woensdag, december 07, 2011

SC Ten Boer wint van HSP 2


Gisteravond heeft Ten Boer 1 in de competitiewedstrijd in de 1e klasse A van de NOSBO (3e ronde) tegen HSP 2 (Hoogezand) de kleinst mogelijke overwinning geboekt: 4½-3½ en is er zodoende in geslaagd, wat uw verslaggever al hoopte, de ongeslagen status te handhaven.

Voor de wedstrijd heerste er een ontspannen sfeer, niet in het minst omdat de bezoekers voor alle schakers  van Ten Boer een chocoladeletter hadden meegebracht, in het kader van de al bijna uit het zicht verdwenen Sinterklaas.

Deze presentjes werden in dank aanvaard, net als kopieën van (schaak)-trainingsmateriaal, door Harm, tegen enige kostenvergoeding, ter beschikking gesteld. Ondanks dit gemoedelijke begin ging het daarna in de loop van de avond toch nog hard tegen hard...

SC Ten Boer 1 - HSP 2: 4½ - 3½

1. R. Kroon (z)(2167) - R. Nieuwenweg (w)(1562): 1 - 0
2. K. Dijkhuizen (w)(1955) - E. Reintke (z)(1723): 1 - 0
3. A. Prins (z)(1725) - L. Jerphanion (w)(1702): ½ - ½
4. J. Pilon (w)(1724) - F. Wijbenga (z)(1655):  0 - 1
5. P. Beetsma (z)(1630) - A. Waijer (w)(1642): ½ - ½
6. H. Buter (w)(1428) - H. de Vries (z)(1626): ½ - ½
7. M. Berends (z)(1508) - H. Haitsma (w)(1617): 0 - 1
8. A. Rodenboog (w)(1454) - A. Kamps (z)(1388): 1 - 0

Roelof bouwde zijn stelling langzaam maar zeker uit naar voordeel. Hij kwam één pion voor, dat werden er vervolgens twee en aangezien daarna de witte koning moest bivakkeren in een onherbergzaam gebied midden op het bord, waren toen de zetten voor zwart niet moeilijk te vinden: wit verloor een loper en even later de dame.

Klaas wist met de 'bekende' opening een hele goede stelling te bereiken, maar moest toen toch nog even knokken voor de winst. Zwart verdedigde zich een keer of drie niet optimaal en dat betekende de overwinning voor wit. Een opmars van de witte g-pion was beslissend.

Albert bewandelde met zijn tegenstander enige tijd theoretische paden en toen een pionneneindspel met loper (wit) tegen paard (zwart) resteerde, kwam bij beiden de gedachte aan remise boven. Zo gezegd, zo gedaan.

Jan stond in de fase na de opening heel goed, beter dan zijn tegenstander in ieder geval, maar wist daar geen passend gevolg aan te geven. In het eindspel had hij twee torens tegen zwart een dame, maar helaas had zwart had ook nog een gevaarlijke vrijpion die de ondergang voor wit inluidde. Wit moet hier en daar wat hebben gemist.

Piet en zijn opponent brachten een ingewikkeld middenspel op het bord, waarna kennelijk de lust tot verder spelen ontbrak en men ook hier besloot het punt te delen.

Harm speelde een goede partij, waarin hij echter (volgens mij althans) af en toe iets betere zetten had kunnen doen, zoals meer profiteren bijvoorbeeld van het bezetten van de d-lijn met zijn torens. Hij speelde echter goed genoeg voor een nuttige remise en die kwam er dan ook. 

Marten kwam bij een afruil wat onverwachts een stuk achter en kon dat begrijpelijkerwijs niet meer goed maken.

Alfred bracht een mooie partij en de winst binnen, zowel voor hemzelf als voor de club. Toen Jan en hij als laatsten nog speelden was de stand 3½-2½ voor Ten Boer en Alfred zorgde dus voor het verlossende punt. Wat stug volhouden niet vermag!
Aanvankelijk zag het er namelijk niet zo gunstig voor hem uit, want in het middenspel stond zijn tegenstander aanzienlijk beter en kwam ook een pion voor. Het ontstane eindspel was dan ook in principe voor zwart gewonnen, maar ja, die principes...
Zwart begon wat te schutteren en deed te weinig met zijn sterke vrijpion. Bovendien stond de zwarte koning niet veilig en Alfred wist met toren en paard de majesteit wat nerveus te maken. Zwart meende de spanning met zijn toren op te kunnen heffen, maar even later kon juist de zet die hij op die manier dacht te verhinderen door wit toch worden gedaan, die bovendien op dat moment rampzalig voor zwart uitviel omdat zijn toren daarbij verloren ging. Zwart deed nog enkele zetten en gaf op.

Ook nog twee partijen in de onderlinge:

Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: 0 - 1
Wouter Grömmel (w) - Wim van Dijken: 0 - 1

AMK: Steffan Vlaswinkel, Gerard Zijlema.
SN: Fré Blok

Geen opmerkingen: