zondag, augustus 07, 2011

Verslag Achter Tuinstra Toernooi 2011


Alberts SchaakBlog kreeg van de organisatoren een verslag van bovengenoemd toernooi toegestuurd. Zonder deelname van Ten Boer-lid Roelof Kroon, die de keren dat hij van de partij was dan ook voor een persoonlijk verhaal zorgde, was de binding van dit Friese evenement met Alberts blog natuurlijk wat dunnetjes: alleen het (succesvolle) meedoen van oud-lid van de SC Ten Boer Jan Kroon en het feit dat Albert zelf(!) een uitnodiging had gekregen (waar hij overigens geen gebruik van maakte) blijven dan over: na enig wikken en wegen juist genoeg om het verslag te plaatsen. Hier is het:

Erik Bosma ongenaakbaar tijdens feestelijke jubileumeditie ATT

De 10e editie van het traditionele (want dat mag je na tien jaar toch wel zeggen) Achtertuinstra-toernooi werd afgelopen zaterdag een prooi voor Erik Bosma uit Minnertsga. Alleen tegen de nummer 2, Jan Hibma uit Leeuwarden, moest hij een halfje toestaan.

Alles was weer door de organisatie en een legertje vrijwilligers uit de kast gehaald om van dit unieke openluchttoernooi een succes te maken. Ooit begonnen als grap en inmiddels uitgegroeid tot een festijn waar velen al weken van tevoren naar uitkijken en in sommige gevallen zelfs hun vakantieplannen voor wijzigen.

Vanaf half één druppelden de deelnemers binnen in en om de Bitgumer achtertuin. Een ieder voorzien van de meest uiteenlopende hapjes en drankjes en uiteraard de noodzakelijke schaakborden. Dit “Amerikaanse” concept werd ooit vanuit kostenbesparend oogpunt geïntroduceerd en is nu niet meer weg te denken in de opzet van het schaaktoernooi. Het blijft een prachtig gezicht hoe alles dan wordt binnengebracht en uitgestald in het cateringgedeelte.

Om even na enen waren, op twee verlate dominees na, alle denksporters gearriveerd en opende ‘toernooidirecteur’ Thys het bal. Twee deelnemers die alle tien keer van de partij waren geweest (Jan Hibma en Mark Kolthof) werden nog even extra in het zonnetje gezet en voor alle genodigden was er een origineel presentje.

De middag verliep feestelijk, spannend en ontspannen. De één rustig en geconcentreerd zijn partijen afwerkend, de ander op een leuke manier luidruchtig aanwezig. Dat de zelf meegebrachte consumpties hier veelal ook enig effect op hebben, zal de trouwe lezer niet verbazen. Stil, geconcentreerd, luidruchtig…, het mag allemaal tijdens het ATT en juist dat detail maakt het toernooi misschien wel zo uniek!

Uiteraard kwam Nauta even langs, een handjevol buren én showde de Friese kampioen dammen (tevens oud deelnemer aan het ATT) zijn nieuwste aanwinst, de damkampioene van Estland! Leuk was nog, dat buurvrouw Ymkje zich na de derde ronde spontaan aanmeldde en de resterende potjes vrolijk meespeelde.

Het weer zat erg mee en dat was vooraf niet zo’n vanzelfsprekendheid. Alleen na de voorlaatste ronde viel de regen even met bakken uit de hemel en liet Donar op niet misverstane wijze van zich spreken. ‘Weerman’ Willem stelde de aanwezigen echter snel gerust en na vijf schuilminuten kon de laatste en allesbeslissende ronde onder een stralend zonnetje worden gespeeld.

Rond vijf uur werd de eindbalans opgemaakt. Het toernooi werd, zoals gezegd, gewonnen door Erik Bosma, Jan Hibma volgde op een halfje, terwijl Jan Kroon in de hoogste groep nog fraaie de derde stek opeiste. In groep B overstegen John Beimers en Mark Kolthof zichzelf en zij veroverden respectievelijk de plaatsen één en twee. Joop Claus kaapte de derde prijs weg, terwijl hij naar eigen zeggen ‘z’n best niet eens had gedaan’…
De C-groep kende Douwe Jan Kooistra als winnaar en dat mocht een grote verrassing worden genoemd, Jan Wijma leefde na een moeizame start helemaal op en veroverde de tweede prijs, Bert Beimers had qua schaken zijn dag niet, maar bemachtigde toch nog de derde stek. Buurvrouw Ymkje ging met de poedelprijs aan de haal.
Organisatoren Epko en Thys hadden originele prijzen ingekocht en reikten die, vergezeld van een ludiek woordje, één voor één uit.
Nadat alles weer was opgeruimd, toog een grote groep schakers met aanhang nog richting mini-camping de Blikvaart, alwaar een heerlijk barbecuebuffet goed in de smaak viel. De geslaagde dag werd daarmee in stijl afgesloten.

Vanaf deze plaats wil ik alle deelnemers bedanken voor hun komst en gezelligheid, alle vrijwilligers voor hun onmisbare bijdrage en natuurlijk alle weergoden voor hun compassie.
Op naar de 11e editie, de eerste zaterdag in augustus 2012!


De volledige eindstand van het 10e Achtertuinstra-toernooi (6 augustus 2011):

1. Erik Bosma Minnertsga 8,5 uit 9 1e prijs groep A
2. Jan Hibma jr. Leeuwarden 8,0 2e prijs groep A
3. Jan Kroon Bitgummole 6,5 3e prijs groep A
4. Tjalling Wiersma Sint Annaparochie 6,0
5. John Beimers Berltsum 6,0 1e prijs groep B
6. Murk Viersma Wommels 5,5
7. Mark Kolthof Sint Jacobiparochie 5,0 2e prijs groep B
8. Thys Tuinstra Bitgum 5,0
9. Joop Claus Berltsum 5,0 3e prijs groep B
10. Gerben v/d Heide Dokkum 5,0
11. Yme Brinksma Sint Annaparochie 5,0
12. Bauke Vroom Dokkum 4,5
13. Douwe Jan Kooistra Bitgum 4,5 1e prijs groep C
14. Epko Brinksma Sint Annaparochie 4,0
15. Jan Wijma Sint Annaparochie 4,0 2e prijs groep C
16. Kees van Straten Vrouwenparochie 4,0
17. Jaap Overeem Stiens 4,0
18. Willem Postma Bitgum 4,0
19. Bert Beimers Lelystad 3,5 3e prijs groep C
20. Ties Tuinstra Sint Annaparochie 3,5
21. Reinold Postma Berltsum 3,5
22. Michiel v/d Woude Oudebildtzijl 3,0
23. Ruurd Stellingwerf Minnertsga 3,0
24. Hein Zondervan Sint Annaparochie 3,0
25. Gerrit de Vries Sint Jacobiparochie 3,0
26. Buurvrouw Ymkje Bitgum 0,0 poedelprijs

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Geen opmerkingen: