zondag, februari 15, 2015


Mail van Roelof:

Het is weer een druk weekend voor het jeugdschaak. Vrijdag zijn we begonnen met de kampioenschappen voor de beste basisschoolschaker en de beste Voortgezet Onderwijs schaker op onze eigen club. Vrijdagvond speelde het tweede team van Ten Boer tegen SCEPU in de NJC en zaterdag was het jeugdtoernooi van de Paardensprong.

BSK en VOSK kampioenschappen
Afgelopen en volgende week vrijdag spelen we de BSK en VOSK kampioenschappen op de club. Het toernooi is indertijd ingesteld om de toenmalige jeugd van de basisschool een wedstrijd te geven waar de toenmalige VO-toppers Alfred, Gerben, Steffan en Wouter niet aan deelnamen. Later is het VO kampioenschap er aan toegevoegd.
Dit jaar zijn er veel kinderen die meedoen aan het BSK. We hebben momenteel 24 jeugdschakers die op de basisschool zitten. Ook nieuw clublid Olaf List kon gewoon aanschuiven om mee te doen. De toppers dit jaar zijn Lindert, Mieke, Rowin en Martijn. Zij spelen de meeste toernooien en hebben de hoogste NJR. Outsiders zijn Anna-Mae, Yrsa, Wouter en Jovan.
Na 4 ronden is er nog één koploper overgebleven: Lindert won al zijn partijen. In de 4e ronde moest hij tegen Mieke Nissen die ook 100% tot dat moment had. Het is meteen ook de enige wedstrijd waar de toppers elkaar al tegenkwamen. Martijn en Rowin volgen op een overbrugbare afstand. Martijn speelde in de eerste ronde remise tegen de verrassend sterk spelende Melanie. Hierna won hij alle partijen, dus hij staat op 3,5 punt. Rowin verloor de eerste ronde van Kevin. Kevin is natuurlijk gewoon heel goed en heeft al jaren ervaring op onze club. Naast Rowin en Mieke heeft ook Jovan 3 punten.


Rowin speelde buitengewoon sterk: hier tegen Lidewij

Het wordt dus nog heel spannend in het kampioenschap. Door het hoge aantal deelnemers zijn er dit jaar 5 prijzen en is er 1 prijs voor het beste meisje dat niet in de top 5 staat.
Het VO kampioenschap wordt beheerst door Daan. Hij doet veel aan schaakstudie en dat merk je. Hij zou wel eens de eerste jeugdschaker van onze club kunnen worden die tot de 1250+ club gaat behoren. Tot de 1000+ club van SC Ten Boer behoren Koen, Robin, Finn, Dalarna en Daan zelf. Ik verwacht dat Gerbrich zich binnenkort bij deze groep kan voegen. In elk geval liet Daan er vrijdag geen gras over groeien. Hij won tegen Gerben, Robin en Ilja. Alleen tegen Ilja kwam Daan in gevaar. Hier stond hij een dame voor, maar doordat een paard en toren niet ontwikkeld waren, kon Ilja een gevaarlijk aanval op de koning starten. Deze sloeg niet door en ik moet eerlijk zeggen dat de stelling zo complex was (zoals wel vaker bij Ilja) dat ik niet alle varianten kon doorrekenen. Op gepaste afstand volgt een grote groep met 2 punten: Gerbrich, Koen, Gerben, Lemée, Jarno en Robin. Maar wie o wie kan Daan nog van zijn titel afhouden?

NJC
Vrijdagavond was de laatste ronde van de poulewedstrijden van de NJC in het Buurhoes in Ten Boer. Na de middagsessie zetten Jan en ik snel alle borden, stukken en klokken klaar voor de wedstrijden. Rond kwart over 7 ging ik samen met Lindert naar het Buurhoes. Lindert maakte zijn debuut in de NJC, omdat Ilja niet mee kon doen.
Op het programma stonden de wedstrijden SC Ten Boer-SCEPU en Staunton-Paardensprong. De laatste wedstrijd kende al een tussenstand van 0-1 voor de Paardensprong. Rond kwart voor 8 waren de teams van SCEPU en Ten Boer present om te beginnen. Groot was onze verbazing toen rond 8 uur nog geen teams van de Paardensprong en Staunton aanwezig waren. Zonder enig bericht bleven deze teams weg!


SCEPU - Ten Boer 2
Paardensprong - Staunton

Dus  begonnen we maar zonder de teams aan onze wedstrijden. En om met de woorden van Kasparov te spreken toen hem gevraagd werd wie zijn uitdager voor de wereldtitel in 1993 zou worden: ‘It will be Short and it will be short’. Lindert verloor op bord 4 snel van Joppe Kok. Jarno wist nog een tijd vol te houden tegen Joost Bensink, maar een dubbele dubbelpion werd hem te veel. Daarna volgde Lemée, die door Edgar Muradian werd overrompeld. Alleen Remco speelde lang gelijkwaardig tegen Silke Kok. Sterker nog: hij stond in een stelling met alleen nog maar de zware stukken zelfs beter. Vermoeidheid na een lange schoolweek werd hem fataal. Kortom 4-0 voor SCEPU. En om kwart voor 9 klaar.

Paardensprongtoernooi
Het grootste jeugdschaaktoernooi van Noord Nederland is al jaren het toernooi van de Paardensprong. Dit jaar waren er ongeveer 170 jeugdschakers, die in twee groepen streden.
Vanuit Ten Boer was Daan de enige die meedeed in de TOPgroep waar 19 1000+ schakers aan meededen. Daan deed het geweldig. In de eerste partij wist hij een verloren pionneneindspel tegen regerend Nosbo C-kampioen Jesper Post om te zetten in een gewonnen dame eindspel (zie diagram) om ... remise te nemen! In de eindstelling met wit (Jesper) aan zet is afruilen naar een pionnen eindspel verloren voor wit. En na andere zetten gaat de pion op d3 ook verloren. De zwarte koning kan veiligheid vinden op de damevleugel en de d-pion beslist de partij. In de tweede ronde wist Daan de dame van Thijmen Nawijn te winnen en dus ook de partij. Tegen Sake Algra werd het moeilijker. Sake stond gewonnen, maar ruilde af naar een stelling met een stuk meer, maar zonder pionnen: remise. In ronde 4 volgde een remise tegen Silvan Heijnen in een pionneneindspel. In de 5e ronde de grootste sensatie. Daan wist Lodewijk van Vliet te verslaan door opnieuw een dame te winnen in een Siciliaan. Hier volgt deze partij:

Lodewijk-Daan
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bc4 Nc6 7. Be3 e6 8. Qd2 Be7 9. O-O-O O-O 10. f4 Ng4 11. h3 Nxe3 12. Qxe3 e5 13. Nxc6 bxc6 14. fxe5?? Bg5 15. Rxd6 Bxe3+ 16. Kb1 0-1

In de laatste ronde kon Daan helaas niet van Eelke winnen. Met 3,5 uit 6 werd Daan verdienstelijk 7e in de eindstand.
Verrassende toernooiwinnaar werd overigens Edgar Muradian van SCEPU. Hij won van Eelke de Boer, Tycho Bruggink en wist Raymon Oord en Pieter van Foreest op remise te houden. Een prestatie die ongekend is en een groot compliment aan de club van Erwin.
Een goed initiatief deze topgroep.

De formule van de Open Groep vind ik op zich goed en verfrissend. Nadeel is dat ik gisteren een paar schakers had die vér boven zichzelf uitstegen en zonder prijs naar huis gingen. Dat voelt niet helemaal goed. Zo heb ik Yrsa Reuver de meest verbijsterende schaakprestatie ooit zien behalen, maar omdat ze een D-meisje was viel ze buiten de prijzen. Yrsa, die nog maar een half jaar schaakt, haalde 5 uit 8 in de Open groep en haalde hier meer dan 3 punten meer dan verwacht mocht worden. Ze had zelfs de grootste W-We, maar deze prijs was er niet meer. Heel jammer, want ik vind dat je een ongekende prestatie hebt geleverd, Yrsa. 

Zussen Yrsa en Lemée spelen naast elkaar.
 Yrsa  beleefde een ongekend goed toernooi

En zo deden alle schakers uit Ten Boer het beter dan gepland. Neem Rowin Berghuis die 5,5 uit 8 haalde. Een geweldige prestatie, maar helaas 6e in de D-categorie. Lemée Reuver deed het met 5,5 uit 8 beter dan verwacht. Mieke Nissen haalde met 4,5 uit 8 ook een plusscore, net als Lindert die met 5 uit 8 niet alleen een plusscore haalde maar ook de toernooiwinnaar van de GP in Dokkum versloeg. 

Lindert heeft een gewonnen stelling bereikt

Anna-Mae haalde 4 uit 8. Ze speelde een beetje wisselend. Lidewij haalde ook 2 keurige punten. En ze heeft er plezier aan en daar gaat het om.


Gerbrich werd 3e in de C-groep en 5e in het eindklassement

Gerbrich was de enige die met prijzen naar huis ging. Ze begon stormachtig met 6 uit 6. In de 7e ronde moest ze tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst. Het werd een spannend gevecht. Gerbrich ging een verloren toreneindspel in, maar wist het om te keren in een gewonnen stelling. Helaas liet ze het glippen en werd het remise. Nog steeds als ongedeeld 1e ging ze de laatste ronde in. In een vreselijk spannend en langdurig gevecht ging ze helaas ten onder tegen Joost Bensink. Ze had kansen, maar Joost viel goed aan, won een pion en ging een gewonnen paardeindspel in. Toen Joost zijn paard weggaf was het even gewonnen voor Gerbrich, maar toen ze in plaats van de koning naar het promotieveld te brengen een paardzet deed, kon ze de d-pion niet meer tegen houden. Joost deed het ook niet goed en even was het weer remise, totdat Gerbrich besloot voor de winst te gaan. De d-pion liep nu echt door en het was uit. Als een kampioen feliciteerde ze Joost met zijn geweldige prestatie. Zo heeft SCEPU een geweldig toernooi met twee winnaars: Joost en Edgar. Gefeliciteerd met deze overwinning, SCEPU!

Ik wil de Paardensprong feliciteren met hun geslaagde toernooi. Het was een mooie schaakmiddag met veel inzet van vrijwilligers van de club en natuurlijk met één van mijn favorieten: Jozias Hillenkamp.

Geen opmerkingen: