woensdag, februari 17, 2010

Ronde 22 clubcompetitie + twee vooruitgespeelde partijen (Ten Boer-Groningen 6)

Bij Schaakclub Ten Boer was ronde 22 aan de orde:

Klaas Dijkhuizen (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Albert Prins (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Harm Buter: 1 - 0
Marten Berends (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Baudewijn Michel (w) - Alfred Rodenboog: 0 - 1 (R)

Afwezig waren: Roelof Kroon (NOSBO), Gerard Zijlema (idem), Wim van Dijken, Anna Bruijn, Siert Bruins, Free Blok en Baudewijn Michel (ziek, AMK via e-mail gemist door wedstrijdleider).

Klaas mocht, voorzichtig uitgedrukt, niet mopperen met de remise tegen Piet. Laatstgenoemde stond weliswaar tegen het eindspel aan achter in materiaal, maar tijdgebrek aan de kant van wit en aardig spel van zwart maakten dat zwart in het eindspel totaal gewonnen kwam te staan. Enkele zetten van wit, met veel overtuiging uitgevoerd, maar die in feite niets aan de situatie veranderden, bewerkstelligden dat zwart toch enigszins van zijn stuk werd gebracht en accoord ging met remise. Hij stond toen nog steeds op winst en had op de klok negen tegen twee minuten! 'Zuiver psychisch' kan hier de conclusie luiden.

Albert had te maken met een zich taai verdedigende Wopko, die pas in het eindspel de beslissende fout maakte.

Jan wist van Harm te winnen en zodoende (enig) uitzicht op de derde plaats te houden.

Marten won van Ad, die in het middenspel de iets betere papieren leek te hebben maar dat niet wist waar te maken.

Alfred wachtte vergeefs op Baudewijn, die zich had afgemeld wegens ziekte. Aangezien Albert niet elk moment aan het computerscherm zit gekluisterd (goh, wat gek voor iemand die toch alle tijd van de wereld heeft!) en ook wel eens een frisse neus wil halen, werd dit e-mailtje helaas gemist. Voor Alfred de winst, voor Baudewijn alsnog de AMK en .... beterschap.

Zoals gemeld speelde Roelof en Gerard vooruit in de NOSBO. Het gaat om het competitieduel Ten Boer-Groningen 6, gepland op 2 maart a.s. Roelof won snel aan bord 1, terwijl Gerard aan bord 8 een degelijke remise liet aantekenen tegen Zilverberg. Ten Boer mag zich de komende twee weken dus verheugen in een 1,5-0,5 voorsprong. Nu het uitbouwen nog!

Roelof waagde er een mailtje naar Alberts SchaakBlog aan:

Hoi Albert,

Kort even een verslagje.
Gerard speelde een rustige remise in een partij die om een geïsoleerde d-pion ging. Goede partij van beide spelers.

Bij mij begon de partij in de volgende stelling:


Tasma (wit) - Kroon (z)

Zwart staat beter. Ik speelde hier het provocerende 9... h5. De vraag is of dit een blunder is of een pionoffer. Ik ben er ook nog niet uit. Mijn tegenstander had een moeilijke keus en besloot te slaan: 10.Lxh5 Pxh5 11.Pxh5 Pc6 12. a3 Vind ik een minder goede zet. Veld b3 wordt zwak. Ik zat al te kijken naar 12... d3 maar wist niet hoe het zou staan na 13. c3. De witte loper kan naar e3. 12...Db6 13.0–0?! Nu kan ik wel aanvallen op de koningsvleugel. 13... Dd8 14.Pg3 Dh4 15. f3. Waarschijnlijk is 15. h3 g5 beter. 15... Dxh2+ 16.Kf2 Th3 17.Pe2 Le7 (0–1).
Roelof.

Geen opmerkingen: