woensdag, februari 07, 2024

Middelstum 1 - Lewenborg 2: 4-2. Door Rudy Frieswijk
















Op 6 februari stond de uitwedstrijd tegen Middelstum op het programma.

In de stromende regen reden we naar de mooie borg Ewsum in Middelstum. Een prachtige locatie waarbij het jammer was dat het aardedonker was en we niks van de mooie omgeving konden zien. Ik ben er wel vaker geweest en het is leuk om een wandeling in de omgeving te maken en dat af te sluiten met koffie of thee met gebak in de borg Ewsum.


Gisteravond werd er dus geschaakt in het theehuis.

Op voorhand zou dit de zwaarste wedstrijd worden. Middelstum was vorig jaar gedegradeerd en wil dit seizoen zo snel mogelijk weer promoveren.

De  ratingverschillen waren dan ook erg groot. Gemiddeld bijna 400 punten in het voordeel van Middelstum. Maar het werd geen 6-0 en we hebben, zoals Koen het verwoordde, er voor gestreden.

Op bord 1 speelde ik tegen Rob Kamminga. Na 25 zetten hadden we allebei de koning, een toren en 7 pionnen. Het stond helemaal gelijk en daarom bood ik remise aan.

Maar zoals heel vaak, ook op onze club, wordt het remiseaanbod door de speler met de hogere rating geweigerd. Die gaat ervan uit dat de op papier zwakkere speler het in het eindspel toch weggeeft. En heel vaak is dat ook zo.

In de partij tegen Rob gaf ik inderdaad een pion weg en moest vechten voor remise. De remisemarge bleef echter binnen bereik.

Rob dacht dat hij op de 70ste zet met een torenoffer een promotie kon bewerkstelligen van zijn pion. Maar hij kwam bedrogen uit want met een torenschaakje kon ik zijn dame vangen waarna hij opgaf.

Koen speelde met wit tegen Jos van Weperen. Koen ging vol in de aanval maar liet zijn dame ongedekt op de h-lijn staan. Dit kostte hem uiteindelijk een paard en even later de partij.

Fred speelde op bord 3 een mooie partij tegen Frits Brandsma. Het ging gelijk op en met nog 2 minuten op de klok voor zijn tegenstander en 20 minuten voor Fred bood laatstgenoemde in gelijke stand remise aan. Maar ook hier speelde de hogere rating mee en werd het remiseaanbod geweigerd. Vervolgens verloor Fred een pion en daarna ook de partij.

Invaller René speelde heel sterk tegen Jan Mark Hof. René maakte de wedstrijd mooi af door een prachtige combinatie waarbij hij een toren kon winnen. Zover kwam het niet want Jan Mark gaf op voordat René  de combinatie kon uitvoeren.

John speelde de Reti opening (“weer eens wat anders” zei John) maar gaf in het middenspel een paard cadeau. Hij stribbelde nog lang tegen maar moest uiteindelijk toch zijn koning omleggen.

Jouke deed het tegen Evert Scholten best goed. Maar ook hier gaf het grote ratingvoordeel (666 punten) voor Evert de doorslag.

Een 4-2 verlies is eigenlijk best nog dragelijk.


Even 2x klikken...

Column van Tommy Wieringa in de Volkskrant van zaterdag 3 februari.

Geen opmerkingen: