woensdag, januari 30, 2013

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 17


Gisteravond werden (slechts) drie partijen gespeeld in de onderlinge competitie. Veel afzeggingen (waarvan er één helaas werd gemist) waren hieraan debet, even afgezien nog van de aderlating die de club recentelijk heeft ondergaan door het vertrek van drie leden. Bij die weinige partijen vielen echter toch enkele (kleine) verassingen te noteren.

De uitslagen:

Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen: 1/2 - 1/2
Albert Prins (w) - Marten Berends: 0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema: 1/2 - 1/2

AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Alfred Rodenboog, Harm Buter, Bas Klomberg en Jan Pilon. SN: Ad Mertens.

Klaas leek aanvankelijk zijn partij tegen Piet te gaan winnen en kwam op een voorsprong van twee pionnen, als Albert het achteraf allemaal goed heeft begrepen. Daarna moet de witspeler toch behoorlijk zijn teruggekomen, want toen tot remise werd besloten stond er een pionneneindspel met ongelijke lopers op het bord, waarbij alle pionnen op velden stonden van tegengestelde kleur aan die van de loper van de tegenstander. Zelden aanschouwde ik een eindspel dat meer remise was dan dit.

Albert had tegen Marten niet direct een topavond. In het middenspel zag het er nog goed voor hem uit, maar toen miste hij enkele mogelijkheden. Hij wilde te snel een pion winnen, terwijl eerst enige voorbereiding op zijn plaats was, waardoor hij zwart onnodig tegenkansen gaf. Marten maakte daarvan goed gebruik en slaagde er uiteindelijk in, na wederom een verkeerd plan van wit, zijn torens in de vijandelijke stelling te laten doordringen en zelfs op de tweede rij. Dat bleek meteen fataal en wit kon opgeven. 

Wopko en Gerard hielden elkaar goed in evenwicht en na een gelijkopgaande strijd werd er terecht tot een deling van het punt besloten. 

Binnen afzienbare tijd de nieuwe stand!

N.B. Volgende week speelt Ten Boer in de NOSBO tegen de ongetwijfeld sterkste tegenstander in de 1e klasse B: Staunton, die momenteel ook lijstaanvoerder is. Het zal heel moeilijk worden, maar misschien slepen we hier en daar nog een punt of een halfje weg!

TERZIJDE (let op de cursivering):

Het was een soort schaakwedstrijd – ja. En dat komt natuurlijk niet ten goede aan de amusementswaarde.
Frank de Boer, 27 februari 2011 na PSV-Ajax (0-0)

maandag, januari 28, 2013

Stand bij SC Ten Boer na 16 ronden


Na de 16e ronde van vorige week is de nieuwe stand bij Schaakclub Ten Boer:

1. Klaas Dijkhuizen 283 p. (6-4; 1SN2)
2. Jan Pilon 212,5 (4-3; SN2)
3. Albert Prins 201,5 (5-5; 1SN2)
4. Piet Beetsma 193,5 (4-4)
5. Erick Erdtsieck 161 (3-4)
6. Erwin Kok 153 (2-4)
7. Alfred Rodenboog 150 (4-5; 1SN)
8. Marten Berends 127 (6-5)
9. Gerard Zijlema 126,5 (5-4; 1SN)
10. Harm Buter 107,5 (7-6; 1SN)
11. Wopko DIjkema 100,5 (1SN; 6-5)
12. Bas Klomberg 100 (2-2)
13. Ad Mertens 58 (6-8; 2SN)

zondag, januari 27, 2013

Dalarna en Finn van Pijkeren in Dokkum


Mail van Monique Breeken over Finn en Dalarna, jeugdleden van SC Ten Boer:

FSB Grand Prix De Donger

Op zaterdag 26 januari hebben Dalarna en Finn meegedaan aan de Friese GP in Dokkum. Ca. 45 schakers streden om de prijzen. Dalarna en Finn waren ingedeeld in de A-poule.

Dalarna begon met 2 verliespartijen maar herstelde prima door daarna 2 keer te winnen en 1 partij met remise te beëindigen. Met 2,5 punt werd ze gedeeld 3e maar op onderling resultaat werd het een 4e plaats.

Finn verloor geen enkele partij en met 2 overwinningen en 3 remises (waaronder de partij tegen Dalarna) werd hij met 3,5 punt knap 2e.

Toernooiwinnares werd Anneke Kootstra van SV Gorredijk met 4 punten. 

donderdag, januari 24, 2013

Opgave 264


Bovenstaande stelling verscheen in een partij op een niet al te lang geleden Olympiade op het bord. Wit (aan zet) wist al combinerend snel te winnen. Hoe? 

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 1 februari naar Alberts SchaakBlog! In het weekend van 2 en 3 februari volgen dan oplossing, partijgegevens en ontvangen reacties.

Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.


Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde datum), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.

Terzijde (1):

"Schaken is het meest levensechte spel: de meest agressieve figuur is de dame (Karl Farkas)

Terzijde (2):

Ik vestig graag nog eens de aandacht op het boegbeeld van Alberts Schaakblog, de 'Chess'. Meer over deze naamgever kan de al of niet geïnteresseerde bezoeker aan de weet komen door helemaal links bovenaan in het zoekbalkje de woorden ' lotgevallen'  en 'Chess' in te voeren en te zoeken. Het stukje van 6 november 2006 geeft aardige informatie!

De Chess  in een eerder leven als Rochen I

De Chess, vanaf 1996 varend onder de naam Aegean XI

 ROCHE (1984-1985), ROCHEN I (1985-1995), CHESS (1995-2006), AEGEAN XI
 (2006-).

LEUKE LINK om te zien waar het schip NU is:  Current Vessel's Track  
op de website  MarineTraffic.

Nog 15 foto's van de Aegean XI:

Aegean XI


woensdag, januari 23, 2013

Ronde 16 clubcompetitie Ten Boer


De sneeuw trotserend waren 9 schakers naar het Buurhoes getogen om daar te spelen voor de 16e ronde in de onderlinge competitie.


De uitslagen:

Klaas Dijkhuizen (w) - Erick Erdtsieck: 1 - 0

Wopko Dijkema (w) - Albert Prins:  0 - 1
Alfred Rodenboog (w)  - Harm Buter: 1 - 0
Marten Berends (w) - Ad Mertens: 1 - 0

AMK: Erwin Kok, Bas Klomberg, Piet Beetsma en Jan Pilon. SN: Gerard Zijlema.

N.B. Zoals al eerder op het weblog vermeld (18 januari), maar voor alle zekerheid hier nog eens herhaald, heeft Fré Blok om gezondheidsredenen zijn lidmaatschap  beëindigd.



Erick plaatste Klaas voor een niet eenvoudige opgave, maar toen hij verkeerd offerde werd het voor laatstgenoemde een stuk eenvoudiger. Hij gaf iets van het binnengekomen materiaal terug en ging zegevierend over de finish. Wopko speelde tegen Albert een taaie partij, waarin zwart pas in het eindspel de zege veilig kon stellen. Van Alfred tegen Harm kan ik helaas geen bijzonderheden melden, behalve het punt voor de witspeler en Ad ging tegen Marten ten onder door foutief af te ruilen en daarbij een enig houtwerk in te leveren, maar het kan ook plastic zijn geweest.

Binnenkort de nieuwe ranglijst.

zondag, januari 20, 2013

Teamschaak jeugd SC Ten Boer



Vrijdag en zaterdag heeft de jeugd teamwedstrijden gespeeld. Altijd leuk, zelfs als de resultaten achter blijven.
Vrijdag werd de 4de ronde van de NJC gespeeld. Dit keer in Haren, waar een mooie zaal was ingericht voor de wedstrijd. Enige aandacht vergde de analyseruimte: die was er niet. Jammer, want Jan en Sjaak proberen altijd direct met de schakers te analyseren.
Het eerste team moest tegen het oppermachtige Philidor Leeuwarden/Sneek. Daarbij hadden ze de pech dat Alfred niet mee kon doen. Abel verving hem. Dezelfde Abel kreeg bij aanvang de wedstrijd de prijs voor de beste partij van de vorige ronde in Usquert. Erwin Kok had het geweldige idee om spelers de gelegenheid te geven hun partijen in te leveren en daar de beste uit te selecteren voor een prijs. Er werden er 10 ingeleverd en Abel en Dylan Sealy wonnen hun prijs voor de bloedstollende aanvalspartij die ze op het bord brachten. Zoals Erwin terecht opmerkte: een partij waarbij een 20 tot 30 zetten lange strijd tussen loper en dame tegen toren en dame in open koningsstellingen plaats vond. Uiteindelijk won Dylan, maar beiden kregen een prijs voor hun kunstwerk.

Ten Boer 1 - Philidor Sneek

De wedstrijd tegen Philidor was andere koek. Abel verloor snel, Finn kreeg een leerzame partij tegen Selwin Keuning, een speler die bij Ten Boer meteen op het eerste bord van het volwassen team zou debuteren. Bas en Ruben speelden lang. Ruben verdedigde zich heldhaftig, maar uiteindelijk kon hij zijn materiële achterstand niet teniet doen. Bas speelde een geweldige partij. Lang hield hij een moeilijke stelling gesloten, terwijl zijn loperpaar op a1 en a2 voortdurend actief dreigden te worden als het gesloten centrum open zou breken. Uiteindelijk maakte hij een beslissende fout en verloor alsnog, maar de complimenten, ook van zijn tegenstanders, verdiende hij.
 Het tweede team moest tegen Sneek. Uiteindelijk verloor men met 3-1, maar 2-2 behoorde ook tot de mogelijkheden. Gerbrich won snel. Na de opening stond ze goed, maar ze gaf één van haar lopers weg. Net toen tegenstander Dylan zijn eigen loper weer actief had weten te maken, kwam Gerbrich met een mataanval die doorsloeg. Op bord 3 had Lars ook een goede partij. Hij verloor in de opening materiaal, maar doordat hij vreselijk actief werd met zijn stukken, kon hij een winnende koningsaanval beginnen:
Sake Algra – Lars van Ockenburg
NJC (4), 18.01.2013
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 d5 5.exd5 Pxd5 6.Pxf7 Df6
6...Kxf7 7.Df3+ Ke6 is de theoretische variant die tot ongekend scherp spel leidt
7.Lxd5 Lc5 8.0–0 Tf8 9.Lxc6+ Dxc6 10.Pxe5 Dd5 11.Pd3 Lb6 12.Pc3 Dg5 13.Te1+ Kd8 14.g3?! Lg4! 15.Pe2
15.Te5 lijkt mij beter
15...Kd7!
Objectief is 15...Df5 beter, maar de zet van Lars getuigt van gezond begrip: de toren op a8 moet meedoen. Wit staat ondertussen wel voor, maar veel stukken zijn gepend en ontwar die knoop maar eens
16.h4 Dd5
16...Df5 is weer beter: de dame kan niet aangevallen worden, pion f2 wordt aangevallen
17.Pef4

17…Dc6
Na afloop bogen Sake, Lars, Migchiel de Jong en ik ons over deze stelling. Zwart heeft hier een kansrijk offer 17...Txf4 18.Pxf4 Lxf2+ 19.Kxf2 Dd4+ 20.Kf1 Lxd1 21.Txd1 en ik zou de voorkeur aan zwart geven
18.Dxg4+ 1-0
Een erg leerzame partij. En geweldig knap gespeeld van Lars.

Ten Boer 2 - Sneek

Op bord 2 had Dalarna het moeilijk. Ze verloor onderweg wat materiaal, kwam nog even terug, maar met een toren tegen twee lopers plus een paar pluspionnen viel weinig uit te richten. Koen speelde op bord 1 voor wat hij waard was tegen de Fries jeugdkampioen Alec Sealy. Hij hield héél lang stand, maar toen zijn loper op g1 door pionnen op f2 en g3 werd ingesloten verloor hij een stuk. Ook met een stuk minder deed hij het nog erg goed, maar uiteindelijk kon Alec zijn dame (na promotie van een pion) afruilen. 3-1 uiteindelijk.
Analyse! Lemée lijkt niet erg overtuigd

Van het derde team heb ik minder meegekregen. Ze moesten tegen het Kasteel. Lemée had het moeilijk tegen Marlinde en verloor. Van de partijen van Gerben en Jerimi heb ik heel weinig meegekregen. De partij tussen Robin en Lisanne Waardenburg heb ik wel gezien. Lisanne is kampioen bij de B-jeugd en speelt strategisch al heel sterk. Haar systeem met e4, Lc4, d3, c3, Pf3, evt Lc4-b3-c2, 0-0, Pd2-f1-g3 vergt actief spel van zwart. Robin speelde actief met zijn stukken, maar een centrumopstoot met d6-d5 bleef uit. Hierdoor kon Lisanne een aanval op de koningsvleugel ontwikkelen, waar Robin ondanks vasthoudende verdediging geen tegenstand aan kon bieden.

Ten Boer 3 - Het Kasteel

Zaterdag volgde meteen al het volgende teamtoernooi. Finn speelde mee met Schaakkwartier, er deed een C- en D-team mee en er was een meidenteam bij de C’s. De andere teams bleken wel erg sterk: vooral Unitas C1 en de drie Paardensprongteams speelden wel erg goed. Uiteindelijk eindigden de teams onderin, maar we hebben veel geleerd. Vooral het D-team, dat als E-team mee kan doen met de voorronde op 6 april, aangesterkt met Luuk Hartman. Laten we de schaaktechnische prestaties per team maar langslopen.
Ik was erg blij dat Finn een plekje bij Schaakkwartier vond. Hij is toe aan partijen met lange bedenktijd (45 minuten). Hij speelde goed en geconcentreerd. In de eerste ronde won hij van Joep Scheerhoorn. Een goede partij. In ronde 2 speelde hij een gelukkige remise tegen Lars.
Finn van Pijkeren - Lars van Ockenburg
PJK teams (2), 19.01.2013

1...hxg4 2.hxg4 Le6
2...Dh4 want de velden g2 en h1 zijn wel erg zwak in de witte stelling. Zwart staat hier veel beter, vanwege de vrije a- en b-pion en de magistrale loper op d5. Wit heeft wel twee torens, maar die hebben geen open lijnen om de zwarte stelling binnen te dringen. 3.Kf1 Dxg4 en zwart moet gewonnen staan als de a- en b-pion gaan lopen
3.Dg3 Dd7 4.g5
4.f3 dekt de zwakke witte velden bij de witte koning af
4...Ta8
en na nog wat zetten werd tot remise besloten ½–½
In de laatste ronde speelde het team tegen Unitas. Finn speelde goed tegen Melchior Hillenkamp. In het toreneindspel met een pion minder moest Melchior precies spelen om te winnen. Ik zou het eindspel graag eens met Finn willen bekijken om te zien waar het beter zou kunnen voor wit.
Het damesteam begon als koploper aan ronde 2, omdat de eerste ronde met 4-0 werd gewonnen. Er waren 5 teams, dus één van de teams begon met een vrije ronde. In de tweede ronde verloor men kansloos van Unitas. In de 3de ronde stond de strijd met Ten Boer C1 op het programma. Ilse won van Lars, die zich met een stuk meer liet matzetten op g2. Er zat even een vuiltje in zijn ogen, zal ik maar zeggen. Lemée won van Colin, terwijl Gerbrich gelukkig won van Abel. Abel miste een winnende aftrekaanval. De partij tussen Silke en Robin was erg spannend en duurde lang. Silke hield knap stand tegen Robin. Robin speelde in iets betere stelling te snel, waardoor hij een kans op het vasthouden van het voordeel verloor. Hierna hadden beide spelers de gedachte dat de loper van Robin op h2 niet gepakt kon worden door het paard of de koning van Silke. Dit kon wel. Robin had dat als eerste door en trok schielijk zijn loper terug. Hierdoor werd het remise. In de laatste ronde werd weer verloren, dit keer van de Paardensprong. Lemée stond wel een tijd gewonnen, Ik had het idee dat Ilse tegen Martijn ook nog ergens een tactisch trucje op e6 had en Silke miste in een toreneindspel tegen Daniël Apol een kans op remise.
Daniël Apol – Silke Kok
PJK teams (4), 19.01.2013



Silke speelde
1…c4
terwijl 1…f5 2. Tde3 d5 3. Kf2 in ieder geval voordeel geeft, ik weet niet of het genoeg is voor winst. Een partij om goed te analyseren.
Het C-team had de pech dat Gerben na ronde 2 uitviel. Hij speelde prachtig tegen Gyan, partijen tussen dit tweetal zijn altijd om van te smullen. Nu won hij met onvervaard aanvalsspel een toren. Echter hij begon zich steeds misselijker te voelen en daardoor verloor hij alsnog. Na de ronde moest hij ziek naar huis. Gelukkig was Colin als reserve aanwezig en kon hij 2 ronden meespelen.
Een paar mooie partijen van dit team. De partij van Lars is al genoemd, de partij van Gerben ook. Als beiden hadden gewonnen had men 2-2 tegen Schaakkwartier kunnen houden.
De beste prestatie was de partij van Robin tegen Adrian Kuiper. Robin schaakte tegen deze oud Nosbo-kampioen in het begin van de partij gelijkwaardig en kwam gewonnen te staan. Hij miste een grote kans en uiteindelijk blijkt dat Adrian meer ervaring met lange partijen heeft en wint alsnog. Ik laat een fragment zien uit deze partij:
Robin Bruins - Adrian Kuiper
PJK Teams (1), 19.01.2013

1...e5 2.Lg5
Ik zat te denken aan de variant 2.Pg5 d5 (2...exf4 3.Pxf7 verliest3.exd5 (3.Lh2 is beter, maar ik had 3... h6 gemist3...exf4 4.Te1 en wit moet gewonnen staan. Ik had echter 3...h6 gemist en nu kan zwart zich verdedigen. De computer geeft 4.Pe6 fxe6 5.dxe6 exf4 6.exd7+ Kxd7 7.Pxf4 met een zeer onduidelijke stelling
2...h6 3.Lxf6
3.Le3 is beter
3...Pxf6 4.Pg3 Le7 5.Ph4
Robin gaat voor veld f5. Een goed idee nu zwart h6 heeft gespeeld
5...0–0 6.Dc2
6.Pg6 kan nu en de volgende zetten
6...Tc8 7.De2 d5 8.Tad1
8.Phf5 is beter
8...Pxe4?! 9.dxe4 c4
9...Lxh4 10.Lxd5 is niet goed

10.Lxc4
10.Phf5 is beter 10...cxb3 11.exd5 en wit dreigt Dg4. Ik zit niet goed hoe zwart zich hier kan verdedigen.
10...Txc4 11.Dxc4?
Na 11.Phf5 staat wit nog steeds beter
Na 11…dxc4 12. Txd8 Txd8 staat zwart gewonnen
Het D-team deed dus mee om ervaring op te doen voor 6 april en het basisschoolschaakkampioenschap.
Joost Bensink van SCEPU speelde tegen de hele regionale top en haalde geen punten. Ik zag wel goede partijen, zoals tegen Tycho Bruggink. Hij heeft veel geleerd en als hij het positieve eruit haalt, zal hij snel beter worden. Het zit erin.
Op bord 2 speelde Remco. Hij haalde 1 uit 4. Ook zware tegenstand, maar wel goed geschaakt. Luca Petrelli moest nauwkeurig spelen om niet mat gezet te worden. Tegen Unitas won hij.
Op bord 3 speelde Jarno. Hij haalde 1,5 uit 4. Een goede overwinning in ronde 1, pat in ronde 2. Gaat ook hard vooruit.
Op bord 4 Martijn. Hij schaakt sinds september en doet het erg goed. Maar schaken met een half uur is wel wennen. Veel talent, maar de tegenstand van vandaag was wat te sterk. Wel een goede oefening voor het E-team.
Lindert kon pas na ronde 2 aanschuiven. Dat was wel jammer, want hij schaakte vorstelijk. In ronde 3 gaf hij in gewonnen stelling remise tegen Jiske de Vries, in ronde 4 liet hij zich met een dame meer mat achter de paaltjes zetten tegen Pieter van Nes en in rond 5 versloeg hij op een prachtige manier Matthijs van den Brink van Paardensprong. 1,5 uit 3.
Al met al 4 bordpunten en ik denk met een beetje gelijk dat de 5de plek erin gezeten had. Nu werden ze met 0 matchpunten 6de.
Het was een leuk toernooi, maar in vervolg gaan we met Ten Boer voor zo sterk mogelijke teams. Achteraf hadden we een serieuze kans gehad met een D-team met Finn, Gerbrich, Lemée en Remco. Finn, Gerbrich en Lemée wilden nu graag bij de C’s meespelen.

De partij van Jan Pilon uit Ten Boer-Lewenborg

Nog even terug naar de wedstrijd Ten Boer-Lewenborg van vorige week. Na mijn eigen commentaar op het treffen Prins-Frieswijk is het nu de beurt aan 3e bordspeler Jan Pilon die een fraaie aanvalsstelling als zand tussen zijn vingers zag verdwijnen en daar alleszins begrijpelijk enige tijd mee heeft geworsteld. Even afreageren wil dan wel eens helpen, zeker als daar ook reden voor is... Ik geef hem hierbij het woord.



Zelden heeft een partij mij nog zo lang bezig gehouden (en uit de slaap) als die van afgelopen dinsdag tegen Lewenborg 1. Aanvankelijk leek er niets aan de hand en had ik goed bekeken het grootste gedeelte van de partij het initiatief. Ik wist een mooie aanvalsstelling op te bouwen en had alle vertrouwen in een mooie afloop. Maar die kwam er niet. Integendeel. Kijk en huiver…

VISSER, Tjipko (1781) - PILON, Jan (1726)
Nosbocompetitie 1B (5), 15.01.2013

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Nf6 4.Nf3 Be7 5.e3 0–0 6.Bd3 b6 7.0–0 Bb7 8.cxd5 exd5 9.Qc2 c5 10.b3 Nc6 11.Qe2 Nb4 12.a3 Nxd3 13.Qxd3 Rc8 14.Bb2 Ne4 15.Rfd1 a6 16.Nd2 Nxc3 17.Bxc3 c4 18.bxc4 dxc4 19.Qe2 Bd6 20.e4 Qh4 21.e5 Rfe8 22.Qf1 Bb8 23.f4 Re6 24.g3 Rg6 25.Qf2 Qg4 26.Re1 h5 27.Re3 h4 28.f5 Rg5 29.Rf1 Bd5 30.Qf4 Qh3 Hier komen we in de cruciale fase van de partij. Zwart heeft nog zo'n 3 minuten op de klok en wit 10. De witspeler verkeert positioneel in zwaar weer. Er dreigt mat op g2, maar wat is de beste verdediging? Fritz geeft hier als beste zet voor wit 31.Tef3. Na zetten als Tf2 en Pf3 volgt Tg4 en de dame wordt ingesloten. 31.Qf2

PILON
VISSER

Ik realiseerde me hier niet dat de dame op f2 eigenlijk niets meer kan uitrichten. Wellicht dat de tijdnood daar iets mee te maken had. Zwart kan hier gewoon Txf5 doen, maar Fritz geeft aan dat 31... Tc6! hier beslissend voordeel had kunnen brengen voor zwart (+3.8). [Albert: laat dat nu net de zet zijn die ik na afloop aangaf! De bekende kwaal: naast het bord staand zie je de beste zetten, achter het bord zittend is dat aanzienlijk minder het geval].In plaats van die sterke voortzetting wist ik een onbegrijpelijke zet te produceren: 31...Qg4 32.f6 Wit grijpt zijn kans en weet zwart aan het wankelen te brengen. De resterende zetten van zwart kunnen het best worden gekwalificeerd als 'triest'. 32...gxf6 33.Qxf6 Rf8 34.Bb4 Qh3 35.Qxg5+ Kh8 36.Qh6+ 1–0

Dit betekende niet alleen een domper voor mij, maar ook verlies van een wedstrijdpunt voor de club (4-4 ipv 5-3). Helaas, de volgende keer beter!

zaterdag, januari 19, 2013

Oplossing opgave 263 (van 10 januari)


Zwart was aan zet in bovenstaande stelling. Hoe ging het verder?
 
Oplossing: Fischer - Pachman (Mar del Plata 1959)
 
Fischer - Pachman een jaar later (Olympiade Leipzig 1960).Nu won wit.
 
 1. ... Txf3+! 2. Txf3 Lxf3 en wit gaf op, want na 3. Kxf3 speelt zwart 3. ... b4 en loopt door.
 
Fischer - Pachman (Mar del Plata 1959)
 
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 d6 5. c3 Bd7 6. d4 Nge7 7. Bb3 h6 8. O-O Ng6 9. Nbd2 Be7 10. Nc4 Bg5 11. Ne3 Bxe3 12. Bxe3 O-O 13. h3 Re8 14. Nh2 Qe7 15. dxe5 dxe5 16. Qh5 Na5 7. Bc2 Nc4 18. Bc1 Nf4 19. Qf3 Rad8 20. Bxf4 exf4 21. Qxf4 Bc6 22. Ng4 h5 23. Ne3 Nxb2 24. Nf5 Qf6 25. Qxc7 Qxc3 26. Rac1 Qf6 27. Rfe1 Nd3 28. Bxd3 Rxd3 29. Qf4 g6 30. Rc5 Re6 31. Qb8+ Rd8 32. Qf4 gxf5 33. Rxf5 Qg7 34. Rxh5 Rde8 35. f3 Re5 36. Rh4 Rg5 37. Rg4 Rxg4 38. hxg4 Qd4+ 39. Re3 Qe5 40. Qf5 Qxf5 41. gxf5 Rd8 42. Kf2 Bb5 43. Ke1 Kg7 44. e5 Rd4 45. g4 Kh6 46. e6 f6 47. Kf2 Rd2+ 48. Kg3 Kg7 49. Rc3 Bc6 50. a3 Re2 51. Kf4 a5 52. Rd3 a4 53. Rd8 Rf2 54. Rd3 b5 55. Rc3 Rxf3+ 56. Rxf3 Bxf3 0-1
 
Er kwamen vier goede oplossingen binnen bij Alberts SchaakBlog en wel van:
 
1) Derk Schuttel:
 
Albert,
Tf3,Tf3,Lf3,Kf3 en b4 zou mijn plan zijn.
Grijpskerker groet,
D.

2) Klaas Dijkhuizen:

Na Txf3, Txf3, Lxf3, Kxf3 volgt b4 en uit.

3) Michel Hoetmer:

1. Txf3 txf3 2 lxf3 kxf3 3 b4 ke3 4. Bxa3 (Albert: de notatie klopt niet helemaal, maar zand erover: de oplossing wel)

4) Thijmen en Ruben Bourgonjen:

Hallo Albert,
Leuk dat er weer een opgave is.
Onze oplossing:
1) ..., Txf3+
2) Txf3, Lxf3
3) Kxf3, b4
en zwart gaat het eerste promoveren en winnen.

Groeten,
Thijmen en Ruben Bourgonjen


****************************  Albert: Alle deelnemers hartelijk dank en ik hoop dat jullie de volgende keer (ergens komende week) weer van de partij zijn!

 

vrijdag, januari 18, 2013

SC Ten Boer: stand na 15 ronden


Na de 15e ronde die overigens geheel uit 'afwezigen' bestond (gewone AMK's of omdat men tegen Lewenborg in de NOSBO speelde) is de stand als volgt:

1. Klaas Dijkhuizen 261 p
2. Jan Pilon 204,5
3. Albert Prins 186,5
4. Piet Beetsma 185
5. Erick Erdtsieck 161
6. Erwin Kok 147
7. Alfred Rodenboog 133,5
8. Gerard Zijlema 115
9. Marten Berends 114
10. Harm Buter 105,5
11. Wopko Dijkema 103
12. Bas Klomberg 95
13. Ad Mertens 57,5

De oplettende lezer heeft het misschien gemerkt: er staan nog maar 13 namen op de ranglijst. De verklaring hiervoor is dat Fré Blok, wegens gezondheidsproblemen, heeft opgezegd als clublid. Ik wil hem namens de club bedanken voor de periode waarin hij bij ons heeft geschaakt en hem en zijn vrouw, uiteraard eveneens namens ons allen, het beste wensen! Fré, het ga je goed!

woensdag, januari 16, 2013

SC Ten Boer - SV Lewenborg: 4 - 4



Gisteravond hebben, in de 5e ronde van de NOSBO-competitie, Ten Boer en Lewenborg (klasse 1B) elkaar in evenwicht gehouden. Zag het er op een gegeven moment (een heel mooi moment eigenlijk) naar uit dat de Boersters de overwinning zouden grijpen, het mocht niet zo zijn.
Door winstpartijen van Marten en Harm en remises van Gerard en Albert stond de thuisclub toen met 3-1 voor. Daar kwam echter nog maar één punt voor de Buurhoesspelers bij door een krachtige overwinning van Klaas (wie anders?), maar door nederlagen van Piet, Jan en Alfred maakten de Groninger wijkbewoners in één klap de achterstand goed.

Gerard (l) - Van 't Hof
Jammer omdat Jan een prima aanvals-steling had weten op te bouwen, maar de (waarschijnlijk wel aanwezige) be-kroning niet vond en Alfred een on-nodig en gezien zijn vorige partijen ook onverwacht verlies leed door in een iets mindere stel-ling ineens have en goed te verspelen. Een ongeluk blijft, zeker bij het schaken, in een klein hoekje zitten en komt ook, zoals blijkt, zelden alleen.... 
Na deze gemeenplaatsen (dat lucht toch wel op) kan de conclusie luiden dat er geen ramp is gebeurd, want dat met 7 wedstrijdpunten uit 5 ronden, de club er nog altijd goed voorstaat!

SC Ten Boer - SV Lewenborg: 4 - 4

1. K. Dijkhuizen (z(1899) - R. Bons (w)(1798): 1 - 0
2. P. Beetsma (w)(1734) - R. Middeljans (z)(1777):  0 - 1
3. J. Pilon (z)(1726) - T. Visser (w)(1781): 0 - 1
4. A. Prins (w)(1655) - R. Frieswijk (z)(1645): ½ - ½
5. A. Rodenboog (z)(1531) - J. Schut (w)(1591):  0 - 1
6. G. Zijlema (w)(1506) - H. van 't Hof (z)(1465): ½ - ½
7. M. Berends (z)(1489) - R. Bons (w)(1478): 1 - 0
8. H. Buter (w)(1338) - J. Souhoka (z)(1412): 1 - 0



FRIESWIJK
PRINS

Even pas op de plaats voor het bijna gebruikelijk geworden persoonlijke intermezzo. Hierboven de stelling bij Prins-Frieswijk na 19 zetten. Hier speelde ik het enigszins (?) slappe 20. Pxd7, waarna drie zetten later tot remise werd besloten. Ik deelde vervolgens mijn tegenstander mee dat ik toch het idee had gehad in het voordeel te kunnen komen. Hij antwoordde met de historische woorden: "Ik zag niet hoe." 
Bij het naspelen van de partij zag ik het wel, of liever gezegd, ik zag het tijdens de partij ook, maar raakte toen kennelijk weer eens op een dwaalspoor. Het simpele 20. Td4! is voldoende voor ruim voordeel, waarbij zwart niet aan (minstens) pionverlies kan ontsnappen. De loper kan niet spelen wegens of Txe4 (na Le8) of Pxc6+ (na elke andere loperzet) en op f5 volgt Thd1 en It's all over now om met de Rolling Stones te spreken. Conclusie: een typisch voorbeeld (van wit) van niet op avontuur willen!

Jan (r) - Visser
Klaas (r) - Bons

     


Piet (l) - Middeljans

zondag, januari 13, 2013

GP Hoogeveen levert Zoetemelkse prestatie op


Jarno: twee prijzen in 24 uur!

Vandaag een zeer geslaagd GP toernooi in Hoogeveen. Pesse om precies te zijn. Het was erg goed georganiseerd. Er deden 66 jeugdschakers mee, waarvan 10 uit Ten Boer. De kinderen kregen alle ruimte om hun spelletje te spelen en het was daardoor een echt feest. Een aandachts-punt, maar dat onderkenden de organisatoren ook, was dat de A-groep wel behoorlijke last had van het lawaai tussen de rondes. Neemt niet weg, dat dit voor mij persoonlijk één van de favoriete GP’s is. Veel dank en hulde voor de organisatie!

Ons tiental leverde een Zoetemelkse prestatie af: vijf tweede plaatsen en één eerste plaats. Dit naar analogie van onze grootste nationale wielrijder die ook vijf keer tweede werd in de Tour de France, voordat het lukte om de gele trui naar Parijs te brengen.

In groep I speelde Martijn. Doordat de ratingen niet herberekend zijn na 27 december, had hij het ‘geluk’ dat hij weer in de onderste groep kwam. Vrolijk begon hij iedereen te verslaan, slechts één keer haperde de motor. Hierdoor werd hij tweede.

In groep H debuteerde Mieke. Ze deed het geweldig door meteen al haar 1ste partij te winnen. Daarna kwamen er nog 2 punten bij. Ik heb niet vaak meegemaakt dat iemand debuteert met 3 uit 7. 

...debutant Mieke...

Goed gedaan Mieke, je had je medaille meer dan verdiend. In deze groep speelde ook Jarno. Hij speelde goed, verloor slechts twee keer. Hierdoor werd hij 2de en belangrijker hij scoorde 16,2 punt in het GP-klassement. Nu ben ik benieuwd hoe dicht hij Marrit Adema is genaderd. Misschien mag hij net als Zoetemelk binnenkort de leiderstrui aantrekken. Nog iets over deze groep: ik was onder de indruk van de tafelleider. Er zaten veel starters in deze groep. Over het algemeen vraagt dit veel van de tafel-leider. Deze tafelleider bleek hier met veel geduld en betrokkenheid mee om te gaan. Misschien kan ik hem contracteren voor de Grand Prix in Ten Boer.

Lindert in zijn partij in de laatste ronde

In groep G speelde Lindert. Hij speelde erg rustig. Ik was onder de indruk, zelfs van zijn enige verliespartij. Wat mij opviel was vooral dat hij de goede dingen doet: stukken activeren, desnoods ten koste van een pion. Ga zo door, Lindert, de tweede prijs was dik verdiend.




In groep E speelden Luuk en Abel. Luuk speelde goed vanmiddag. Hij is een gevaarlijke schaker geworden, die elke fout afstraft. Vandaag resulteerde dit in 5 punten en een 2de prijs. Abel stak met kop en schouders uit boven de rest van de groep. Abel heeft de laatste maanden weer enorm veel geleerd bij het schaken. Hij kent maar één doel: de koning van de tegenstander. Daar gaat hij zo direct mogelijk op af met creatieve aanvalswendingen. Vandaag leverde dit 6 succesvolle aanvallen op en één aanval die afgeslagen werd. Met 6 uit 7 werd hij eerste.

Abel wint ook zijn laatste partij

In groep D speelden Remco en Gerbrich. Remco had pech dat de rating niet herberekend is. Hierdoor moest hij tegen wel erg sterke tegenstand. Hij schaakte goed, maar het resultaat bleef achter. Tegen Gerbrich verdedigde hij taai, maar uiteindelijk bleek één verkeerde tegenaanval verkeerd af te lopen. In de laatste ronde moest hij tegen de nog ongeslagen Marlinde. Weer een taaie tegenstand en nu bleek het succes te hebben. Met een actieve toren en loper wist hij Marlinde in een matnet te krijgen. Toch nog een punt. Gerbrich speelde met veel vertrouwen. En met een erg verstandige indeling van haar tijd. Hierdoor wist ze 5 punten te scoren. Tegen Marlinde en Lukas van Ruiten ging het fout. Soms had ze ook wel geluk, zoals in haar laatste partij toen haar tegenstander een mat in één miste. Maar goede partijen hadden toch de overhand. Ik hoop dat de stijgende lijn doorzet, Gerbrich.

Remco zet Marlinde mat
Gerbrich is blij met haar 2e prijs


                       








In groep B speelden Dalarna, Finn en Robin. Dalarna speelde goed, maar miste net de aansluiting naar de prijzen door een verlies tegen Robin in de laatste ronde. Finn begon goed tegen Robin en Niels. Daarna een dip. Uiteindelijke 2,5 punt. Toch is Finn de laatste twee maand weer op de goede weg, dus dat zal goed gaan komen. Ik was onder de indruk van Robin vanmiddag: hij wist een overwinning op zichzelf te halen. Ongelukkige verliespartijen in ronde 2 en 3 maakten hem murw, waardoor hij in ronde 4 ook verloor. Nadat hij even met Gerbrich een frisse neus had gehaald, wist hij de belangrijkste tegenstander van vanmiddag, zichzelf, te overwinnen. Met 1,5 uit 3 in de laatste 3 ronden gaat hij in een positieve tendens naar de volgende toernooien. 

Abel en Luuk met hun prijzen