maandag, december 12, 2016

Anekdotes uit de schaakwereld (36)

In partijen tussen grootmeesters komt het verlies van de dame maar heel zelden voor, omdat  grootmeesters gewoonlijk met dit schaakstuk zeer zorgvuldig omgaan. Toch gebeurt het wel eens en dat gaat dan meteen als curiositeit de wereld rond. In het kandidatentoernooi 1956 in Amsterdam liet de anders bijna onfeilbare Armeniër Tigran Petrosian (1929-1984) tegen zijn landgenoot David Bronstein (1924-2006) zijn dame instaan. Voor dit verrassende ‘geschenk’ bedankte Bronstein op een originele manier door van een reusachtige taart die de deelnemers werd aangeboden, zijn deel, een witte dame, aan Petrosian als cadeau te overhandigen.


De Hongaarse grootmeester Gideon Barcza (1911-1986) was een bescheiden mens. Toen hij eind jaren 60 in Debreczen een simultaanvoorstelling gaf, kwam vlak voor het begin een kleine jongen naar hem toe en zei: “Ik ben acht jaar en ik kan al schaken.” "Geweldig mijn jongen", antwoordde Barcza, “ik ben al bijna zestig en kan het nog steeds niet!”


Grootmeester Vladimir Bagirov (1936-2000) had het heel moeilijk met zijn tegenstander in de halve finale van het kampioenschap van de Sovjetunie. Toen hij met veel moeite uiteindelijk remise maakte, had zijn tegenstander maar twintig minuten bedenktijd gebruikt. Vol bewondering voor deze prestatie vroeg Bagirov hoe hij dat voor elkaar gekregen had en kreeg het verbluffende antwoord: “Maar weet u het dan niet meer? U hebt een paar jaar geleden precies dezelfde partij gespeeld!”


Max Euwe (1901-1981) kwam nogal eens terug op zijn overwinning op Alexander Aljechin (1892-1946) in Zürich in 1934.  Toen hij er weer eens over begon en vertelde dat Aljechin bij de loperinslag op f7 zijn colbert had uitgetrokken, merkte Paul Keres (1916-1975) slagvaardig op: “Wanneer je daar je dame had geofferd, had hij waarschijnlijk zijn broek uitgetrokken!”

Albert Prins.

Bovenstaande schaakanekdotes verschenen ook in het decembernum-mer van de regiokrant BuurContact (Loppersum-Ten Boer e.o.)

Geen opmerkingen: