zondag, mei 19, 2013

Unicum in GP historie brengt SC Ten Boer hoogste aantal 1ste prijzen ooit‏


Vandaag is de meest geslaagde Grand Prix ooit gehouden. Niet alleen voor de organisatoren, ScepU, die er in Uithuizen altijd een feest van maken. Ook voor de schaakclub Ten Boer die vijf eerste prijzen, één derde prijs en twee vierde prijzen hebben gewonnen. In mijn 40-jarige toernooiervaring gebeurde ook iets dat ik nog nooit eerder mee heb gemaakt: in één groep halen alle spelers evenveel punten. Zonder één remise.

Rond 12 uur kwamen we in de schaaktempel van Uithuizen aan. Alles is perfect georganiseerd, alleen zijn er een paar ziekmeldingen onder de 70 deelnemers. Groep A is de sterkste GP-groep ooit. Hier wordt Gerbert Leeftink kampioen voor Dennis van der Bergh en Eelke de Boer. Roelof mag deze groep leiden, samen met groep B, waar Tycho Bruggink in een barrage Leonard in ’t Veen verslaat. Prachtig schaak, prikkelend aanvalsspel. Het is genieten van de bijzondere klasse, die onze Nosbo jeugdspelers hebben.
In groep C zitten Gerben en Robin. Gerben en Robin treffen in de 1ste ronde elkaar. Vorige week was dit een partij met grote consequenties voor Robin. Door verlies werd hij niet eerste. Nu gaat het weer fout, maar de rest van de ronden wint hij, terwijl Gerben de rest verliest. Complementair schaken noem ik dat. Robin wordt eerste in de groep, Gerben laatste.
Groep D blijkt de meest bizarre groep die ik ooit meemaakte. In deze groep spelen Abel, Ilse, Dalarna en Gerbrich. Samen met Ilja, Brian en Joost van andere clubs. Als de laatste ronde begint heeft Abel al 4 punten en is klaar. Alle drie partijen van de laatste ronden gaan tussen een speler met 3 en een speler met 4 punten. En alle drie spelers met 3 punten winnen. Zo ontstaat de situatie dat zeven spelers 4 punten hebben (een ieder heeft een gratis punt omdat één van de acht spelers ziek is afgehaakt). Roelof wordt gevraagd om uit te rekenen wie op onderling resultaat en wie op SB-punten de prijzen krijgen. Hij komt er niet uit en moet constateren dat dit ook geen verschil uitmaakt. Uiteindelijk wordt besloten om alle zeven spelers maar de eerste prijs te geven. Een unicum in de GP historie. Geen enkele remise, maar toch allemaal evenveel punten. Voor het GP-klassement is het geweldig, want iedereen krijgt 10 + 5,8 = 15,8 punt. Tenminste daar houden we het nu op. Voor Ten Boer dus vier eerste prijzen in deze groep.
In groep E spelen Luuk, Hugo en Remco. Luuk en Hugo zijn de laatste tijd goed in vorm, maar vanmiddag komt het er niet uit. Volgende week maar op het NK voor E-teams. Remco doet het wél erg goed. Hij heeft pech, want in de laatste ronde zet hij Hugo pat. Hierdoor wordt hij geen tweede, maar derde. Marrit houdt door het pat op 0,7 punt haar leiderstrui, want broer Wessel wint de groep en is haar nu erg dicht genaderd.
    
Jarno speelt in groep F. Hij heeft een mindere middag en haalt 2 punten. Maar nog wel steeds in de top van het klassement van de GP. Leonard is wel genaderd, hem misschien wel voorbij.Martijn speelt een goed toernooi vanmiddag, ook al valt hij net buiten de prijzen. Hij wordt vierde in groep H met 4 uit 7. De vierde plek levert een houten puzzel op. Je bent weer op de weg terug, Martijn.

In groep I debuteert Joey. Hij gaat binnenkort naar het NK en doet alvast ervaring op. Zo’n eerste GP is zwaar, maar hij geniet met volle teugen. En hij doet het geweldig. Onder toeziend oog van groepsleider Jan Pilon, haalt hij 4 uit 7. Een geweldig resultaat voor zo’n eerste Grond Prix, Joey!
In groep J zit de pechvolgel van de dag. Mieke doet het geweldig, scoort maar liefst 4,5 punt. Maar daarmee wordt ze gedeeld tweede met nog twee kinderen. Op onderling resultaat belandt Mieke net naast het podium. Wel een mooie houten puzzel!
Erwin, Peter, Arend, Erick bedankt weer voor het geweldige toernooi bij jullie. De apenkooi, het hockeyen, iedereen vindt het geweldig. Kunnen jullie niet alle GP’s organiseren?

Geen opmerkingen: