zaterdag, januari 14, 2017

Anekdotes uit de schaakwereld (37)

In het toernooi in Bled in 1931 vond een interessant voorval plaats. Tijdens de partij van de Joegoslaaf Boris Kostic (1887-1963) tegen de Amerikaan Isaac Kashdan (1905-1985) kreeg eerstgenoemde een moeilijke stelling op het bord. Hij werd vervolgens langere tijd niet in de toernooizaal gezien en had bovendien de pech dat iemand had opgemerkt dat hij zich met een zakschaakpel op een 'stil plekje' had teruggetrokken. Een en ander was kennelijk bevorderlijk voor zijn denkvermogen, want hij ontdekte de enige zet die redding bood en wist zodoende zijn wankele stelling de remisehaven binnen te loodsen. Wat doet de scheidsrechter in een dergelijk geval? Er werd een salomonsoordeel geveld: een berisping voor Kostic en een punt in mindering (dit laatste is overigens in de toernooitabel niet terug te vinden). 

Een paar dagen later was er nog een grappig vervolg. Toen op een gegeven moment alle toiletten gelijktijdig bezet waren, riep de altijd slagvaardige Savielly Tartakower (1887-1956) terwijl hij flink aan de deuren rammelde: “Overal Kostic!”Joseph Henry Blackburne (1841-1924), werd ook wel The Black Death genoemd, gezien zijn vele successen met de zwarte stukken. Hij was een van de sterkste Engelse schakers uit de geschiedenis. Tussen de toernooien door verdiende hij zijn geld met blindschaak en vrije partijen om een inzet. Toen hij weer eens een niet tegen hem opgewassen schaker volgens de regelen der kunst van het bord zette, merkte een toeschouwer vinnig op: “Ik zie, meneer Blackburne, dat u niet afwijzend staat tegenover de ordinaire Mammon!” Blackburne antwoordde droog: “Niet tegenover de ordinaire Mammon, maar wel tegenover ordinaire toeschouwers!”


Edward Lasker (Duits-Amerikaans schaakmeester, 1885-1981) wist goed gebruik te maken van het feit dat hij dezelfde voorletter en achternaam had als Emanuel Lasker (Duits wiskundige en schaker (1868-1941) en wereldkampioen van 1894 tot 1921). Hij publiceerde eens een schaakboek in Duitsland met als auteursvermelding E. Lasker. Dat was, zoals gehoopt, aanleiding voor een recensent om te schrijven: “Weer een geweldig boek van de beroemde wereldkampioen!”

Albert Prins.


Bovenstaande schaakanekdotes verschenen ook in de regiokrant BuurContact (voor de gemeenten Loppersum en Ten Boer) van vrijdag 13 januari.

Geen opmerkingen: