Gisteravond, Freek de Jonge, verkiezingsdebat en Hongarije-Nederland ten spijt, vond de aftrap (om toch een beetje in de sfeer te blijven) van onze onderlinge competitie plaats.
Het deed wat vreemd aan, een nieuw seizoen beginnen zonder voorzitter en zonder clubkampioen, maar er zat niets anders op.
Zo begon, vorig jaar september mijn verslagje van de 1e ronde in seizoen 2012-2013.
De verschillen met de 1e ronde gisteravond:
1) nog steeds geen voorzitter, wel een clubkampioen
2) toen kwamen 12 clubleden opdagen, nu 10. Toch een hoog opkomstpercentage (90%), slechts Alfred ontbrak, evenals vorige week trouwens op de jaarvergadering. Waar is hij?!?
3) Erwin en Erick van ScepU uit Usquert waren er weliswaar ook niet, maar doen gelukkig nog wel mee en hebben natuurlijk ook hun eigen club
4) geen Freek de Jonge, ook geen Hongarije-Nederland, maar wel Andorra-Nederland: 0-2. Nederland plaatst zich, als ik de krant mag geloven, als eerste land in Europa voor de WK van 2014. Bravo!
Wedstrijdleider Albert heette om ca. 20.00 uur iedereen welkom en deelde de uitslag van de loting mee. Die was:
1. Wopko Dijkema; 2. Albert Prins; 3. Piet Beetsma; 4. Erwin Kok; 5. Erick Erdtsieck; 6. Gerard Zijlema; 7. Ad Mertens; 8. Marten Berends; 9. Klaas Dijkhuizen; 10. Alfred Rodenboog; 11. Harm Buter; 12. Jan Pilon.
Klaas nam bereidwillig het SN, ontstaan door het oneven aantal aanwezigen, waarna de partijen van start gingen. Op deze eerste avond was het kennelijk nog even wennen hier en daar want er vielen opvallende uitslagen te noteren.
Opmerkingen hierna zijn van Klaas, die, naar aanleiding van wat hij op de borden zag, wat commentaar op papier heeft geworpen.
Harry Houdini, geboren als Ehrich Weiss (Boedapest, 1874 – Detroit, 1926)
was een Homgaars-Amerikaanse goochelaar en boeienkoning.
was een Homgaars-Amerikaanse goochelaar en boeienkoning.
Piet Beetsma (w) - Gerard Zijlema: 0 - 1
Ad Mertens (w) - Marten Berends: 1 - 0
Harm Buter (w) - Jan Pilon: 0 - 1
SN: Klaas Dijkhuizen. Afwezig: Alfred Rodenboog.
Ad-Marten
Goede opbouw van wit. Zwart klimt langzaam maar zeker uit het dal. Ad trekt teveel troepen terug en Marten neemt het initiatief. Ad verweert zich taai en lijkt terug te komen in de partij. Even later staat het inderdaad weer gelijk. Marten loert via de open e-lijn indirect op de koning en Dd1 is geboden, terwijl Dd2 logisch lijkt. Ad speelt Dd2 (?). Marten wint een toren voor een paard en staat op winst. Ad offert met Pxh6+ in een alles-of-niets tegenaanval. Marten blijft alert. Na een aantal schaakjes zou het pleit beslecht moeten zijn. Maar dan heeft Ad een val met eventueel damewinst opgezet! Het lukt ook nog. T+L (MB) tegen D + veel pionnen (AM). Ad wint.
Harm-Jan
d4-d5, wit fianchetto. Zwart Le7 en Pf6. Gaat gelijk op. Zwart opent vele lijnen met c5, maar evenwicht blijft. Harm gaat met Ph4 opjacht naar pion d5, met Lg2, Pc3 en Dd1. Beiden spelen goed en voorzichtig manoeuvrerend verder. Jan breekt met het scherpe d4 de stelling open. Even later kan Jan Pg5 spelen, waarmee mat op h3 dreigt of materiaalwinst. Vindt Harm een oplossing? Offeren van pion e4? Helaas, hij overziet een mat in 1 en verliest.
Piet-Gerard
Wit speelt koningsgambiet. Met succes want Gerard komt met zijn D op de f-lijn al snel moeilijk te staan. Zwart rokeert lang, maar met een breed front in het centrum kan wit de zwarte dame opjagen. Piet slaat niet op f4, onlogisch, want de zwarte dame leeft nog steeds, 2 vluchtvelden. Bovendien kunnen Lc1 en Tf1 nog in actie komen. Gerard kan slaan op e4 en lijkt er bovenop te komen. Toch heeft Piet nog groot voordeel. Even later krijgt Gerard nog een kans op g5 met tegenspel. Tot zijn eigen verbazing, denk ik, glipt wit de stelling uit handen. Piet biedt remise aan.
Albert: hier houdt het verslag van Klaas op. Toen ik naar de partij ging kijken stond Gerard een stuk voor, dus er was wel het een en ander gepasseerd. Wit redt het niet meer en geeft even later op.
Wopko-Albert
Albert ruilt Lf6 terwijl ik dacht dat die (lange diagonaal!) op het bord moest blijven. Eeven later mist Wopko e4 met voordeel. Albert offert (?) dame tegen twee torens. Ik heb mijn twijfels of dat terecht is.
Albert: de partij was toen al eigenlijk niet meer te winnen. Eerder had ik mijn kansen moeten waarnemen. In het middenspel leek ik de zaak onder controle te hebben, maar Wopko ontsprong toen de dans door enkele goede zetten te doen en door wat teveel aarzelingen van mijn kant.
1. Gerard Zijlema 43 p.
2-3. Ad Mertens en Wopko Dijkema 37
4. Albert Prins 36½
5. Erwin Kok 29½
6. Jan Pilon 29
7. Klaas Dijkhuizen 28½
8. Erick Erdtsieck 28
9. Piet Beetsma 23
10. Alfred Rodenboog 21½
11. Harm Buter 15
12. Marten Berends 13
Geen opmerkingen:
Een reactie posten