maandag, juli 27, 2009

NOSBO-beker (seizoen 1995-1996)

We schrijven het schaakseizoen 1995-96. Op 13 november 1995 reist SC Ten Boer naar de Pelsterstraat in Groningen, om daar in de beroemde en beruchte Walrus de strijdbijl op te nemen tegen SISSA.

Ik geef weer graag het woord aan teamgenoot Klaas Dijkhuizen die ook deze keer het optreden van de Ten Boersters op treffende wijze in de krant verwoordde:


Schaakclub Ten Boer verrast Sissa in bekercompetitie

Maandag 13 november had Schaakclub Ten Boer de zware taak om te proberen het sterke Sissa uit Groningen uit te schakelen in de eerste ronde van de NOSBO-bekercompetitie.
Het viertal van Ten Boer bestond 'bordsgewijs' uit de heren Dijkhuizen, Prins, Beetsma en Buter.

Klaas Dijkhuizen (zwart) trof met zwart tegenstander Veldman. De laatste poogde in een Dame-Indiër middels een breed pionnenfront in het centrum Dijkhuizen onder de voet te lopen. Niet bang uitgevallen offerde laatstgenoemde een paard om een en ander een halt toe te roepen, mede gebaseerd op een koning die nog niet gerokeerd had en de slecht samenwerkende stukken van wit. Om de druk vast te houden offerde hij ook nog een kwaliteit, maar dit keer leek het fout uit te pakken. Veldman kon zijn stelling consolideren en stond toen plotseling beter. Kennelijk overmoedig geworden, speelde hij daarna slordig verder.
Een pion op g4 brak de stelling weer open en de stukken van Dijkhuizen wisten zich dit keer via de open d- en g-lijn en de lange diagonaal a8-h1 vernietigend naar binnen te dringen en de koning van Veldman mat te zetten.

Bij Albert Prins (wit) verliep het soepeler. Hij bouwde al snel een positioneel betere stelling op en voor zijn tegenstander, Lode, was het verdedigen geblazen. Desondanks wist Prins een pion op c7 te bemachtigen. Zijn tegenstander dacht de ver doorgedrongen dame te kunnen vangen als hij ook nog zijn loper op b7 cadeau deed. Prins keek nog een zet verder en zag dat er een ontsnappingsmogelijkheid was. Hij nam de loper en stond toen dus duidelijk op winst. Zijn tegenstander offerde in wanhoop nog een toren, maar dat versnelde alleen maar zijn ondergang en dit inziende, gaf hij op.

Hiermee was de stand 2-0 voor Ten Boer en het bereiken van de volgende ronde was toen al een feit, aangezien er bij een 2-2 eindstand in eerste instantie naar de uitslag van de eerste drie borden wordt gekeken. Harm Buter (wit) zorgde voor de overwinning door een degelijke remise tegen Terwisscha van Scheltinga, na eerst duidelijk beter gestaan te hebben, maar het voordeel was langzaam uit zijn handen geglipt.

Piet Beetsma (zwart) vocht intussen met de moed der wanhoop tegen opponent Beetstra. Zijn koningstelling was onder vuur komen te liggen via een open b-lijn en een sterk geposteerd paard op veld e5. De koning probeerde nog te vluchten, maar het mocht niet meer baten. Hij verloor een kwaliteit, terwijl de aanval voortduurde en uiteindelijk moest Beetsma capituleren.
Eindstand 2,5-1,5 voor Ten Boer.

De partij aan het 2e bord:


Wit: Albert Prins - Zwart: P. Lode (SISSA)

NOSBO-beker, 1995-96: ronde 1
13-11-1995

1. d4 f5 2. Pc3 Pf6 3. Lg5 e6 4. e4 fxe4 5. Pxe4 Le7 6. Lxf6 Lxf6 7. Dh5+ g6 8. Dh6 Pc6 9. c3 b6 10. Ld3 Lb7 11. Pf3 De7 12. Df4! 0-0 13. Dxc7 Dd8?! 14. Dxb7 a6 15. Pxf6+ Txf6 16. Pe5! Txf2? 17. Kxf2 Pxe5 18. dxe5
en zwart gaf op (1-0).

Geen opmerkingen: