vrijdag, maart 22, 2019

Lewenborg ten onder in Veendam + Uil van Minerva in de Nederlandse politiek   HSP/Veendam 1          1878 - Lewenborg 1  1753 6 - 2

1. Cliteur,O.P.    1844 - Dijkhuizen,K.G.     1933 1 - 0
2. Havinga,B.J.    2004 - Pouw,M.             1896 ½ - ½
3. Riksten,P.H.    2136 - Grashuis,A.J.       1820 ½ - ½
4. Scharft,J.      1961 - Bons,R.             1763 1 - 0
5. Wielenga,W.     1922 - Veen van,J.W.       1734 ½ - ½
6. Reintke,E.      1712 - Pol,D.              1634 1 - 0
7. Sprik,S.        1799 - Prins,P.A.          1695 ½ - ½
8. Waijer,A.       1643 - Hoogeboom,B.        1551 1 - 0


Lewenborg heeft het niet gered in Veendam, ondanks mooie remises van Marcel, Aldert-Jan en Jan Wiebe. Het gemiddelde verschil in ons nadeel van ruim 100 ratingpunten was kennelijk te groot. Alleen de laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen ESG, rest nog om het wat schamele puntenaantal van 2 wat op te krikken.

Terzijde 1:

Uil van Minerva

Nederland in het algemeen en het Binnenhof in het bijzonder zijn opgeschrikt door het Boreaal, de uil van Minerva en de oikofobie. T.Baudet (om met Bert Wagendorp te spreken) heeft, na een tamelijk rustige aanloop, op niet mis te verstane wijze zijn (her)intrede in de vaderlandse politiek gedaan.
Baudet hield na zijn overwinning een zelfverzekerde en uiterst opmerkelijke overwinningsrede, die menigeen, waaronder ondergetekende, als tamelijk eng heeft ervaren. Je moest er hier en daar even doorheen prikken, al of niet met hulp van een woordenboek, maar dan had je ook wat. De dagbladen (de betere dan) staan bomvol opiniestukken, onthutste columns, verbijsterde commentaren en dito ingezonden brieven.
Dat een groot deel van de Nederlandse kiezers op het FvD heeft gestemd geeft weer eens te denken, maar is aan de andere kant ook weer niet zo verwonderlijk, na Fortuyn en Wilders. Van de eerste weten we niet hoe het verder met hem en het land zou zijn afgelopen en de tweede begint langzaam maar zeker weg te zakken omdat de PVV niets bereikt heeft en ook nooit iets zal bereiken, behalve afgeven op alles en iedereen. Maar daar komt gelukkig een nieuw extreem-rechts geluid. Nieuwe hoop! Stemmen maar! Tot de volgende teleurstelling. Bij de mensen die op de partij hebben gestemd dan.

In de dagbladen en op de televisie laten meerdere landgenoten weten waarom ze op Thierry hebben gestemd. Hadden ze het maar niet gedaan, want de een na de ander geeft blijk van een behoorlijke stupiditeit:

1) de buurvrouw had het aangeraden en de zoon van de buurvrouw ook
2) het werd hoog tijd dat het tuig in Den Haag wordt vervangen
3) afgelopen week zagen we in Utrecht wat een falend integratiebeleid oplevert (Deze opmerking is van een ondernemer uit het zuiden des lands. Ik wens hem en zijn onderneming het beste toe, maar heb zo mijn twijfels).

en meer van dit type oprispingen. We moeten afwachten hoe het verder gaat met het FvD. Het is maar goed dat er nog meer partijen zijn die hopelijk met elkaar voor een gezond tegenwicht kunnen zorgen.

Wat de vraag betreft, die ik herhaaldelijk ben tegen gekomen, hoe het toch komt dat zoveel mensen op Baudet hebben gestemd: een blik op bovengenoemde 3 gevalletjes geeft een flinke aanwijzing omtrent de richting waarin we het antwoord moeten zoeken. Geen benul, maar wel veel onbenul: klimaatonzin / grenzen dicht / Nederland uit de EU.

P.S.:
Ter herinnering: Baudet is uiteraard geen racist maar was geheel toevallig wel de man van de homeopatische verdunning van Nederland en werd ooit in audiëntie (??) ontvangen door Jean-Marie le Pen naar wie hij ook nodig een exemplaar van zijn proefschrift moest brengen. In 2017 had hij een ontmoeting met Jared Taylor, naar eigen zeggen 'om zich te verdiepen in het gedachtegoed van de (extreem-rechtse) Amerikaanse 'alt-right'-beweging'. Duidelijke zaak.

Terzijde 2:

Nog een vermeldenswaardig feit in verband met het FvD: de Volkskrant noemt de 'kopstukken' die namens de partij lid van de senaat gaan worden. Onder hen bevindt zich schaakgrootmeester Louk van Wely. Alweer even schrikken. Hij was, als ik mij niet vergis, al enigszins afgedwaald van schaken naar pokeren om het hoofd boven water te kunnen houden, maar dit is andere koek. Je kunt die ultra-rechtse rakkers toch overal tegenkomen, zelfs bij ons koninklijke spel. Toch jammer van dat gemis aan wat gezond verstand. Goed kunnen schaken zegt lang niet alles, maar dat wisten we al.

Geen opmerkingen: