zondag, oktober 31, 2010

Oplossing opgave 221 (van 25 oktober)

In bovenstaande stelling koos zwart voor de beste voortzetting, die snel tot winst leidde. Hoe ging een en ander in zijn werk?

Oplossing: Eliskases - Pleci (Olympiade Warschau 1935)

1. ... Dxf3! (wanneer zwart meteen 1. ... a4? zou spelen, geeft wit eeuwig schaak door middel van 2. Pf6+! gxf6 3. De4! Kg7 4. De7+; ook na 2. Pd2 zou zwart niet aan eeuwig schaak kunnen ontkomen) 2. Dxf3 Pxf3 3. Kxf3 a4 4. gxh6 a3! 0 - 1 (maar niet 4. ... gxh6? 5. Pf6+! gevolgd door Pd5 en Pb4)

Alberts Schaakblog kreeg een oplossing toegestuurd uit Noorwegen, alleen bleek deze ijverige inzender bij nader inzien geen Noor te zijn maar onze bloedeigen Derk Schuttel, in lang vervlogen tijden lid van SC Ten Boer en nu schakend in Grijpskerk, die een klein grapje uithaalde. Toch blijft het feit overeind dat iemand in het buitenland op dit weblog kijkt en dat stemt altijd tot vreugde. Bovendien heeft Alberts SchaakBlog al meer dan 100 bezoekers uit Noorwegen gehad: dat zullen wel niet allemaal Nederlanders zijn geweest!

Hij mailde:

Gut day from Norge, I would start with D*c6. After this the pawn from a5 can't be stopped? Regards, Dag, 26 oktober 2010 14:32

Albert: afgezien van de notatiefout (we zitten achter de zwarte stukken, dus het is niet veld c6, maar f3 waar alles om draait), is het de goede eerste zet. Er had alleen nog wat bij gekund, maar goed we doen het ermee. Maar slim om het min of meer in het Engels te doen om de 'echtheid' te vergroten!

Ook kreeg Albert in een mailtje van clublid Klaas Dijkhuizen dat over andere zaken ging, nog een aanduiding in de zin van: ik denk dat de oplossing Dxf3 is.

De volgende keer weer wat serieuzer heren! Even een echt antwoord op de goede manier opsturen en probeer voor de verandering dan wat verder te komen dan de eerste zet. Alvast sterkte gewenst!

donderdag, oktober 28, 2010

Competitiestand bij SC Ten Boer na 7 ronden

Na de 7e ronde (gespeeld op 19 oktober jl.) in de onderlinge competitie is de volgende stand bereikt:

1. Klaas Dijkhuizen 142 p
2. Roelof Kroon 125
3. Harm Buter 89
4. Jan Pilon 87
5. Albert Prins 84
6. Marten Berends 83
7. Piet Beetsma 79
8. Gerard Zijlema 73
9. Alfred Rodenboog 65
10. Ad Mertens 55
11. Wopko Dijkema 53
12. Steffan Vlaswinkel 50
13. Wim van Dijken 47,5
14. Wouter Grömmel 37
15. Fré Blok 28
16. Anna Bruijn 23

woensdag, oktober 27, 2010

Antwoord van Alberts SchaakBlog aan Derk S.

Op de post 'Algemene gegevens van SC Ten Boer', met een (overigens al eerder op het weblog verschenen) foto van de vermaarde Chess, kwam de volgende reactie binnen van Derk Schuttel, voormalig clublid van Ten Boer.

Hij meldde:

Hallo Albert, Is het geen tijd om ook een forum toe te voegen aan jouw weblog? Ik vraag me namelijk af wat jij met Noorwegen hebt, naast een reactie uit Norge, op jouw schaakpuzzle heb je blijkbaar iets met Eric de Noorman, maar wat? Verder lijkt de Chess boot van Ten Boer uitgeweken naar noordelijke wateren. Gefeliciteerd met jullie overwinning op Bedum. In een ver verleden, rond 1980, ook aantreden in dit strijdperk. In een ronkende Amerikaan van Cor Bolhuis naar Bedum. Mooi dat jullie er nu een traditie van hebben. Groet, Derk S

Albert zal hierop even puntsgewijs antwoorden:

1) ieder die Alberts SchaakBlog iets wil melden kan dat doen via het weblog, bij comments, of gewoon via e-mail (zie de e-mailadressen van de bestuursleden van Ten Boer bij Algemene gegevens SC Ten Boer in de Onderwerpenlijst in de rechtermarge van het weblog). Een forum is dus niet nodig.

2) waarom moet ik iets met Noorwegen hebben als iemand uit dat land reageert op een opgave? Ik vind dat wel bijzonder leuk, daar niet van en Noorwegen is een heel mooi land, maar dat is het dan wel zo ongeveer.


3) de link naar een website betreffende de onsterfelijke Eric de Noorman staat niet op een schaakpuzzle, maar gewoon op het weblog, waar behalve links die met schaken te maken hebben ook links staan betreffende allerlei andere gebieden die me interesseren. Eric is daarbij dan een geval van jeugdsentiment zou je kunnen zeggen.
Vreselijk is overigens de herinnering aan een vakantiekolonie in Egmond aan Zee, waar ik in 1956 eens heb verbleven (Zwartendijk / Kerdijk) en waarheen ik nietsvermoedend boekjes van Eric de Noorman had meegenomen. Mooi dat die ter plekke werden afgepakt en in een gemeenschappelijke leeskast terecht kwamen, waaruit iedereen dan kon graaien wat van zijn gading was. De kreet: "Ik wil De Valse Koning" zal me tot in lengte van dagen blijven achtervolgen! Ik ben bang dat ik ze uiteindelijk niet onbeschadigd weer meekreeg naar huis, als dat al is gebeurd.

4) de Chess heeft zeker ook de noordelijke wateren bevaren; op de foto is dat inderdaad het geval (foto van Terje Moen, 22 sept. 2002, Stavanger), maar dat deed hij trouwens ook al op de 'boegbeeldfoto', waar hij immers op de Aalborgfjord stadwaarts koerst. De oorsprong van die foto heeft wel met een voorkeur voor Denemarken te maken!


5) bedankt voor de felicitatie. In het verre verleden van ca. 1980 was ik ook al lid van SC Ten Boer, maar ik kan me die ronkende Amerikaan niet herinneren en helaas, zelfs Cor Bolhuis niet.

Later bleek (zie Comments) dat Derk Schuttel de anonieme Noor is die een oplossing heeft opgestuurd. Aan een kant jammer, omdat een antwoord uit het buitenland natuurlijk leuk is. Aan de andere kant een aardig grapje van Derk, die zijn gevoel voor humor kennelijk nog niet kwijt is. Hij verwondert zich over het niet door mij corrigeren van de notatiefout in zijn oplossing. Beste Derk, de opgave loopt nog: tot en met zaterdag kan men insturen. Eerlijk gezegd was de fout mij onmiddellijk opgevallen (foei toch!). Pas daarna (zondag?) geeft Alberts SchaakBlog het goede antwoord en worden alle vergissingen rechtgezet, zolang het aantal niet al te groot wordt. Dat je vaak in Denemarken bent geweest en niet weet dat het land fjorden heeft... tja, wat moeten we daar van denken? Ik wil alleen nog maar zeggen: nog een fijn stukje vakantie!

Terzijde:

Gustave Flaubert (Frans schrijver, 1821-1880) in zijn Woordenboek van pasklare ideeën (Dictionnaire des idées reçues):

Schaakspel:
Beeld voor krijgstactiek. Alle grote veldheren waren er sterk in. Te serieus voor een spel, te oppervlakkig voor wetenschap.

SC Ten Boer wint 5e derby tegen SV Bedum

Voorzitter Wim van Dijken is na afloop in zijn nopjes met de beker

Gisteravond vond de 5e derby Ten Boer-Bedum (jaarlijkse wedstrijd buiten de reguliere competitie om) plaats. Ten Boer won en daardoor is de totaalstand nu op 3-2 gekomen, met andere woorden: Ten Boer heeft de aanvankelijke achterstand in een voorsprong omgezet. (Klik voor verslagen van de vorige ontmoetingen op Derby in de onderwerpenlijst rechts in de marge).
Na de bekende inleidende praatjes tussen de deelnemers onderling en de openingswoorden van voorzitter Van Dijken en wedstrijdleider Dijkhuizen van Ten Boer, konden de partijen beginnen. Bedum was met 14 spelers op komen dagen, zodat over twee ronden er in totaal 28 punten vielen te verdienen. De bedenktijd was 40 minuten p.p.p.p.

Begin der schermutselingen

De resultaten:

SC Ten Boer - SV Bedum: 19 - 9

1. Roelof Kroon - Theo Smit: 1-0 ; 1-0
2. Klaas Dijkhuizen - Anton Wever: 1-0 ; ½-½

3. Albert Prins - Bert Valkema: 1-0 ; 0-1
4. Jan Pilon - Menno Peterson: 1-0 ; 1-0
5. Piet Beetsma - Alex v.d. Berg: ½-½ ; 1-0
6. Marten Berends - Henk Klugkist: 1-0 ; 1-0
7. Baudewijn Michel - Frits Moorlag: ½-½ ; ½-½
8. Gerard Zijlema - Riender de Vries: 0-1 ; ½-½
9. Wim van Dijken - Menno van Heumen:
½-½ ; 1-0
10. Wopko Dijkema - Berend Kruize: 1-0 ; 0-1
11. Ad Mertens - Menno in 't Veld / Gerrit Koenderink: ½-½
; 1-0
12. Alfred Rodenboog - G. Koenderink / M. in 't Veld: 1- 0 ; 0-1
13. Fré Blok - Menko Kroeske: 0-1 ; 2e r: S. Vlaswinkel - M. Kroeske: 1-0
14. Steffan Vlaswinkel - Klaas Fongers: 1-0 ;
½-½

In de 1e ronde won Ten Boer met 10-4, in de 2e met 9-5.

Theo Smit - Roelof Kroon

Bert Valkema - Albert Prins

Piet Beetsma - Alex v.d. Berg

Baudewijn Michel - Frits Moorlag

Na dit toch altijd weer genoeglijke avondje werd na enig geaarzel toch maar de wisselbeker uitgereikt. Alex van den Berg nam deze dankbare taak op zich en gaf de beker met de grote oren aan de stralende voorzitter Wim van Dijken. Na nog een enkel woord aan de bar van het Buurhoes ging vervolgens ieder zijns weegs. Volgend jaar weer!

Vermeldenswaard was verder het meedoen van oud-lid Baudewijn Michel, die natuurlijk bestookt werd met verzoekjes om weer lid te worden, omdat we zijn inbreng node missen. Hij zal zich op weg naar Ten Boer wel op deze plaagstootjes hebben voorbereid, want hij pareerde alles op beheerste wijze.

Later liet een anonieme schaker nog het volgende weten aan Alberts SchaakBlog:

Let ook op dat ons jeugdlid Steffan de hoogste score haalde. Hij scoorde 2,5 punt. Geen van de overige seniorleden lukte dit.

Alberts SchaakBlog: waarvan akte! Dat het trouwens geen seniorlid lukte om uit twee partijen meer dan twee punten te halen, was voor Albert inderdaad ook een tegenvaller. Maar na enig denkwerk snapte hij toch waar dat aan lag!

maandag, oktober 25, 2010

Opgave 221


In bovenstaande stelling koos zwart voor de beste voortzetting, die snel tot winst leidde. Hoe ging een en ander in zijn werk?


Stuur (uiterlijk zaterdag 30 oktober) een antwoord naar Alberts SchaakBlog!


Daarna volgen de oplossing, partijgegevens en de ontvangen reacties.

Het opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal vervolgens op een wat later tijdstip, na goedkeuring, eerst alleen bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en wordt t.z.t., tegelijk met het antwoord en de verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

zaterdag, oktober 23, 2010

Jeugdschakers SC Ten Boer scoren goed op 1ste Grand Prix


Deelnemers uit Ten Boer met jeugdleider Roelof


Van jeugdleider Roelof Kroon ontving Alberts SchaakBlog het volgende verslag:


Vandaag hebben 14 jeugdschakers van de schaakclub Ten Boer meegedaan op de eerste Grand Prix van het schaakseizoen. Uiteindelijk werden er 6 prijzen gewonnen. Het deelnemersveld was groot: er deden 107 schakers mee in Groningen. Het was een leuk toernooi, maar door de grote opkomst soms wel wat rumoerig.

Finn en Robin speelden in de E-groep. Ze deden het niet slecht. Robin won zelfs van de toppers, maar beiden kwamen toch niet in de buurt van de top 3.
Koen en Dalarna speelden in groep F. Dalarna haalde 3 punten. Koen begon met 3 uit 3.In de 4de ronde moest hij een moeilijk eindspel verdedigen. Hij deed het heel creatief met meerdere pat combinaties (die Koen wel zag, maar waar de tegenstander helaas niet in trapte) en verloor uiteindelijk toch nog (het eindspel was remise). De partij duurde erg lang, wat als nadeel heeft dat je meteen daarna weer moet. Ook die partij ging daardoor verloren, maar de laatste 2 won Koen weer. Hierdoor eindigde hij als 2de.


De prijswinnaars uit Ten Boer steken hun blijdschap niet onder stoelen of banken (foto's opgestuurd door Thea Heersema en Roelof Kroon)


In groep G speelde Bas. Hij haalde 3 punten. Wel goed, maar ik denk dat Bas ons nog gaat verrassen met betere prestaties dit seizoen. Het zit er in ieder geval in.

Jerimi speelde in groep H zijn tweede toernooi. Hij deed het héél erg goed en legde beslag op de 3de prijs. Een groot talent, vooral door zijn gezonde instelling en winnaarsmentaliteit.

In groep I speelden Ilse en Lars. Ilse begon goed, maar kon daarna niet het ritme vasthouden. Lars speelde heel goed en wist met 4,5 punt beslag te leggen op de 3de plek. Volgens mij gaat Lars ook een grote worden. Hij kan zich enorm concentreren. Als hij aan het schaken is kun je rustig een vraag 3x herhalen, want hij krijgt alleen het schaakbord en wat daarop gebeurt mee. En dat doet me erg aan de kleine Roelof denken!

Pepijn (groep J) heeft dan juist weer last van het omgekeerde. Ik vind het een vreselijk goed schaker, maar hij had zichtbaar last van alle rumoer. Doordat hij zich moeilijk kon afsluiten speelde hij onder zijn kunnen met 2,5 uit 7.

Het meeste respect heb ik voor Colin. Hij schaakt nog maar net en dan al in zo'n zware groep (groep K). Hij heeft een paar kansen gehad, één keer zelfs een mat in 1 gemist. Uiteindelijk geen punten, maar volgens mij wel enorm veel geleerd. Volgende toernooi speel je gewoon wat lager en ga je wel punten scoren, Colin!

In groep L hadden we zelfs twee prijzen. Ruben werd met 7 uit 7 1ste. Alles ging goed en hij was met afstand de beste in de groep. Niks voor niks zit hij al bijna tegen stap 3 aan. Gerbrich verraste me ook positief. Ze was taai en sleepte daardoor veel punten in het laatste deel van de partij binnen. Ze werd uiteindelijk 3de met 4 uit 7. Als groepsleider van deze groep en als vader was ik reuze trots op haar!

In de laatste groep M speelden Jarno en Thijmen. Thijmen begon aarzelend, maar daarna werd het steeds beter. Hij speelde na een paar partijen ook met meer stukken dan alleen zijn dame. Zo haalde hij 4,5 punt uit de laatste 5 partijen. Hierdoor werd hij 3de met 5 uit 7. De enige die hem bij deze eindsprint nog een half punt kon afsnoepen was Jarno. Jarno haalde 1,5 punt.

Rond half 6 konden de prijzen worden uitgereikt. Er zijn nog
een paar foto's met de Boerster (nou ja, er waren ook 2 Delfzijlers) prijswinnaars gemaakt, die komen binnenkort. Al met al een zéér geslaagd toernooi en alle dank aan Hiddo en de schaakclub Groningen voor de organisatie.

donderdag, oktober 21, 2010

Uithuizen - St. Petersburg: 1 - 0

Familieleden, terug van vakantie in Rusland, stuurden onderstaande foto (even klikken) naar Alberts SchaakBlog:


Schaakspel in St. Petersburg


Zij schrijven in hun mail: Dit schaakspel bevindt zich in het zomerpaleis van de Tsaar even buiten St. Petersburg. Het staat in een kamer, waar men verschillende spelletjes kon spelen. Het bevindt zich naast de eetzaal. Als de gasten zich hadden volgegeten, gingen ze spelletjes doen. Was het eten wat gezakt, dan schepten ze zich nog maar eens een portie op.

Alberts SchaakBlog ziet het helemaal voor zich. Toevallig hebben we enkele maanden geleden met elkaar een bezoek aan de Menkemaborg gebracht, waar men in één van de kamers, vermoedelijk nog niet zo heel lang geleden, ook spellen heeft neergezet, waaronder uiteraard het koninklijke spel.

Schaakspel in Uithuizen

Waarschijnlijk ging het daar trouwens precies zo als in het verre St. Petersburg en liet men zich vóór het divertissement ook de spijzen en danken goed smaken!
Maar wat de 'kenner' meteen opvalt en wat Alberts SchaakBlog ook al eens eerder heeft aangekaart (zie bijvoorbeeld mijn bijdrage van 18 juli 2006, getiteld Chess in the movies), is dat op tentoonstellingen, in winkels enz., het bord vaak verkeerd ligt! In dat opzicht vertoont de foto uit Rusland een vertrouwd beeld, ook al hadden we het van de Russen, met hun rijke schaakverleden, nou net niet verwacht.... Als we goed kijken zien we dat het bord in Uithuizen correct is neergelegd! Ook in dit opzicht gaat er kennelijk niets boven Groningen! Het is maar een weet!

woensdag, oktober 20, 2010

Ronde 7 clubcompetitie SC Ten Boer


In de 7e ronde van de onderlinge competitie werd weer zo pittig geschaakt dat de stukken eraf vlogen. De uitslagen:

Klaas Dijkhuizen(w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Roelof Kroon(w) - Albert Prins: 1 - 0
Gerard Zijlema(w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Wim van Dijken(w) - Wouter Grömmel: 1 - 0
Alfred Rodenboog(w) - Jan Pilon: 0 - 1
Anna Bruijn(w) - Fré Blok: 0 - 1
Ad Mertens(w) - Steffan Vlaswinkel: 1 - 0

Klaas drukte Piet in het eindspel langzaam van het bord. De zwarte stelling leed aan een chronisch gebrek: paard b8 kwam niet aan zetten toe en juist in die hoek van het bord vielen uiteraard de klappen.

Een soortgelijk manco in de ontwikkeling speelde Wopko parten tegen Gerard. De zwarte koningsloper stond op een gegeven moment op b8 (kennelijk een besmet veld) en was ingesloten door een pion op c7, zodat hij in feite met een stuk minder speelde. Gerard wist hiervan te profiteren.

Albert speelde tegen Roelof een zet of twaalf theorie en kon zo'n acht zetten later opgeven. Hij offerde een paard voor de goede zaak en hoopte hier een sterke en wellicht doorslaande aanval voor terug te krijgen. Een en ander zag er ook aardig uit, maar hij had één kleine bijkomstigheid over het hoofd gezien: een fatale penning van de dame kwam als een donderslag bij heldere hemel de plannen van zwart verstoren. De stukken konden in de doos.

Wim gaf tegen Wouter met het oog op de naderende 5e december eerst wat materiaal kado, maar besloot toen kennelijk toch er wat van te maken. Zwart wilde qua gulheid niet achterblijven en schonk wat hout terug, waarna wit alsnog het punt kon incasseren.

Alfred raakte tegen Jan een pion achter, waarna laatstgenoemde het beheerst wist af te ronden door deze kleine voorsprong in winst om te zetten.

Anna had tegen Fré uitzicht op het hele punt, maar in het middenspel ging het voor wit toch de verkeerde kant op, waarna de partij voor haar verloren ging.

Ook Ad smaakte het zoet der overwinning door, naar eigen zeggen met moeite, van Steffan te winnen.

Volgende week, dinsdag 26 oktober, wordt weer de jaarlijkse derby Ten Boer-Bedum gespeeld. Dit is geen competitieduel, maar meer een gezellig tussendoortje, waarbij een grote wisselbeker de inzet is. Waarschijnlijk doen ook jeugdspelers van beide clubs mee. Komt dat zien!

dinsdag, oktober 19, 2010

Stand clubcompetitie na 6 ronden

Een beetje laat voor Alberts doen, maar hier is dan op de valreep (d.w.z. nog vóór de volgende ronde) de stand na 6 ronden in de onderlinge competitie van SC Ten Boer:

1. Klaas Dijkhuizen 124,5 p
2. Roelof Kroon 101
3. Albert Prins 83,5
4. Harm Buter 80
5. Marten Berends 78,5
6. Piet Beetsma 78
7. Jan Pilon 68,5
8. Alfred Rodenboog 64,5
9. Gerard Zijlema 58,5
10. Wopko Dijkema 52
11. Steffan Vlaswinkel 48
12. Ad Mertens 41
13. Wim van Dijken 38,5
14. Wouter Grömmel 37
15. Anna Bruijn 23
16. Fré Blok 17

zaterdag, oktober 16, 2010

Leek: Avonturen in de avonduren


... het strijdtoneel: De Balkhoeve in Leek ...

De ontmoeting in de 1e klasse A van de NOSBO tussen Leek en Ten Boer, op vrijdagavond 15 oktober, heeft een gelijkspel opgeleverd.

Na een op het laatste moment aangebrachte verandering in het rijschema en een door Albert gecorrigeerd bestemmingsadres (heel nuttig, anders hadden we minstens de halve avond vier spelers gemist) voor de auto waar hij niet in zat, aangezien hij zelf zijn onafscheidelijke TomTom had meegenomen, konden we uit Ten Boer vertrekken.

We arriveerden op tijd bij De Balkhoeve aan de Waezenburglaan in Leek, maar omdat de vermanende stem ("bestemming bereikt") van Alberts TomTom, ook mede door het ietwat zacht ingestelde volume, overstemd werd door het luide rumoer der inzittenden, moesten we nog een blok omrijden voor we in de gaten kregen dat we wel degelijk voor de tweede keer ter plekke waren aangekomen. Het nog wat dichter bij de speellokaties zetten van beide auto's leverde vervolgens een mysterieuze en langdurige verdwijning van Harm op, waardoor het begin van de wedstrijd in een ietwat onrustige sfeer verliep.

... de borden 1 - 4 ...

... en 5 - 8 ...

Al snel bleek dat Leek de zo gevreesde en beruchte 'taktische opstelling' in het veld had gebracht, waarbij ik 'tactisch' een eufemisme voor een ander bijvoeglijk naamwoord zou willen noemen. Over deze manier van teamsamenstelling valt het een en ander op te merken (wat ik hier niet zal doen; ik laat dat graag aan ieders eigen 'morele overwegingen' over) maar in dit geval was die zowaar niet zonder succes: het is zeer waarschijnlijk juist deze opstelling geweest die Leek nog tenminste één wedstrijdpunt heeft bezorgd, want met een meer normale opstelling (bij Ten Boer sinds jaar en dag gebruikelijk) had het voor de thuisclub wel eens minder kunnen aflopen. Maar goed, het is bekend dat wanneer je je over bepaalde bezwaren heen kunt zetten, de oogst er toch ook prima uit kan zien.

Een en ander nog eens overpeinzend, moest ik denken aan wat heer Bommel tegen Tom Poes zegt in De Chinese waaier als ze door hun vijanden zijn opgesloten in een, op wat stro na, kale kelder en ze vervolgens merken dat de kelder vol water begint te lopen: "Verzin een list, jonge vriend!"

Het scheelde trouwens erg weinig of Ten Boer was alsnog met de volle winst naar huis gegaan, want bij een totaalstand in de wedstrijd van 4-3 voor Ten Boer had Albert (ja, alweer hij) in de laatste partij (Prins-Doller), na een wat moeizame strijd waarin hij op het laatst zich aan het verzoenen was met de nederlaag en met bovendien nog maar iets meer dan 1 minuut op de klok, tot twee keer toe de mogelijkheid een patcombinatie op het bord te brengen, waardoor Ten Boer gewonnen zou hebben. Helaas, beide boven genoemde factoren maakten dat hij niet meer echt gespitst was op een ontsnapping en hij liet deze fraaie kans(en) liggen. Ergo: 4-4.

Misschien mag ik dit de stelling (Prins-Doller) van de avond noemen, zonder de andere partijen te kort te willen doen. Zwart heeft zojuist 54. ... Kc6-d7? gespeeld, een zet waarachter een stevig vraagteken op zijn plaats is. Helaas verdient het achterwege laten door wit van 55. Txe7!! en remise, vanwege de plotseling op het bord verschenen 'dolle toren', twee stevige vraagtekens, aangezien hiermee de te behalen winst voor Ten Boer in rook opging. De tot nu toe verschenen 220 opgaven op Alberts SchaakBlog zijn gemiddeld aanzienlijk moeilijker dan deze stelling, maar ja, de omstandigheden waaronder je de oplossing moet vinden doen kennelijk ook wat... Om je de weinige overgebleven haren uit het hoofd te rukken!

SC Leek - SC Ten Boer: 4 - 4

1. T. Smedinga (z)(?) - Roelof Kroon (w)(2143): 0 - 1
2. J. Stokhorst (w)(1370) - Klaas Dijkhuizen (z)(1838): 0 - 1
3. P. Doller (z)(1837) - Albert Prins (w)(1750): 1 - 0
4. J. ten Hoor (w)(1804) - Jan Pilon (z)(1725): 0,5 - 0,5
5. G. de Haan (z)(1772) - Piet Beetsma (w)(1686): 0,5 - 0,5
6. F. Huisman (w)(1497) - Wim van Dijken (z)(1418): 1 - 0
7. G. Willems (z)(1661) - Harm Buter (w)(1490): 1 - 0
8. J. de Haan (w)(?) - Gerard Zijlema (z)(1554): 0 - 1

Nog een licht commentaar op de partijen, van de hand van onze externe wedstrijdleider Klaas:

1) Zwart komt de ontwikkelingsproblemen niet te boven en Roelof wint met een fraaie aanval, via het opstomen van de e- en f-pion.

2) Wit blundert via een combinatie de dame weg zonder compensatie: na 12 zetten is het afgelopen.

3) Zie hierboven het commentaar van Albert himself.

4) Jan komt in een sluip-door-kruip-door spel en het gaat lange tijd gelijk op. Op de 40e zet lijkt zwart de partij naar zich toe te trekken als hij een pion voor schijnt te komen, maar dat blijkt er toch niet in te zitten.

5) Piet komt goed uit de openingsfase, maar mist (ogenschijnlijk) een winnende combinatie en maakt in een eindspel met ongelijke lopers remise.

6) Wim verliest na de opening een stuk met een pion als compensatie. Hij speelt taai verder in een gesloten stelling. Zijn eindspel zou nog wel eens belangrijk kunnen worden (wit: 3 stukken + 3 pionnen; zwart: 2 stukken + 4 pionnen), maar uiteindelijk geeft hij murw op in een slechte stelling.

7) Harm kijkt al heel snel tegen een grote achterstand aan en verliest min of meer kansloos.

8) Wonderbaarlijke partij. Beter spel van Gerard, maar hij raakt op wonderlijke wijze zijn dame kwijt. Compensatie in de vorm van L+P+T lijkt niet voldoende door opmars van de a- en b-pion van zijn tegenstander. Toren offert zich voor beide pionnen. Doordat L+P perfect staan lijkt er remise aan te komen. Een volgende aardige combinatie levert Gerard twee pionnen op. De witte dame laat zich vervolgens in op een familieschaakje en dit kado wordt in dank aanvaard.
***************
De voorzitter van Leek, Frans Huisman, zelf deelnemer aan de wedstrijd, laat als reactie het volgende weten:

Hallo Albert Prins en overige schakers van Ten Boer,

Wij zijn er ook niet trots op met een tactische opstelling gespeeld te hebben, maar hebben met het oog op onze doelstelling (handhaven in 1e klasse) voor het resultaat gekozen. Er is overigens wel een uitgebreide discussie aan vooraf gegaan. Met vriendelijke groet, Frans Huisman, voorziter schaakclub Leek; 17 oktober 2010 11:58

Ook Roelof Kroon van SC Ten Boer geeft een reactie:

Hallo Frans en andere schakers van Leek,
In mijn mening zijn jullie vrij zijn om te kiezen voor een tactische opstelling. Ik vraag me echter wel af of jullie inschatting over handhaving in de 1ste klasse wel juist is. Volgens mij kan Leek minstens meedoen in de middenmoot. Daarnaast krijgt de wedstrijd voor een paar schakers een vreemd verloop, doordat ze het tegen vrij ongelijke tegenstand moeten opnemen. Veel succes met de volgende wedstrijden en met vriendelijke groet, Roelof Kroon, 17 oktober 2010 15:33

Dan weer een reactie van Alberts SchaakBlog:

Er is niemand geweest die heeft beweerd dat het kiezen voor een taktische opstelling niet is toegestaan, maar wel schreef ik dat er verschillende bezwaren tegen zijn aan te voeren. Eén daarvan noemt Roelof zelf al. Verder is het feit dat voorzitter Huisman zich min of meer excuseert voor de taktische opstelling veelzeggend.

woensdag, oktober 13, 2010

Oplossing opgave 220 (van 7 oktober)

Hoe ging wit in bovenstaande stelling verder, met winst in enkele zetten?

Oplossing: Rodriguez - Shabalov (Buenos Aires 2005)

1. c7! e2 (2. ... Pxc7 3. Txe3 Kf4 4. Te7 Pd5 5. Tf7+ Ke4 6. Kg4 en wit wint; 1. ... exf2 2. c8D f1D 3. Dxe6+ en wit wint) 2. Txe6! en zwart gaf op (2. ... Kxe6 3. c8D+ Kd5 4. Dc3).

Alberts SchaakBlog
ontving drie antwoorden, waarvoor alle dank!

1) Anoniem zei...
c6-c7 pe6xc7 te8xe3 Kf5-f4 gewonnen eindspel. Koen, 8 oktober 2010 19:21

2) Anoniem zei...
1. c7 zwart moet wel nemen , want 1..... e2 2. c8D, e1D 3. Txe6 Dxe6 4. Dxe6 Kxe6 5. Kg5 K?b. 2......Pxc7 3 Txe3 Kf4 4.Tc3 Pd5 5.Tc4+ Kf5 of e5 6 Kg3 en de rest mag geen probleem zijn; 8 oktober 2010 20:15

3) fuzzylogic zei...
De juiste beginzet is inderdaad 1. c7! Anoniem #2: in de eerste variant moet wit op de 3e zet niet gaan ruilen op e6 want het pionneneindspel is remise! Zwart kan na Kxf3 namelijk altijd Kf5 spelen. Goed is daarentegen 3. Tf8+ bijv. 3...Ke5 4. Dxe6+! en wint. Na 3...Kg6 loopt zwart mat na 4. De8+; 12 oktober 2010 10:50

Albert:

1. Koen (jeugdlid van SC Ten Boer): je hebt de goede oplossing gegeven, ook al was die wat kort, maar je had ook nog even moeten kijken naar wat er gebeurt als zwart na 1. c7 niet de pion neemt, maar e2 speelt!

2-3. Anoniem (2) en Fuzzylogic vullen elkaar aan. De laatste merkt terecht op dat het bij de voortzetting van Anoniem wel eens remise zou kunnen worden en hij geeft vervolgens de goede weg aan. Wat beide inzenders alleen niet vermelden is de partijvoortzetting, waarbij wit na 1. c7 e2 meteen op de tweede zet op e6 neemt. De rest is dan wel zo eenvoudig.

Schaakclub Ten Boer: ronde 6 onderlinge competitie

Het ging er lustig aan toe op deze avond van de 6e ronde in de clubcompetitie. Reputaties werden opgevijzeld of leden (lichte) schade, precies wat je van zo'n avond kunt verwachten. Samenvattend zou je kunnen zeggen: daar doen we het voor!

De resultaten:

Jan Pilon(w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Albert Prins(w) - Piet Beetsma: 0,5 - 0,5
Harm Buter(w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Alfred Rodenboog(w) - Ad Mertens: 1 - 0
Wopko Dijkema(w) - Anna Bruijn: 1 - 0
Steffan Vlaswinkel(w) - Wim van Dijken: 1 - 0

Afwezig: Fré Blok, Marten Berends en Wouter Grömmel. Roelof Kroon had een SN.

Jan belandde tegen 'ijzeren Klaas' in een dame-eindspel waarin hij geforceerd één en later twee pionnen achterkwam. Hij bedacht nog wat aardige zetten, maar gaf toen, met het oog op een doormarcherende zwarte a-pion op. Misschien had hij, gelet op de daaropvolgende analyse, nog even door kunnen gaan, omdat het toch langer duurde dan het er aanvankelijk naar uit zag.

Albert speelde remise tegen Piet. Pas later (eveneens bij de analyse) realiseerde de witspeler zich dat bij afruil van dame en torens, die inderdaad bij nog even vrijblijvend doorspelen op het bord kwam, er een voor wit gewonnen pionnenstelling overbleef. Helaas! Wat je je trouwens wel altijd moet afvragen in zo'n geval is of het inderdaad allemaal zo zou zijn gegaan.... Zand erover!

Harm won van Gerard. Opmerkelijk omdat laatstgenoemde op gegeven moment een vol stuk meer had. Overmand door de overwinningsroes liet hij zich vervolgens toch nog verschalken.

Van de overige drie partijen (Alfred-Ad, Wopko-Anna en Steffan-Wim) waarbij dus de drie jeugdspelers waren betrokken, stuurde Roelof een verslagje op:

Ik weet niet of je je verslag over de interne van gisteren al hebt geschreven. Ik dacht in ieder geval dat ik nog wel even kort wat kan vertellen over de jeugd.

Alfred speelde een puike partij. Hij stond voortdurend beter en bedacht ook goede plannen. Uiteindelijk was één verkeerde zet van Ad direct fataal:
AD

ALFRED

Ad speelde hier 1... Te7. Na 1... Tf8 staat wit ook beter, maar is het ook weer niet uit. Waarschijnlijk kan wit het beste zijn stelling verbeteren met 2. De3 en 3. Kg2 en daarna pas gaan zoeken naar een geforceerde variant. Na 1... Te7 volgde in ieder geval: 2. T1f4 Dh5 3. g4 Dxh4 4. Dxg6+ Kh8 5. Tf8+ en Ad gaat mat.

Steffan verloor een pion tegen Wim, maar had hier goede compensatie voor. Wim deed helaas twee zetten in de verkeerde volgorde en verloor daardoor een toren. Dat kwam hij niet meer te boven, ook omdat Steffan een paar zeer sterke zetten speelde.

Anna heeft het geluk niet mee. Vorig jaar zette ze Alfred pat in een stelling met een dame meer. Gisteren bracht ze Wopko aan de rand van de afgrond. Helaas maakte ze het niet af en kon Wopko vluchten in een remise eindspel. De ongelijke lopers garandeerden remise. Toen Anna echter één van Wopko's pionnen te ver liet doorlopen verloor ze alsnog. Heel jammer: ze is al een paar keer dicht bij haar eerste overwinning geweest, maar tot nu toe lukte het nog nét niet. Ik blijf er echter vertrouwen in hebben dat ze dit jaar voor het eerst een partij gaat winnen!

maandag, oktober 11, 2010

Stand bij SC Ten Boer na 5 ronden


Na 5 ronden in de onderlinge competitie is de volgende stand vastgelegd in de boeken van Alberts SchaakBlog:

1. Klaas Dijkhuizen 101 p
2. Roelof Kroon 91 p
3. Albert Prins 74
4. Marten Berends 69
5. Harm Buter 68
6. Jan Pilon 65
7. Piet Beetsma 63
8. Gerard Zijlema 60
9. Alfred Rodenboog 56
10-11. Wopko Dijkema en Ad Mertens 41
12. Wim van Dijken 38,5
13. Steffan Vlaswinkel 34
14. Wouter Grömmel 33
15. Anna Bruijn 23
16. Fré Blok 13,5

donderdag, oktober 07, 2010

Opgave 220

Hoe ging de wit in bovenstaande stelling verder, met winst in enkele zetten?

Stuur (uiterlijk woensdag 13 oktober) je antwoord naar Alberts SchaakBlog!

De dag daarop volgen de oplossing, partijgegevens en de ontvangen reacties.

Het opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal vervolgens op een wat later tijdstip, na goedkeuring, eerst alleen bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en wordt t.z.t., tegelijk met het antwoord en de verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

woensdag, oktober 06, 2010

5e ronde onderlinge competitie SC Ten Boer

Gisteravond werden partijen gespeeld in het kader van ronde 5 van de clubcompetitie.

De uitslagen:

Ad Mertens(w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Roelof Kroon(w) - Harm Buter: 1 - 0
Albert Prins(w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0
Gerard Zijlema(w) - Jan Pilon: ½ - ½
Piet Beetsma(w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Wouter Grömmel(w) - Fré Blok: 1 - 0

Afwezig waren: Anna Bruijn, Wim van Dijken, Marten Berends en Steffan Vlaswinkel.


Wouter kon een overwinning laten noteren op Fré. Minder leuk voor Fré, maar mooi voor Wouter als kersverse deelnemer aan de seniorencompetitie. Piet voerde tegen Wopko de druk stelselmatig op. Met ook al een achterstand van enkele pionnen bezweek zwart aan de aanval van ongeveer alle witte stukken op zijn arme koningstelling. Gerard, terug uit den vreemde, pakte de draad weer op en ging in de hem eigen degelijke trant verder, overtuigde Jan in het middenspel, als een rasechte psycholoog, van de gelijkwaardigheid van de witte en zwarte stelling en bespaarde zich op die manier een wellicht taai eindspel: remise. Harm en Ad delfden het onderspit tegen respectievelijk Roelof en Klaas. Van beide partijen heb ik niets gezien, zodat ik het bij het resultaat kan laten.

Dan Albert-Alfred. Albert had aan de Ten Boerster jeugdkampioen de handen meer dan vol en moest alle zeilen bijzetten om het punt binnen te halen. Het op papier grote ratingverschil kwam er eigenlijk niet of nauwelijks uit. De witspeler vermoedt dan ook dat dat verschil in feite aanzienlijk kleiner is, maar is er nog niet helemaal uit of zijn eigen rating te hoog is of juist die van Alfred te laag. Voorlopig houdt hij het (zelfbescherming!) op het laatste.

RODENBOOG

PRINS

Hierboven de stand na de 23e zet van wit. De partij ging als volgt verder:

23. ... Dxe4 (een zet met het paard op c6 was natuurlijk ook een optie) 24. dxc6 Dxc6?! (heel goed voor zwart lijken 24. ... hxg3, of 24. ... Dxe3+) 25. Dd7+ (hiermee zijn meteen de moeilijkheden voor wit verleden tijd) Kh6 (beter Kg6) 26. Dxc6 bxc6 27. gxh4 gxh4 28. Kf2 Kg6 29. Th1 (Tab1) Td8 30. Tad1 Txd1 31. Txd1 Tb8 32. Td7 Tb2+ (Tb3) 33. Kf3 Tb7 (waarschijnlijk te passief; beter 33. ... Tb3) 34. c5 a5 35. a4 f5 36. Te7 Tb4 37. Txc7 Txa4 38. Txc6+ Kf7 39. Ta6 Ke7 40. Ta7+ Kd8?! (Ke6) 41. Tf7 (wit staat op winst) Tc4 42. Txf5 a4 43. c6 a3 44. Ta5 Tc3 45. Ta6 Kc7 46. f5 Tc5 47. e4 a2 48. Txa2 Txc6 49. Td2 en zwart gaf, na nog enkele zetten, op.