Jovan debuteerde op een GP. Nog maar net begonnen met schaken, maar een geweldig talent. Op zijn eerste toernooi scoorde hij al 3,5 punt! Geweldig, Jovan
Na afloop ene lange prijsuitreiking. Het werd laat. De organisatie had het allemaal gelukkig goed in de hand. Ik wil Ernst, Fons en Roland erg bedanken voor het toernooi. En Wim en Paul voor de goede catering. En hopelijk zien we iedereen op 28 september in Ten Boer als we ons GP hebben gepland. Wel een voorbehoud: we moeten de organisatie en sponsoring nog wel rond krijgen.

Geen opmerkingen: