dinsdag, mei 02, 2023

Schaken uit de krant

De laaste schaakrubriek van Hans Ree in de NRC

 
Begin van het artikel

De NRC van vrijdag 28 april jl. bewijst wat veel schakers al langere tijd vreesden en nu zeker weten: de schaakrubriek verdwijnt uit de dagbladen. Er zijn op het internet zoveel gratis artikelen over schaken te vinden dat een wekelijkse rubriek in de krant weinig meerwaarde heeft (zie hierboven) is het 'ijzersterke' argument waar de krant mee komt. Hans Ree, die de rubriek in de NRC sinds 1989 verzorgt, schrijft dat de redenering hem niet meteen overtuigde. Dat kan ik me voorstellen maar hij drukt zich wel bijzonder voorzichtig en zwakjes uit: het is natuurlijk gewoon flauwe kul. 

Het internet staat bol van het (wereld)nieuws: betekent dat dat de krant (gedrukt of digitaal) geen zin meer heeft? Elke avond zijn er 'gratis' praat- cq. kletsprogramma's. Houdt dat in dat de ingezonden lezersbrieven en columns uit de krant verdwijnen?

De Telegraaf is het enige landelijke dagblad dat nog een schaakrubriek handhaaft deel Ree ons verder mee. Zolang het duurt zullen we maar zeggen. De Telegraaf is geen dagblad dat ik graag als voorbeeld zou willen aanhalen, maar vooruit, het moet gezegd: hier valt de krant niet tegen.

Clubgenoot Hiddo Zuiderweg maakt me overigens attent op het feit dat regionale kranten hier en daar nog wel een schaakrubriek hebben: hij noemt het Dagblad van het Noorden (Nick Maatman) en het Noord-Hollands Dagblad (Dimitri Reinderman).

Nu is het zo dat over schaken meer geschreven is dan over alle andere spellen en sporten SAMEN, zoals ik ooit heb gelezen. Dus zonder krantenrubriek zullen schakers zich zeker wel weten te redden, maar toch is en blijft het jammer. En of de kranten gelijk hebben met hun bezuiniging (want dat is het natuurlijk ook nog eens een keer) valt te bezien.

Geen opmerkingen: