donderdag, mei 01, 2014

Clubcompetitie Ten Boer: 27e (en meteen onverwachts de laatste) ronde 2013-2014

Symbolisch?

Afgelopen dinsdag werden 4 partijen gespeeld voor de 27e ronde in de onderlinge competitie. Toen in de loop van de avond verschillende van de 6 á 8 min of meer regelmatig opkomende clubleden zich voor de laatste ronden in mei afmeldden, zagen de paar overblijvende schakers, na wat geïmproviseerd overleg, geen andere uitweg dan de competitie na deze ronde als afgesloten te beschouwen. Een geforceerd einde van de competitie derhalve.

Een helaas uniek gebeuren en in ieder geval in mijn lange tijd als clublid (vanaf seizoen 1976-1977) niet voorgekomen. In de rangschikking hadden nog makkelijk (bijvoorbeeld de plaatsen 2 t/m 4) veranderingen kunnen komen, maar ineens stond alles vast. Een vreemde gang van zaken. En dan hebben we half mei ook nog een externe wedstrijd, waarin we dus al bij voorbaat, net als al eerder dit seizoen, niet als compleet team kunnen aantreden. Maar ja, we zijn al gedegradeerd dus wat geeft het? Voor alle duidelijkheid: dit laatste was cynisch bedoeld.

Het is volkomen waar dat ieder te allen tijde moet kunnen afzeggen, maar als het ledental zo drastisch geslonken is als bij ons, heeft dat voor de rest van de club wel pijnlijke gevolgen. Jammer, maar niets aan te doen. Vrijheid, blijheid! Een en ander hangt ten nauwste samen met het stellen van prioriteiten, ik weet het. Voor de een is het clubbelang een zaak om jaar in jaar uit rekening mee te houden, voor de ander speelt dat veel minder of zelfs helemaal niet. Die laatste instelling is volledig legitiem en helemaal prima, maar niet echt geschikt de al geruime tijd dreigende teloorgang van je vereniging af te wenden, maar eerder voor een lichte stroomversnelling. 

Ik kom misschien somber over, maar toch word ik (de wonderen zijn de wereld nog niet uit) door een clubgenoot optimistisch genoemd. Toen ik hem mijn twijfel over de komende jaren mailde, antwoordde hij: "iedere maand dat we nog bestaan is meegenomen". Zo moet je het waar-schijnlijk inderdaad zien. 

Het jeugdschaak mag dan in Ten Boer bloeien als nooit tevoren, het seniorenschaak staat er (heel) slecht voor. Twee verschillende werelden...


Vraag: toekomstverwachting voor het seniorenschaak in Ten Boer en het eraan gerelateerde Alberts SchaakBlog? Antwoord: kunnen hopelijk doorgaan, maar grote twijfel is op zijn plaats...

27e en laatste ronde:

Klaas Dijkhuizen (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Marten Berends: 0 - 1
Albert Prins (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Harm Buter (w) - Piet Beetsma: 0 - 1

AMK: Wopko Dijkema en Erick Erdtsieck
AZK: Alfred Rodenboog.


Over enige tijd volgt (niet op deze plaats, maar op de desbetreffende dag) de complete eindstand van het seizoen 2013-2014.

TERZIJDE: (we proberen, misschien tegen beter weten in, de moed erin te houden met Toon van Driel)Geen opmerkingen: