vrijdag, november 09, 2007

Twee nieuwe boekenlinks en de paperless society....


Zojuist twee nieuwe boekenlinks toegevoegd: zie aldaar! In de Volkskrant van vandaag (vr 9 november) besteedt Patrick Engelsma in zijn Boeklogboek aandacht aan de Engelse literaire website ReadySteadyBook ( www.readysteadybook.com ) die samenwerkt met een online boekhandel The Book Depository ( www.bookdepository.co.uk ).

De eerstgenoemde website, gewijd aan literatuur, poëzie, geschiedenis en filosofie, biedt ontspanning voor literatuurliefhebbers, geeft artikelen, met name boekrecensies en wijst op literaire Engelse weblogs.

Het aardige is dat deze site een samenwerkingsverband is begonnen met een webwinkel The Book Depository. Online boekhandels zijn er natuurlijk wel meer, maar het bijzondere aan deze is dat verzending van de bestelde boeken gratis is. Wat ik alleen niet meteen kan bepalen is of de boekenprijzen daarbij zijn aangepast, waardoor het zoiets als het 'gratis' leggen van vloerbedekking zou worden, maar goed, het streven is loffelijk en door wat ik zo in de gauwigheid heb gezien, geloof ik dat er toch wel besparingsmogelijkheden inzitten in vergelijking met wat grote internetwinkels als Amazon in rekening brengen.
Boekenliefhebber als ik ben, werd ik meteen aangenaam getroffen door een artikel op de site ReadySteadyBook, getiteld A Defense of the Book. Wie kent niet de voorspellingen die al dateren van zo'n 30, 40 jaar geleden, dat het boek op het punt staat te verdwijnen en dat zeer binnenkort de weldadige paperless society over ons zal neerdalen?

Waarschijnlijk worden deze profetieën gedaan door mensen die in hun jeugd niet al te veel gelezen hebben, in ieder geval het boek niet echt meenamen als bagage voor hun latere leven en vervolgens door de komst van de computer een beetje door het lint zijn gegaan (ineens toch nog uitzicht op een aardige carrière!) en toen hun ziel en zaligheid aan de machine hebben verloren.

Bekend zijn ook de (een tikje angstige) ideeën die al geruime tijd in de universitaire boekenwereld heersen, zo in de trant van: Als we niet blikskaters snel meegaan in alle nieuwigheidjes van de digitale informatiewereld dan loopt de rest van de universiteit over ons heen en zijn we (de universitaire bibliotheken, wel te verstaan) binnen de kortste keren geheel overbodig. Zulke enge gedachten kunnen maar zo tot vele onrustige werkdagen leiden!

Welnu, auteur Alan Hall schrijft over deze materie een kleine, maar fijne bijdrage (waarin het in het bijzonder over de alfa-wetenschappen gaat) waarvan de inhoud enigszins herkenbaar is voor hen die in hun werk in de bibliotheekwereld wel eens iets op dit gebied hebben gelezen en meegemaakt....

Ik kan niet nalaten de eerste alinea van zijn artikel even te citeren (uiteraard de rest van harte aanbevelend):

A Defence of the Book

At a recent conference I attended, an apocalyptically cheerful spokesman for electronic learning and gadgetry prophesied the end of the book. From one of his many digitally endowed pockets he retrieved a device he said would soon replace our library. I seem to recall having heard this one before. On reflection, I realise that I have been hearing it repeatedly for the last four decades. I can’t help noting however that the book is still very much with us, while one Gizmo Gus after another is carted off to push up electronic daisies. ................... (etc.)

Geen opmerkingen: