woensdag, november 28, 2007

Onderlinge competitie SC Ten Boer: ronde 12

Het was gisteren weer dinsdag en dat betekent in Ten Boer (net als in zoveel andere plaatsen) al sinds decennia: clubcompetitie!

Piet Beetsma, Ad Mertens en Wim van Dijken hadden zich afgemeld, zodat er een staand nummer moest worden uitgedeeld. Erik Stam was de (on)gelukkige, waardoor hij een keertje moest overslaan. De overige clubleden zorgden voor de volgende uitslagen:

Gerard Zijlema (w) - Klaas Dijkhuizen (z): ½-½

Roelof Kroon (w) - Marten Berends (z): 1-0

Harm Buter (w) - Albert Prins (z): 0-1

Wopko Dijkema (w) - Jan Pilon (z): 0-1

Baudewijn Michel (w) - Fré Blok (z): 1-0

Zijlema-Dijkhuizen
Gerard bood Klaas uitstekend partij. Op een gegeven moment hoorde ik Klaas remise aanbieden en een goed verstaander bij Schaakclub Ten Boer weet wat dat betekent... Gerard had de euvele moed het aanbod af te slaan (met de niet ongebruikelijke opmerking: "Ik zal het ernstig in overweging nemen"). Dat hij weigerde was niet ten onrechte, want hij stond toen aanzienlijk beter. In de fase daarna wist hij echter dit voordeel niet uit te buiten en uiteindelijk bleef een gelijkstaand toren- en pionneneindspel over, waarna de heren alsnog de vredespijp aanstaken.

Kroon-Berends
Van de partij Roelof-Marten heb ik niet veel gezien. Welgeteld één keer stond ik naast hun bord en zag toen dat Marten er redelijk voorstond. In het vervolg heeft hij dat evenwicht kennelijk niet kunnen handhaven en moest tenslotte de strijd staken.

Buter-Prins
Een aanvankelijk gelijkopgaande partij. Op het moment dat wit pogingen deed een pionnenopstoot van zwart te verhinderen, bleek die zet juist nog heel goed te kunnen. Wit reageerde vervolgens niet juist en liep een achterstand in materiaal op, waarna hij het zo'n 15 zetten later wel geloofde en berustend de hand uitstak.

Dijkema-Pilon
Toen ik deze partij ging bekijken was het einde al daar. Zwart lanceerde een beslissende aanval op de verzwakte witte koningsvleugel met dame en toren, waarbij mat onvermijdelijk bleek.

Michel-Blok
Van deze partij heb ik helemaal niets gezien. Dat wil wel eens gebeuren als je zelf ook speelt. In ieder geval schoot zwart er op zeker moment materiaal bij in, waarna de witspeler er, gezien de uitslag, verder wel raad mee wist: 1-0.

Een dezer dagen volgt de nieuwe stand in de clubcompetitie.

Geen opmerkingen: