woensdag, september 30, 2009

Winst voor SC Ten Boer in derby tegen SV Bedum: stand na vier ontmoetingen: 2 - 2


In de vierde derby (buiten de reguliere competitie om) tussen de schaakclubs van Ten Boer en Bedum is gisteravond door eerstgenoemde club de totale stand op 2-2 gebracht. In 2006 en 2007 won Bedum, vorig jaar en deze keer ging Ten Boer met de overwinning strijken.

Met tien man (vergelijk dat eens met 2006, toen in totaal bijna 60 schakers (jeugd en volwassenen) meededen (!), reisden we af naar Bedum. Na een hartelijke ontvangst werd het menens en werden de klokken aangezet. Ieder had 35 minuten voor een partij en de wedstrijd bestond uit twee ronden. In de ongelukkige omstandigheid dat dat Bedum meer spelers had dan Ten Boer werd voorzien door aan de borden 6 t/m 9 de verliezende Bedumers in de tweede ronde door clubgenoten te vervangen.

Ziehier de uitslagen, met steeds de schakers uit Bedum eerst genoemd:

Ronden 1 en 2:

Bakker - Kroon: 0 - 1 ; ½ - ½
Schuit - Dijkhuizen: 0 - 1 ; 0 - 1
Smit - Prins: 0 - 1 ; ½ - ½
Wever - Pilon: 1 - 0 ; 0 - 1
Valkema - Beetsma: 0 - 1 ; ½ - ½
Peterson - Berends: 0 - 1 ; Van den Berg - Berends: ½ - ½
Kruidhof - Zijlema: 0 - 1 ; Klugkist - Zijlema: 0 - 1
De Vries - Dijkema: 0 - 1 ; Van Heumen - Dijkema: 1 - 0
Renkema - Buter: 0 - 1 ; Kruize - Buter: 0 - 1
Kroeske - Blok: 1 - 0 ; 0 - 1

Een riante overwinning derhalve voor Ten Boer: 8 - 2 in de eerste ronde, 7-3 in de tweede, ofwel 15-5.
Aan het eind van de avond reikte Alex van den Berg met (ondanks de nederlaag) veel gevoel voor humor de beker uit aan Ten Boer. Aangezien schaker Albert zijn fototoestel had vergeten, kon deze gebeurtenis helaas niet op de gevoelige plaat worden vastgelegd.

Daarna werd de thuisreis weer aanvaard. Via een omweg, wegens een wegafzetting bij St. Annen, reed Klaas met vaste hand over de smalle weg richting Thesinge, daarbij voortdurend geplaagd door overstekende kikkers en ten onrechte voorrang nemende katten (al dan niet in de achtervolging) en muizen, die gelukkig, voor zover tenminste waar te nemen vanuit de auto, allemaal nog juist het vege lijf wisten te redden.
Je kunt autorijden of je kunt het niet, zullen we maar zeggen.

Weer bij het Buurhoes aangekomen, gingen bestuurder Klaas en de samensteller van dit weblog zich nog te buiten aan een bier en daarna was alweer een geslaagde dag tot een einde gekomen.

dinsdag, september 29, 2009

Opgave 193

In bovenstaande stelling pakte wit even flink uit en won snel. Hoe?

Stuur je antwoord naar Alberts SchaakBlog!

Aanstaand weekend volgen de goede oplossing, de partijgegevens en de ontvangen reacties.

Het opsturen gaat heel vlot op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt zeer gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal op een wat later tijdstip, na goedkeuring, eerst alleen bij comments verschijnen (aanklikken om die te lezen!) en wordt dan later, tegelijk met het antwoord, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

zondag, september 27, 2009

Geslaagde reünie in Coevorden

Gisteren vond een reünie plaats van mijn middelbare school in Coevorden. Het thema van de feestelijke bijeenkomst was 100 jaar openbaar voortgezet onderwijs in Coevorden, dus er waren ook nog meer scholen bij betrokken. De reünie vond plaats in De Nieuwe Veste, een fraai gebouw waarin momenteel een grote scholengemeenschap is gevestigd en dat, heel toevallig, vlakbij mijn vroegere ouderlijk huis staat.

In mijn geval was het een reünie van de 4e klas gymnasium (voor een klassefoto even naar beneden scrollen, naar woensdag jl), uit het schooljaar 1960-1961. We zaten toen in een mooie oude school, een enorm gebouw (in onze ogen in ieder geval) waar HBS, gymnasium èn kweekschool waren ondergebracht.


Het oude gebouw van 'mijn' middelbare school in Coevorden, nu al lange tijd in gebruik als appartementencomplex


De Nieuwe Veste, waar de reünie plaatsvond

Al in een vroeg stadium had ik me opgegeven via de website van de school http://www.denieuweveste.nl/ en de verschuldigde pecunia overgemaakt, voor drinken en hapjes. Kees had veel moeite gedaan om achter mijn adres enz. te komen en had me gebeld of ik zin had mee te doen. Later kwam er ik via de website achter dat veel klasgenoten van destijds ook zouden komen. Nu is het gaan naar een reünie op zich niet zo heel bijzonder, iets anders wordt dat als je de mensen uit je klas sinds 1960-61, of sinds het examenjaar 1963 niet meer hebt gezien en er sindsdien dus bijna een halve eeuw is verstreken....
Enigszins ongerust begon ik daarom gisterochtend aan de autorit naar Coevorden. Het was mooi weer en de TomTom stond aan: dat zou dus wel lukken. Die TomTom was eigenlijk niet nodig, omdat ik echt wel weet hoe ik naar Coevorden moet rijden, maar juist Coevorden zelf geeft moeilijkheden, aangezien daar enorm veel is veranderd. Zeker als je daar in decennia maar enkele keren terug bent geweest is het verschil met vroeger verbijsterend. Via een destijds niet bestaande weg was ik ineens bij De Nieuwe Veste. Ik was gewoontegetrouw aan de vroege kant dus het parkeerterrein was nog vrijwel leeg. Naast mij stopte een auto met een paar oudere dames aan boord. Na me er met een snelle blik van te hebben overtuigd dat zij waarschijnlijk geen vroegere bekenden waren, stapte ik, na even diep adem te hebben gehaald, uit en liep niet al te snel richting schoolingang.
Een eindje verder zat iemand op een paaltje. Nietsvermoedend kwam ik naderbij en de man in kwestie keek me aan en voor ik zelfs maar tijd had om me af te vragen of ik hèm misschien (her)kende, sprak hij met heldere stem de welluidende woorden: "Piet Prins!" De toon was gezet! Hier was al meteen mijn eerste klasgenoot: Cees van Beinum (voor alle duidelijkheid: op de foto geheel links).
We gaan even zitten (ik ga over op de tegenwoordige tijd), om van de schrik te bekomen, maar enkele minuten later: weer twee bekenden, Wil van der Klugt en Riet Blom. Hartelijke begroetingen volgen en samen begeven we ons naar de ingang, waar we, nadat men zich van de geldigheid van onze entreekaarten heeft overtuigd, twee plastic munten (voor drank) en een stempeltje op onze hand, met de tekst 'betaald' (is dat niet wat ouderwets?), krijgen toebedeeld.
In de hal ontmoeten we nog meer bekenden, onder meer Kees Brouwer, de stimulerende kracht achter onze groep, en later ook Gerlof Voskuil (destijds mijn buurjongen), Jan-Wouter Vasbinder, Wieke Steenbeek en Ineke Berends, Charlotte van der Drift, Anne-Marie Hooyer en ik spreek eveneens allerlei lieden die weliswaar niet in mijn klas zaten, die me al of niet bekend voorkomen maar met wie het in ieder geval ook aangenaam kouten is.

Buiten in de zon op het terras: tweede van links Bert Leeuw (geen klasgenoot, hij zat een klas lager, aangenaam prater; in het midden (recht in de lens kijkend: Jan-Wouter Vasbinder, rechts van hem: Cees van Beinum; geheel rechts: Kees Brouwer (even op de foto klikken)

Marijke Zwitsers (op de rug gezien) en drie klasgenoten: (vlnr) Wil van der Klugt, Wieke Steenbeek en Cees van Beinum. Bijna alle ogen zijn gericht op de deur: wie komt daar nu weer aan?

De reünisten van HBS/Gym verzamelen zich op een terrasje buiten, heerlijk in de zon en daar wordt zonder moeite het ene uur na het andere volgepraat. Aangename en iets minder aangename herinneringen passeren de revu. Nadat ik enkele uren staand heb staan praten, word ik wat minder zeker van mijn evenwicht en breng de volgende uren pratend èn zittend door. Babbelen en maar babbelen, daar is het natuurlijk ook een reünie voor. Nu pas (ma 28/9) realiseer ik me dat de lichte aanval van duizeligheid ook te maken kan hebben gehad met het feit dat ik daar tussen de middag niets heb gehad behalve een kop koffie en een bekertje cola. Daar zou je al bijna niet goed van worden! Alle hapjes heb ik mijn neus voorbij laten gaan. Volgende keer beter!


Zelfs het 'schaakmoment' ontbreekt niet op deze reünie. Ik praat nog even met Ep Vonk, die begin jaren zestig, evenals ik, lid was van de schoolschaakclub. In een competitie om het schoolkampioenschap speelde ik eens met wit tegen hem. Verreweg de beste schaker van de school was Henk Abels, die het nog tot jeugdkampioen van de NOSBO (Noordelijke Schaakbond) zou brengen en in die hoedanigheid ook aan het Internationaal Niemeyer-jeugdschaaktoernooi heeft meegedaan. Hij wist dat ik in die tijd (je bent jong en je probeert wat) de partij steeds in de richting van het tweepaardenspel in de nahand (met 4. Pg5, de befaamde Stümperzug van Tarrasch) probeerde te sturen en hij had mijn tegenstander (Ep) grondig voorbereid met de befaamde Traxler-variant, die voor wit levensgevaarlijk kan zijn. Hij bracht me inderdaad aan de rand van de afgrond, maar ik verdedigde me met de moed der wanhoop en won, nadat zwart even later de sterkste zetten achterwege liet. Ik vertel Ep deze hele geschiedenis in geuren en kleuren, maar aan de wazige blik die in zijn ogen verschijnt kan ik merken dat hij de herinnering aan deze partij niet bijna 50 jaar heeft vastgehouden! Ik kan en zal het hem niet kwalijk nemen.

Terug naar de reünie! Aan het eind van de middag, na nog even allerlei foto's van vroeger te hebben bekeken, ga ik richting Holthone (bij Gramsbergen), waar voor de klas op een aperitief en een diner is gerekend. Gerlof lift met me mee en eerst rijden we natuurlijk even door de St. Franciscusstraat, zoals vermeld vlak bij de Nieuwe Veste, waar we vroeger woonden, respectievelijk op de nummers 2 en 4. De deur van nr. 4, ons vroegere huis, staat open en een man loopt nietsvermoedend uit het huis naar zijn auto (waar wij naast staan). Hij kan uiteraard niet bevroeden dat hij in een huis woont met een veelbewogen geschiedenis en bij nader inzien besluit ik hem dat ook maar niet te gaan vertellen.

We rijden verder en na de Van Heutzsingel, gaan we links en weer rechts, over het spoor, richting Holthone. Het is maar een paar kilometer en we zijn er dan ook snel. Achter ons rijden al andere auto's met klasgenoten en even later staan we (de zon schijnt nog steeds aangenaam) buiten van een glas champagne te genieten. Bij onze klas heeft zich nog een klein ander groepje aangesloten, met daarin Marijke Zwitsers, Henriëtte Vermeulen, Bert Leeuw, Alexandra van Voerst van Lynden en nog enkele andere hongerigen, die ik niet of nauwelijks gesproken heb. Ook met Mathie van Voerst van Lynden (eveneens een klasgenoot) heb ik niet het genoegen gehad de conversatie te openen en dat zal er deze avond, ondanks enkele verplichte plaatswisselingen aan de dinertafels, ook niet van komen. Je kunt niet alles hebben, zegt men wel eens.

Toegangsweg naar en interieur van de Ganzenhoeve (Holthone)

Gezelligheid kent geen tijd op het terras, we bekijken meegebrachte foto's van 'toen' en nemen nog een tweede glas, maar langzamerhand begint de temperatuur toch wat te zakken en we besluiten eerder dan afgesproken met het diner te beginnen. We gaan naar binnen en gaan zitten aan twee grote ronde en in stijl gedekte tafels.

De amuse, het voorgerecht, het tussengerecht (waarom ook niet), het hoofdgerecht en het dessert: alles is even goed verzorgd en smaakt prima. De gesprekken over heden en verleden lopen gesmeerd, een omstandigheid die ook door de goede wijn nog eens extra versterkt wordt. Zoals vermeld wisselen we enkele keren van plaats en dat is leuk, maar iedereen spreken doe je op zo'n avond natuurlijk toch niet.


Een blik op dineren en (vooral) converseren

Organisator Kees wordt op een gegeven moment flink in het zonnetje gezet en ontvangt cadeaus, waaronder als ik het goed heb gezien ook een mooie fles (met geestrijke inhoud).
Op het eind van de avond spreekt Kees nog even kort en ik hoor hem tussen neus en lippen door mompelen dat andere sprekers zich niet hebben gemeld. Prompt krijg ik spijt niet een klein toespraakje te hebben voorbereid.
Gerlof vertrekt om ongever half 11, de anderen houden het nog even vol, maar tussen 11 uur en half 12 vindt een algemeen afscheid plaats. Zo hier en daar klinken geluiden over elkaar binnen afzienbare tijd weer terugzien. Dat dit niet weer 25(!), of 50(!!) jaar moet duren is meer dan duidelijk.
Ik stap om half 12 in de auto, bel voor alle zekerheid even met de 'achterban' in Ten Boer en ben een uur later thuis.
Een heel bijzondere en zeer geslaagde dag ligt achter me, die ik, ook al is het zeer de vraag of ik me geheel uit eigen beweging voor de reünie zou hebben gemeld, niet graag zou hebben gemist!!

vrijdag, september 25, 2009

Stand bij SC Ten Boer na 4 ronden


Na 4 ronden, meteen alweer boordevol persoonlijke triomf en teleurstelling (waar moet dat heen dit seizoen), is bij Schaakclub Ten Boer de volgende stand bereikt:

1. Roelof Kroon 88½ p
2. Piet Beetsma 75 p
3. Albert Prins 73 p
4. Jan Pilon 62 p
5. Klaas Dijkhuizen 60 p
6. Baudewijn Michel 55 p
7. Free Blok 52 p
8-9. Wim van Dijken en Wopko Dijkema 45½ p
10-11. Ad Mertens en Alfred Rodenboog 34 p
12. Harm Buter 29 p
13. Gerard Zijlema 26½ p
14. Marten Berends 16 p

Uit de alom bekende serie Katten en schaken van Alberts SchaakBlog:

Katten zetten de partij heel voorzichtig op, dat is duidelijk! (Even op de foto klikken voor de stand op het bord)

woensdag, september 23, 2009

Clubcompetitie SC Ten Boer: 4e ronde + Derby Bedum - Ten Boer + Reünie


Weer een bijdrage met gemengde berichten op Alberts Schaakblog, dat persoonlijke nieuwtjes achteloos combineert met wetenswaardigheden op schaakgebied!

In de 4e ronde van de onderlinge competitie moest ik het laten afweten wegens een zware verkoudheid. Hopelijk is die over enkele dagen weggezakt, want dan wacht me een reünie van mijn oude middelbare school in Coevorden. Het gaat nog niet eens om de eindexamenklas (1963; alsof dat al niet lang genoeg geleden is), omdat dat maar 7 personen betrof, maar om de 4e klas, toen we nog met zo'n twintig leerlingen waren. Ik heb het dan over het schooljaar 1960-61. Het zijn dus klasgenoten die je na bijna 50 jaar weer terugziet. Een bijna griezelige gedachte! Er hebben zich leraren aangemeld die ruim in de 80, of zelfs tegen de 90 jaar oud zijn... Ik hoop er maar het beste van!

Hierboven een klassefoto uit 1960-61, met Blogger Albert, toen nog gewoon bekend als Piet Prins (what's in a name). Ooit nam Piet Jongeling (1909-1985), verzetsstrijder, lid van de tweede kamer (1963-1977) voor het GPV en schrijver, de naam Piet Prins aan als pseudoniem. Wie kent niet de serie over Snuf de hond? Het was een hele schok voor mij toen ik dat ontdekte en ik kon mijn ogen bijna niet geloven. De boeken heb ik overigens niet gelezen. Er moet iets tussen gekomen zijn, laten we maar zeggen dat ik het te druk had met schaken.
Hoe dan ook, (de latere) blogger Piet Prins zit op genoemde foto op de prille leeftijd van 16 jaar, bijna rechts achteraan met de armen over elkaar, in wat je rustig een 'typische schaakhouding' kunt noemen. Toen ik in juni 2006 met bloggen begon, zette ik deze foto, of liever: een foto van mijzelf daaruit gelicht, ter nadere oriëntatie voor bezoekers, al op het weblog. Alleen lezers van het eerste uur van mijn schaakblog die ook nog over een ijzersterk geheugen beschikken, zullen zich dat kunnen herinneren.

Terug naar het schaken. Jan Pilon was er wel en hij was zo vriendelijk mij de uitslagen toe te sturen. Hier zijn ze, vergezeld van enig commentaar van Jan persoonlijk:

Jan Pilon – Roelof Kroon: 0-1
Piet Beetsma – Free Blok: 1-0
Baudewijn Michel – Wim van Dijken: 1-0
Wopko Dijkema – Harm Buter: 1-0
Alfred Rodenboog – Marten Berends: 1-0

Afwezig waren: Klaas Dijkhuizen, Ad Mertens en Albert Prins. Gerard Zijlema had een SN.

Ik (Jan dus) kwam redelijk goed uit de opening tegen Roelof. Op de 13e en 14e zet koos ik echter een verkeerde voortzetting die uiteindelijk beslissend voor de partij zou blijken. Roelof speelde mij in het vervolg langzaam maar doeltreffend weg. Na 28 zetten had ik er genoeg van en gaf ik op.

De verrassing van de avond kwam van de partij Rodenboog - Berends. Marten speelde een goede partij en kwam op een gegeven moment zelfs 2 stukken voor te staan. Met andere woorden: de overwinning leek een kwestie van tijd voor zwart. De partij kwam echter abrupt ten einde toen Marten een mat-in-1 over het hoofd zag.

Wopko speelde een goede partij tegen Harm en zette hem uiteindelijk op een fraaie manier mat.

Van de overige partijen heb ik (te) weinig gezien.
Binnenkort op Alberts SchaakBlog de nieuwe stand, na 4 ronden!!

--------------------------------------------

Dan volgende week (di 29 september) weer de al bijna traditionele derby tussen Bedum en Ten Boer. We spelen niet alleen al in dezelfde klasse in de NOSBO, we kunnen er nog niet genoeg van krijgen en hebben daarom ook een jaarlijkse ontmoeting in het leven geroepen van beide clubs, waaraan iedere keer zoveel mogelijk schakers van beide verenigingen meedoen. Was Bedum aanvankelijk de sterkste, vorig jaar won Ten Boer de kolossale wisselbeker en de Ten Boersters zullen er alles aan doen dit kunststukje te herhalen... Volgende week een verslagje!

zaterdag, september 19, 2009

Oplossing opgave 192

Hoe zette de witspeler deze stelling om in winst?


Uit de partij Dus-Chotimirski - Bannik (Vilnius 1949)

1. Txd4! cxd4 (1. ... Txd5 2. Txd5 (2. ... Dxd5 3. Ph6+ en wit wint) 2. Pf6+ Kf8 (2. ... gxf6 3. Dh6 en mat op de volgende zet) 3. Dxh7 gxf6 4. Te1 en zwart gaf op.


Roelof Kroon (SC Ten Boer) stuurde de volgende, 100% correcte, oplossing naar Alberts SchaakBlog (waarvoor hartelijk dank):

1. Txd4 cxd4 (1... Txd5 2. Txd5 Dxd5 3. Ph6+ met damewinst) 2. Pf6+ Kf8 (2... gxf6 3. Dh6 met ondekbaar mat) 3. Dxh7 gxf6 (anders 4. Dg8 mat) 4. Te1 en mat is niet meer te voorkomen. Roelof, 15 september 2009 7:27

woensdag, september 16, 2009

Gelijkspel voor SC Ten Boer in openingsronde NOSBO


In de 1e ronde van de NOSBO-competitie, 1e klasse A, speelde Ten Boer op dinsdagavond 15 september een thuiswedstrijd tegen Middelstum. Een spannende avond eindigde met een 4-4 gelijke eindstand, waarmee beide clubs vrede konden (en moesten) hebben.
[De hieronder vermelde ratings zijn die van de KNSB, augustus 2009]

SC Ten Boer - SV Middelstum 4 - 4

1. Roelof Kroon (z)(2065) - H. Wubs (w)(1970) : 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (w)(1957) - F. Brandsma (z)(1667) : 0 - 1
3. Albert Prins (z)(1730) - J.M. Hof (w)(1721) : ½ - ½
4. Piet Beetsma (w)(1702) - J. Bol (z)(1712) : 1 - 0
5. Jan Pilon (z)(1693) - T. de Jong (w)(1715) : 1 - 0
6. Baudewijn Michel (w)(1651) - F. Steggink (z)(1674) : 0 - 1
7. Wopko Dijkema (z)(1437) - B. Koster (w)(1595) : ½ - ½
8. Gerard Zijlema (w)(1545) - H. v.d. Bogaard (z)(?) : 0 - 1

Roelof speelde een goede partij, waarin hij langzaam maar zeker het voordeel naar zijn kant wist te halen. Hij was er later op de avond ook best over te spreken.

Van Klaas werd, aangezien zijn partij uiteindelijk de doorslag moest geven, minstens remise verwacht. Dat was ook beslissend geweest, want de stand was toen 4-3 voor Ten Boer. Hij was echter in hevige tijdnood geraakt en moest op het laatst een handvol zetten doen in 5 seconden. Dat lukte wonderwel, maar helaas was het resulterende eindspel een verloren zaak.

Ik speelde zelf tegen Jan Mark Hof een degelijke partij, die er na 20-25 zetten remise-achtig uitzag, maar moest op gegeven moment doorgaan omdat een puntendeling misschien niet voldoende zou zijn. Toen ik wat later te horen kreeg dat ik wel remise kon maken, gebeurde dat ook, terwijl ik op dat moment in een eindspel van elk een paard en vijf pionnen iets beter stond. Jammer, maar helaas, vooral omdat het aan bord 2, zoals hierboven vermeld, geen remise werd!

De partij van Piet was afgelopen, voor hij goed en wel begonnen was. Vrouwe Fortuna was, als ik het goed heb begrepen, op zijn hand, toen hij na materiaal te hebben verloren, ineens de winnende voortzetting in de schoot geworpen kreeg. Als ik me niet vergis zei de oude Tartakower al dat niets zo aangenaam is als het winnen van een partij waarin je op verlies hebt gestaan...

Bij Jan was ook ineens het einde daar. Tijdens verwoede pogingen hem mat te zetten, verloor zijn tegenstandster de eigen veiligheid even uit het oog en werd zelf met mat geconfronteerd. It's all in the game!

Toen ik in de loop van de avond de stelling van Baudewijn ging bekijken, was er al geen redden meer aan. Hij stond toen ruim achter in materiaal en niet lang daarna hield hij het voor gezien.

Wopko deed mee als invaller, kweet zich heel goed van zijn taak, maar maakte wel alle mogelijkheden mee die een schaker tijdens zijn partij kan beleven. Zag het er aanvankelijk nog redelijk gelijk uit, daarna brak een periode aan waarin hij op verlies stond. Zij tegenstander (toch zo'n 160 ratingpunten meer) kon het echter niet afmaken en later stond Wopko zelfs op winst. Ook hij wist zich met de weelde geen raad, waarna men er maar remise van maakte.

Gerard tenslotte stond tegen het eindspel, toen ik even passeerde, goed maar bleek kort daarna een heel paard kado te hebben gedaan. Het ontbreken van dit edele dier brak hem uiteraard op en de tegenstander liet een overwinning noteren.

Voor de onderling competitie werden de volgende parijen gespeeld:

Harm Buter (w) - Free Blok (z) : 0 - 1 (verrassende uitslag)
Ad Mertens (w) - Alfred Rodenboog (z) : 1 - 0

maandag, september 14, 2009

Begin NOSBO-competitie voor SC Ten Boer / Jeugdschaak / Opgave 192


Morgenavond, dinsdag 15 september, is het zover: Ten Boer bijt het spits af, om het zo maar eens uit te drukken, in de NOSBO-strijd. In de 1e klasse A van de Noordelijke Schaakbond zitten dit seizoen de volgende clubs: Assen 2, Bedum, DAC, Groningen 6, Haren 3, Middelstum, Roden, SISSA 2, Staunton 2 en Ten Boer.

In deze 1e ronde ontmoet Ten Boer in een 'naar voren gehaalde wedstrijd' zijn oude rivaal Middelstum. Decor van dit treffen zal het Buurhoes aan de Gaykingastraat zijn: een thuiswedstrijd dus voor de Ten Boersters. Het zal er weer om spannen!

Verder is voor de jeugd van SC Ten Boer ook het seizoen begonnen. Vrijdagmiddag 11 september hebben de eerste lessen plaatsgevonden van wat hopelijk weer een geslaagde serie zal worden!

Opgave 192

Hoe zette de witspeler deze stelling om in winst?


Stuur je antwoord naar Alberts SchaakBlog!

Aanstaand weekend volgen de goede oplossing, de partijgegevens en natuurlijk de ontvangen reacties.

Het opsturen gaat op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt zeer gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal op een wat later tijdstip, na goedkeuring, eerst alleen bij comments verschijnen (aanklikken om die te lezen!) en wordt dan later, tegelijk met het antwoord, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

woensdag, september 09, 2009

SC Ten Boer: 2e ronde onderlinge competitie


Dinsdagavond 8 september 2009: de 2e ronde in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer. Opkomstpercentage 100%: alle 14 leden komen opdagen en zorgen in de daaropvolgende uren voor deze resultaten:

Roelof Kroon (w) - Wim van Dijken: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
Albert Prins (w) - Harm Buter : 1 - 0
Jan Pilon (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Free Blok (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Marten Berends (w) - Baudewijn Michel: 0 - 1

De meest opvallende uitslag van deze ronde was wel de remise die Piet Klaas wist te ontfutselen. In het eindspel wist eerstgenoemde het hoofd koel te houden en hij ging stukkenafruil terecht uit de weg, wat anders zwart de overwinning zou hebben opgeleverd. Die stond er misschien nog steeds iets beter voor op het laatst, maar aangezien hij nog zo'n 2 minuten op de klok had, ontsnapte er toch opeens, zeer tegen zijn gewoonte in, een remisevoorstel aan de omheining zijner tanden. Verder deed Free ook van zich spreken, door Ad met lege handen naar huis te sturen.

Na twee ronden is de stand:

1. Roelof Kroon 66 p
2. Albert Prins 56 p
3. Piet Beetsma 50 p
4. Jan Pilon 50 p
5. Klaas Dijkhuizen 46½ p
6. Wim van Dijken 43 p
7. Free Blok 34 p
8. Harm Buter 33 p
9. Baudewijn Michel 26 p
10. Wopko Dijkema 21½ p
11. Alfred Rodenboog 20½ p
12. Gerard Zijlema 17 p
13. Ad Mertens 16 p
14. Marten Berends 12 p

zaterdag, september 05, 2009

SC Ten Boer en het Orgel in Zuidwolde



Schaakstukken in de regen

Zuidwolde op 5 september 2009

Het orgel van de kerk in Zuidwolde wordt gerestaureerd en de kosten
(ca. € 300.000) moeten voor 1/6 gedeelte door de gemeente worden opgebracht. De plaatselijke commissie van het SOGK (Stichting Oude Groninger Kerken) wilde daarom een feestdag organiseren, met allerlei activiteiten die geld konden opbrengen voor het goede doel.
In dat kader benaderde men ook Schaakclub Ten Boer, om ter plekke tegen bezoekers te schaken om een kleine inzet. De enthousiaste schakers Jan Pilon, Roelof Kroon en Albert Prins waren bereid daar de ochtend voor uit te trekken en ontmoeten elkaar op zaterdagochtend 5 september bij het Buurhoes in Ten Boer. Het vertrek werd echter een half uur uitgesteld, omdat een aldaar geparkeerd busje ineens achteruit kwam zetten en daarbij de auto van Roelof, die daar net even stilstond, aanreed.

In het als vanouds gastvrije Buurhoes werd met vereende krachten het internationaal schadeformulier ingevuld (wie kent het niet) onder het genot van door Cor en Nina beschikbaar gestelde koffie.
Toen dat allemaal was afgehandeld trokken we richting Zuidwolde. Daar aangekomen zagen we al enkele kraampjes langs het water, met grote stukken plastic, die vrolijk wapperden in de wind, ter bescherming tegen de regen, die overvloedig neerdaalde. Wat dat betreft had de organisatie een betere dag kunnen treffen.


Omdat Jan gelezen had dat we in de Schoolstraat moesten zijn, waar ter hoogte van huisnummer 12 het schaken zou plaatsvinden, sloegen we deze geheel verlaten straat in, waar op een parkeerstrookje naast de weg zich een aantal kleumende houten schaakstukken bevond. Later vernamen we dat SC Bedum ze had gebracht. Bij nummer 12, even verderop, kwam de bewoner die had opgemerkt dat wij ons verdacht naast zijn huis hadden opgesteld, naar buiten om te informeren wat de bedoeling was. Hij bleek van het schaken niets af te weten. Dat schoot niet op. Wij liepen vervolgens het dorp door, langs de aanwezige 6 of 7 kraampjes, de uitnodigende blikken van de neringdoenden trotserend, om te ontdekken dat de kerkdeur stevig op slot zat. Een gebouw waar het uiteindelijk om draait moet op zo'n dag natuurlijk open zijn! Daar had bijvoorbeeld (met heel weinig extra moeite) ook het schaken zich kunnen afspelen.


De kerk van Zuidwolde

We liepen verder door het dorp en kwamen bij een kleine tent: onbemand. Roelof maakte daar, onder het motto: je moet toch wat, een actiefoto van schaker Albert, met (gewoontegetrouw) de fles binnen handbereik.
Dat mag in de krant! Albert (ondanks alles) in een goed humeur!

Er kwamen twee mensen aanlopen die we tot de organisatie mochten rekenen, die zich beklaagden over het weer en andere ongunstige omstandigheden. Het schaakbord had moeten bestaan uit witte en zwarte tegels die ergens vandaan hadden moeten worden gehaald, maar dus niet gehaald waren. Men had eigenlijk van alles kunnen doen, maar het niet gedaan. daar kwam het wel zo'n beetje op neer. "Mag ik u een kopje koffie aanbieden", sprak zij vervolgens en we liepen samen naar wat waarschijnlijk het dorpshuis is, maar toen ik daar, iets verlaat, binnenkwam, zag ik nog net Roelof de koffie afrekenen (moet nog worden goedgemaakt).

De dame van de organisatie deelde ons in een volgend onderhoudend gesprekje op het laatst mee dat we eigenlijk wel weer naar huis konden gaan. We zouden oorspronkelijk tot 12 uur blijven en voor opvolgers in de middag had men in de regio geen andere schakers bereid gevonden. We zijn toen inderdaad vertrokken, na hier en daar nog wat gekocht te hebben, om tenminste niet helemaal voor niets te zijn gekomen en toch een kleine bijdrage te leveren. Maar we hadden er ons wel iets anders van voorgesteld! Bij nader inzien vraag ik me trouwens af hoeveel mensen er tussen 10 en 12 uur zouden hebben meegedaan als het schaken wèl piekfijn was geregeld, m.a.w. in een eigen kraampje (tussen de andere deelnemers aan het water en niet in een straatje waar verder niets te doen is), of in de kerk èn als uiteraard het weer Zuidwolde niet in de steek had gelaten. Ik ben toch bang dat het een heel klein aantal zou zijn geweest....

Niettemin hopen we natuurlijk dat Zuidwolde er hoe dan ook in slaagt met deze dag en met ongetwijfeld andere noodzakelijke projecten, veel geld bijeen te brengen en dat het orgel in volle luister weer terugkomt in de kerk!

P.S. Opmerkelijk was nog, na wat ons bij het Buurhoes was overkomen, dat we in Zuidwolde, in een uur tijd, twee keer getuige waren van een bijna-aanrijding doordat een autobestuurder opeens achteruit reed, terwijl er pal achter hem een auto stond. Het heeft er alle schijn van dat de achteruitkijkspiegel een verwaarloosd onderdeel van de auto aan het worden is!

woensdag, september 02, 2009

Start seizoen 2009-2010 bij SC Ten Boer


Voor Schaakclub Ten Boer is op dinsdagavond 1 september het nieuwe seizoen begonnen. Tussen kwart voor acht en acht uur verzamelden de schaaklustigen zich in het Buurhoes aan de Gaykingastraat, waar zij werden toegesproken door clubvoorzitter Wim van Dijken. Afgezien van schaaktechnische opmerkingen, zoals het feit dat de jaarvergadering wordt verschoven van eind mei naar begin september, memoreerde hij ook het op jonge leeftijd overlijden van Jelto-Jan Zwart, die nog enige tijd bij Ten Boer heeft meegespeeld.

Na zijn toespraakje beleek hij een verrassing in petto te hebben: namens zijn bedrijf WimEd tracteerde hij ieder clublid op een fraaie fles wijn (ter inspiratie) met een mooi etiket, dat de samensteller van Alberts SchaakBlog niet onbekend voorkwam (zie mijn post van zondag 8 augustus). Het originele cadeau werd door iedereen in dank aanvaard.

Daarna was het woord aan wedstrijdleider Albert Prins. Hij maakte het resultaat van de loting bekend en welke partijen voor de eerste avond daarvan het gevolg zouden zijn. Kort daarna trad de bekende 'schaakstilte' in: de clubcompetitie 2009-2010 was begonnen!

De resultaten van de 1e ronde:

Wim van Dijken (w) - Free Blok (z): 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Roelof Kroon (z): 0 - 1
Harm Buter (w) - Marten Berends (z): 1 - 0
Klaas Dijkhuizen (w) - Alfred Rodenboog (z): 1 - 0
Ad Mertens (w) - Piet Beetsma (z): 0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Albert Prins (z): 0 - 1
Baudewijn Michel (w) - Jan Pilon (z): 0 - 1

Na 1 ronde is de stand in dit gloednieuwe schaakseizoen:

1. Wim van Dijken 49 p
2. Roelof Kroon 45 p
3. Piet Beetsma 37 p
4. Klaas Dijkhuizen 33 p
5. Harm Buter 33 p
6. Albert Prins 33 p
7. Jan Pilon 29 p
8. Free Blok 24 p
9. Gerard Zijlema 23 p
10. Ad Mertens 19 p
11. Wopko Dijkema 17 p
12. Baudewijn Michel 15 p
13. Alfred Rodenboog 13 p
14. Marten Berends 12 p

De partij Buter-Berends wordt hier nog toegevoegd, een partij waarin de wit een mooie 'drukstand' wist te realiseren en waarin zwart misschien net iets te vroeg opgaf, maar bij de beste voortzetting van wit toch wel verloren zou hebben. Licht commentaar van Harm.

Wit: Harm Buter - Zwart: Marten Berends
Interne competitie SC Ten Boer; 01 09 09
Spaanse partij (ofwel Ruy Lopez).

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. 3. Lb5 Pg-e7 (?) (Deze zet voorkomt de afruil Lb5 x Pc6, maar blokkeert de zwarte loper en de dame, wat leidt tot tempovertraging). 4. 0-0 a6 5. La4 b5 6. Lb3 Pg6 7. c3 (? Misschien was Ld5 beter) Le7 8. d4 exd4 9. cxd4 Pa5 10. Pc3 Pxb3 11. Dxb3 (Wit beheerst het centrum, en is beter ontwikkeld; zwart heeft het loperpaar) 0-0 12. Pd5 (met het oog op de pionnen c7 en f7) h6 (? Lb7!?) 13. Pf4 (kiest voor de zwakte c7) Pxf4 14. Lxf4 d6 15. Dd5(?!) Le6 (de aanval met de dame is voorbarig) 16. Dh5 f5! 17. Dg6 Tf6 18. Dg3 fxe4 19. Pd2 Lf5 20. Tfe1 Tg6 21. De3 d5 22. Tac1 Dd7? 23. Txc7 Dd8 24. Tec1 Df8 25. T1c6 Txc6 26. Txc6 (de angel is eruit) Ld7 27. Tc7 Le6 28. Dg3 (dreigt Lxh6) Kh7 29. Le5 Df8 30. Pf1 Te8 31. h4 h5 32 Pf1 Lf5 33. Tc6 Df7 34. Pe3 Tg8 35. Txa6 (?) g5 36 hxg5 Lxg5 37. Dh2 Lg6 38. Dh3 Tf8 39.Pg4 (de h-pion staat gepend) Zwart geeft zich gewonnen.

Harm mailt dat hij niet kan instaan voor de juistheid van de laatste 10 zetten. Dat kan kloppen, want 30e en de 32e zet van wit zijn hetzelfde, net als de 24e en de 29e zet van zwart. Dat is natuurlijk jammer. Alberts SchaakBlog staat open voor alternatieve zetten, maar komt er zelf niet uit.