woensdag, december 01, 2010

Ten Boer 2 - HSP 3: 2 - 2 + Clubcompetitie, ronde 12

In de 3e klasse B is Ten Boer 2, na in de eerste ronde vrijgeloot te zijn geweest, nu ook aan het seizoen begonnen. In de thuiswedstrijd tegen HSP 3 werd gelijkgespeeld: 2-2.

Ten Boer 2 - HSP 3: 2 - 2

1. Wim van Dijken (z)(1438) - K. Kuiper (w)(1637): 1 - 0
2. Wopko Dijkema (w)(1417) - J. Kuiper (z)(1380): 1 - 0
3. Ad Mertens (z)(1258) - C. van Noort (w)(1438): 0 - 1
4. Alfred Rodenboog (w)(1180) - A. Kamps (z)(1331): 0 - 1

De volgende vluchtige aantekeningen zijn van wedstrijdleider Dijkhuizen, met hier en daar een kleine ingreep van blogger Albert.

1. Een damegambiet dat Wim al snel een stevig paard op b3 oplevert en een positioneel gezien betere stelling. Wits pionnenformatie is zwak en dat kost hem in vrij korte tijd 2 van die belangrijke kleine houtjes. Toch pleegt Wim een misstap door te vroeg zijn c-pion op te spelen. Wit laat dan de kans op tegenspel liggen. Zwart maakt het vervolgens nog spannend, maar houdt toch alles wel onder controle en met een dreigende promotie van zijn tegenstander in het vooruitzicht geeft wit op.

2. Weer een damegambiet. Wopko moet een agressief paard van zijn tegenstander elimineren, voordat er een gelijkwaardige stelling op het bord staat. Een tijdje later weet Wopko ook het tweede binnengedrongen zwarte paard uit te schakelen, waarna hij positioneel beter lijkt te staan. Hij vermijdt echter dameafruil en komt in lichte moeilijkheden. Dan plaatst Wopko een dameoffer dat helaas een lek vertoont, maar wat gebeurt? Zwart loopt met zijn koning naar het verkeerde veld en gaat pardoes mat.

3. Een Spaanse opening. Het gaat gelijk op tot een D-T eindspel is bereikt, met de wat betere kansen voor Ad's tegenstander. Dan laat Ad zich helaas behoorlijk beetnemen door het nemen van een vergiftigde pion en hij gaat mat in drie zetten.

4. Het zal toch niet waar zijn: weer een damegambiet. Gelijkwaardig spel in de openingsfase. Via een valstrikschaakje kan wit een pion winnen, maar Alfred mist deze variant. Zijn tegenstander heeft een wat lastig aan te pakken stelling. Alfred speelt verder goed tot hij denkt mat te gaan. Een door hem genomen toren wordt niet teruggenomen en wit blijkt ineens verloren te staan.

Voor de onderlinge competitie werden in de 12e ronde de volgende partijen gespeeld:

Marten Berends (w) - Roelof Kroon: 0 - 1
Albert Prins (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Harm Buter (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Fré Blok: 1 - 0

Afwezig waren: Anna Bruijn, Steffan Vlaswinkel en Wouter Grömmel. Klaas Dijkhuizen had een SN.

Geen opmerkingen: