vrijdag, december 31, 2010

Bord verkeerd!

Al meerdere keren heeft Alberts SchaakBlog het gehad over de verkeerde ligging van het schaakbord. Het gaat dan meestal om een tentoongesteld schaakspel in een museum, of in een winkeletalage en ook als er in een speelfilm wordt geschaakt, kijkt men niet zo nauw.

Hierboven een (trouwens erg leuke) foto in het Volkskrant magazine van vandaag, 31 december 2010, dat geheel gewijd is aan kinderen van 10 jaar. Een vader schaakt met zijn zoontje en staat ondertussen een vracht stukken voor. De foto is niet in de laatste plaats aardig vanwege de aanwezigheid van de kat (die van plan lijkt iets aan de achterstand van zijn baasje te gaan doen), een op dit weblog vaak aangehaald thema (Katten en schaken), zoals de trouwe bezoekers van Alberts SchaakBlog niet onbekend is. Er is maar één maar: inderdaad....

Is de eerste foto nog tamelijk onschuldig, de foto hierboven is zonder meer een kraker te noemen. In Groningen (deweekkrantgroningen.nl) van dinsdag 28 december jl. wordt de aandacht gevestigd op het Schaakfestival Groningen, door middel van bovenstaand kiekje. Het motto is 'hersens kraken'. Dat de hersens kraken, of al schade hebben geleden door overmatig kraakwerk, is duidelijk, want inderdaad .... wij zien helaas weer een zwart veld rechtsonderaan. Jammer! Albert hoopt vurig dat het hier geen deelnemers aan het festival betreft, anders zouden er in het vervolg toch misschien lichte toelatingseisen moeten worden gesteld! We zien trouwens nog iets opmerkelijks: zwart lijkt een korte rokade te hebben uitgevoerd naar de 'lange kant'. Alberts SchaakBlog gaat er namelijk even van uit dat er maar weinig partijen zijn gespeeld, waarin zwart lang rokeerde, en vervolgens zijn koning op b8 en de toren op c8 heeft geplaatst. Maar goed, het kan voorkomen. We geven de grijzende zwartspeler het voordeel van de twijfel, hoewel dat bord.... Twijfel alom!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

niet alleen zwart heeft gerokeerd maar ook wit. En dus ook kort naar lange zijde. Mijn conclusie: De stukken zijn opgesteld volgens mijn gouden regel: De dame komt op een veld met dezelfde kleur als haar jurk. De grijze heer zal redelijk ervaren zijn maar ook de speelster. Volgens mij is dit namelijk Frederieke, met heel wat toernooien op haar naam.
Trouwens bij naspelen van een partij uit het dagblad kwam ik er later achter dat de matzettende koningsloper opeens op een vreemde kleur stond.
Derk

Anoniem zei

Albert, die tweede foto is gespiegeld!! Geef de fotograaf de schuld, niet de schakers!

Anoniem zei

ter aanvulling Frederieke Klopstra geen katje om zonder handschoenen aan te pakken om bij eerdere foto aan te sluiten