woensdag, november 14, 2007

Middelmaat in Middelstum: SC Ten Boer met 6-2 onderuit

Dinsdagavond 13 november 2007: in de 3e ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1A) 2007-2008 wordt Ten Boer stevig aangepakt door Middelstum en lijdt uiteindelijk een verdiende 6-2 nederlaag.

Was het vertoonde spel van Ten Boer deze avond aan de meeste borden onder de maat, ook de overige omstandigheden lieten helaas te wensen over. Onze tegenstanders zijn individueel best wel sympathieke lieden, maar de vrees is gerechtvaardigd dat ze als vereniging toch een en ander over het hoofd zien, als het om het ontvangen van gasten voor hun thuiswedstrijden gaat.

Zoals een van mijn clubgenoten opmerkte tijdens de niet eenvoudige tocht terug door nachtelijk Middelstum (en daarbij vatte hij al die omstandigheden samen): "Dat is nog eens wat anders dan het één keer afgaan van een mobieltje."

Om mijn verhaal niet te lang te maken, zal ik de kritiek samenvatten in twee welgemeende adviezen aan Schaakclub Middelstum:

1) Doe, als de winter nadert, geruime tijd vóór de wedstrijd de verwarming aan, zodat je gasten niet arriveren in een steenkoud gebouw en het heel lang duurt voor de temperatuur normaal is. Dit maakte nu een wat ongastvrije indruk, afgezien van het feit dat schaken (stilzitten!) bij lage temperatuur heel onaangenaam is.

2) Zorg ervoor dat er één speelruimte is en niet twee (?) zoals nu. Twee vertrekken, gescheiden door een gangetje, met beide deuren noodgedwongen open, wat de temperatuur ook niet ten goede kwam. Bovendien was één van de speellokaties in wat ik maar even de gelagkamer zal noemen. Wel stijlvol, maar geen goede speelzaal. Dit bracht namelijk met zich mee:

a) gerammel met vaatwerk
b) zoemende en brommende, niet nader geïdentificeerde keukenmachines
c) een meerdere malen overgaande telefoon(!!) met daaropvolgende, op luide toon ingesproken boodschappen (ik begrijp nu opeens waarom een lid van Middelstum op het NOSBO-forum de sanctie op overgaande mobieltjes wil verzachten: rinkelende telefoons zijn namelijk in de speelzaal van Schaakclub Middelstum heel gewoon! Regels? Wat regels! Nooit van gehoord!

***************************

Ik herinner me wedstrijden tegen Middelstum in hetzelfde pand, in een aardige bovenzaal. Die staat kennelijk niet meer ter beschikking, maar de nu gekozen 'oplossing' is in ieder geval een heel slecht alternatief.

Een en ander deed ons (in de auto terug) denken aan de even ongeschikte speelzaal van SISSA in de Pelsterstraat in Groningen, die wel iets weg had van een rovershol en waar ook van alles aan mankeerde/mankeert. Misschien is het daar trouwens ondertussen beter, ik ben er de laatste jaren niet meer geweest en dat spijt me helemaal niet.

Ook werd er gisteravond, bij gebrek aan een extra vertrek, in de speelruimtes zelf vlijtig ganalyseerd en bijna voortdurend gepraat. Dit door leden van beide clubs overigens.

Ik zal eerlijk bekennen dat toen we eenmaal aan het spelen waren en ik alle bovenstaande zaken de revu liet passeren, ik even dacht: Dit is waarschijnlijk wat schakers uit andere delen van het land zich voorstellen, als het gesprek over schaken in Noord-Groningen zou gaan: barre kou en ongeschikte speelzalen!

Maar goed, misschien gaat men er bij Middelstum eens over nadenken.
Nu terzake!

SC MIDDELSTUM - SC TEN BOER: 6-2

1. J. Bol (z)(1768) - Roelof Kroon (w)(2116): 0-1

2. H.Wubs (w)(1813) - Klaas Dijkhuizen (z)(1831): 1-0

3. G. Wubs (z)(1785) - Albert Prins (w)(1733): ½-½

4. A. Riepma (w)(1655) - Jan Pilon (z)(1790): 1-0

5. F. Steggink (z)(1710) - P. Beetsma (w)(1652): 1-0

6. J. Hof (w)(..) - Marten Berends (z)(1578): 1-0

7. J. Naaijer (z)(1487) - Gerard Zijlema (w(1555): ½-½

8. S. de Vries (w)(1436) - Harm Buter (z)(1471): 1-0


Bord 1: Roelof deed wat je bij een ratingverschil van 350 punten zou mogen verwachten en wat in negen van de tien gevallen dan ook gebeurt: hij won. Zijn tegenstander kreeg in zeker stadium moeilijkheden met zijn dame en in- en outsiders weten dat je dat niet lang kunt volhouden.

Bord 2: Klaas haalde zich een hevige aanval op zijn koningsvleugel op de hals, waarbij zijn tegenstander dame, loper en toren inschakelde. Volgens Klaas zelf was het toen nog niet direct verloren, maar was er pas geen redden meer aan toen hij in die kritieke fase niet de sterkste voortzetting koos.

Bord 3: Ik speelde zelf een redelijk gelijkopgaande partij, waarbij ik alleen tegen mijn zin tamelijk snel in een wat vervlakte stelling verzeilde. Toen er een eindspel van aan elke kant een toren en vier, vijf pionnen op het bord verscheen, besloten we tot remise.

Bord 4: Jan had (dacht ik) een redelijke tot goede stelling, maar hij dacht daar na afloop zelf heel anders over. Het liep inderdaad verkeerd af: op zeker ogenblik meende hij een pion te kunnen verorberen, maar die zet maakte een paardvork op zijn toren en dame mogelijk. Even later staakte Jan de strijd.

Bord 5: Piet speelde aanvankelijk een goede partij en maakte in het middenspel een pion buit. Hij stond toen aanzienlijk beter. Daarna ging het opeens minder: hij wist in de hieropvolgende fase kennelijk geen plan te bedenken en ging over tot achterwaarts gerichte manoeuvres, waarbij een paard va g5 zelfs weer op g1 belandde. Later speelde hij dezelfde ongelukkige viervoeter via e2 naar f4 en dat gaf aan de tegenstander precies de mogelijkheid tot een afruil van meerdere stukken op dat veld, gevolgd door een winnende doorstoot van diens d-pion.

Bord 6: Marten belandde in een stelling die voor hemzelf een ramp en voor de tegenstander een weldaad moet zijn geweest. Subliem gerichte lopers, waarvan één een niet te pareren batterij met een toren vormde. Er bleef voor Marten niets anders over dan opgeven.

Bord 7: Gerard kwam al vrij snel in een verloren stelling terecht, omdat hij een loper achterraakte. Met deze voorsprong sprong de Middelstum-man echter niet goed om, zodat de partij zowaar nog spannend werd en Gerard langzaam maar zeker twee (geïsoleerde) vrijpionnen onder begeleiding van zijn toren naar de overkant schoof. Net op tijd wist de zwartspeler de loper tegen die pionnen te offeren en de remise was een feit.

Bord 8: De tegenstander van Harm bouwde in de openingsfase een aanzienlijk betere stelling op en door onnauwkeurig spel boette zwart daarna een kwaliteit in. Ik heb niet precies waargenomen wat er daarna nog gebeurde, maar het heeft toen in ieder geval niet lang meer geduurd voor Middelstum een punt rijker was.


Voor de onderlinge competitie werden er ondertussen in Ten Boer, lekker bij 20 graden Celsius (je moet maar boffen), de twee volgende partijen gespeeld:

Wim van Dijken - Erik Stam: 1-0
Fré Blok - Wopko Dijkema: 0-1

Geen opmerkingen: