zondag, september 29, 2013

GP Ten Boer: Prachtig schaakfeest met Duitse winnares


Op 28 september werd de eerste Grand Prix van dit seizoen gespeeld in het Buurhoes te Ten Boer. Het was de 4de GP die de SC Ten Boer organiseerde. Hoofdsponsor was de NAM, die ons met een bijdrage in staat stelde om het toernooi mogelijk te maken. Zonder hun steun zou dit niet mogelijk zijn geweest. Ook Raindropchess van Jozias Hillenkamp stelde een groot aantal prijzen beschikbaar: voor het schaakprobleem, de loterij, de nummers 4 van elke poule en de tafelleiders. Tenslotte mag Michiel Meeuwsen niet onvermeld blijven die een aanmoedigingsprijs beschikbaar stelde, die in het verlengde van zijn studie Nederlands viel: het Grote Dikke van Dale spel Der Nederlandse Taal.

Er was een recordaantal deelnemers van 94 met internationale deelname door 2 schakers uit Oldenburg. Dit hoge aantal deelnemers zorgde voor enkele logistieke problemen, op het laatste moment moesten nog extra bekers en tafelleiders worden geregeld en het aantal tafels worden uitgebreid. We bedanken alle tafelleiders van de eigen club en natuurlijk ook van de andere clubs. Het toernooi verliep vlekkeloos vooral door de geweldige inzet van alle kinderen en alle prachtige partijen, die werden gespeeld. Soms was er een snelle beslissing door herdersmat, echter in de A-groep werden meerdere partijen pas in de laatste seconden van de speeltijd beslist. Het toernooi was zeer sterk bezet met nog in de C-groep ratings van meer dan 1000.

De hoofdrollen werden opgeëist door 2 geweldig spelende meisjes. Machteld van Foreest won haar groep met 7 uit 7 met hele mooie partijen en vaak een groot overwicht op het bord. Zij mocht aan het einde van de middag de eerste leiderstrui van het GP-klassement aantrekken.


Machteld van Foreest in haar leiderstrui

 Het toernooi werd gewonnen door Madita Mönster uit Oldenburg. Zij en haar broer kwamen nog bijna te laat door een file bij Leer, maar daarna speelde ze alle Nederlandse toppers van het bord.


Toernooiwinnares Madita Mönster 

 Overigens werden nog meer groepen gewonnen door meisjes: Feline Waardenburg (B), Marrit Adema (D), Janneke van der Hagen (groep L).

In de M-groep speelden 7 jonge kinderen onder de hoede van schaakmeester Wout Admiraal. Terechte winnaar werd Frank Nijmeijer (6 jaar oud nog maar) voor onze eigen Jovan Abduhalad van Ten Boer. Eerste keer meedoen aan een GP en dan al een prijs. Rowin Berghuis en Melanie Vegter speelden ook hun eerste Grand Prix. Rowin werd 4de met 4 punt en Melanie haalde 2 punten.

Janneke van der Hagen won groep L. Heel verdienstelijk deed debutant Wouter ter Harkel het: gedeeld 2de en op SB-punten een 3de prijs.

De K-groep werd gewonnen door Niels Bouwman voor onze eigen dameskampioen in spe: Mieke Nissen.

In groep J begon Jarno Bruins heel goed. Hij doet weer mee voor het GP-klassement. Uiteindelijk werd hij tweede achter Abdulqadir Ibrahim. Martijn Reinders werd net 4de: wel een potje met raindropjes als troostprijs.

Ten Boer kreeg maar één groepswinnaar. Dit was Daan Noordenbos in groep I. Twee weken geleden kwam hij eens kijken bij onze club, afgelopen vrijdag gaf hij aan lid te willen worden en een dag later wint hij al zijn eerste Grand Prix. We gaan veel plezier van hem krijgen in Ten Boer, welkom op de club Daan. In deze groep ontving Pieter Mollema de aanmoedigingsprijs van het toernooi. Deze prijs, beschikbaar gesteld door schaakicoon Michiel Meeuwsen van schaakclub Staunton/Groningen, was bestemd voor degene die gemotiveerd moet worden om op het volgende toernooi weer van de partij te zijn.

Groep H viel ten prooi aan Joppe Kok, zoon van de grote inspirator van het jeugdschaak in Noordoost Groningen, Erwin. In deze groep speelde Lindert Kroon een bijrol. Eerst verloor hij 3 partijen, daarna besloot hij de laatste 4 te winnen. Daarmee werd hij samen met 4 anderen gedeeld 3de en op onderling resultaat kon hij de prijs ophalen.

In groep G speelden Luuk Hartman en Remco Reinders niet voor de prijzen. Remco werd 4de, Luuk had zijn dag niet. Ook oud clubgenoot Hugo speelde hier mee, maar hij kon niet voorkomen dat Machteld 1ste werd met 7 uit 7.

Groep F werd gewonnen door Wouter Slump. Lemée Reuver speelde hier goed mee en werd uiteindelijk 3de. Jerimi Bos had pech. Als hij in de laatste ronde had gewonnen was hij ook in de prijzen gevallen.

De E-groep werd gewonnen door Brian Elsinga voor Tristan van Foreest en Joost Bensink. Tafelleider was een jeugdlid van Ten Boer, namelijk Dalarna van Pijkeren. In deze groep speelden Abel Nissen en Ilse Schuit mee. Abel speelde spannende partijen, maar viel net buiten de prijzen. Wel 
raindropjes. Ilse haalde 2 punten.


De laatste partij in de grote zaal: links Ilse Schuit, rechts Joost Bensink

Winnares van de GP-cyclus 2012-2013 Marrit Adema wist de D-groep te winnen en bijna opnieuw de leiderstrui te pakken. Ze stond slechts 1 remise toe aan Marlinde Waardenburg. Tweede werd Assenaar Abedin Hey en derde Marlinde. Gerbrich Kroon speelde goed, maar na 2 uit 2 verloor ze de laatste 3 partijen.

De C-groep was een prooi voor Silvan Heijnen voor Joris Spanjer. Ten Boerster crack Robin Bruins wist goed terug te komen na een slechte start en werd uiteindelijk 3de. Tafelleider was jeugdspeler Koen Klomberg.

De B-groep werd heel knap gewonnen door Feline Waardenburg voor Sake Algra en als derde Leonard in ’t Veen.

De A-groep werd zoals gemeld gewonnen door Madita Mönster voor Jonas Hilwerda en als derde Jesper Post. Tafelleider en mede-organisator Jan Pilon hoefde niet veel te doen. Alles verliep zeer sportief tot soms in de laatste seconden van de speeltijd.Het toernooi verliep prima op schema. De prijsuitreiking kostte vrij veel tijd door de vele groepen. Er waren bekers voor de nummers 1, 2 en 3, medailles voor alle andere deelnemers en nog Raindropchess dropjes voor de nummers 4 en voor de tafelleiders, extra prijzen voor het schaakprobleem en nog een verloting. Een deel van de prijzen was beschikbaar gesteld door Raindropchess (Jozias Hillenkamp) en grote sponsor van het toernooi was de NAM.

Om 17.45 uur sloten jeugdleiders Jan Pilon en Roelof Kroon het toernooi af. 

Toernooiverslag: Thea Heersema
Foto's: Willem Vegter


Geen opmerkingen: