zondag, mei 18, 2014

Ons E-team op het EK in Barneveld
Verslag en foto's van Roelof Kroon:

Op 17 mei deed ons E-team mee aan het NK in Bar-neveld. Het is een geweldige dag geworden.

Mieke bleek een paar weken voor aanvang jammer genoeg niet mee te kunnen doen, omdat ze als leider van het GP-klassement in Winschoten haar leiderstrui moest verde-digen. Dat betekende dat Rowin het eerste bord moest verdedigen, Hilde op bord 2, Joey op bord 3 en Jovan op bord 4. Een NK is een geweldige belevenis. ’s Ochtends vroeg al in de auto, een lange reis met de auto door meerdere provincies, een heel andere omgeving dan Groningen, sterke schakers om tegen te spelen en spelen waarbij jouw resultaat onderschikt is aan het teamresultaat.

Omdat we in Ten Boer weer bouwen aan een nieuwe generatie, is het van groot belang om ervaring op te doen op dit niveau. We hadden van tevoren de volgende doelen gesteld:

- een van de zeven wedstrijden winnen, af en toe een           bordpunt pakken in de andere wedstrijden 
- veel leren en ervaring op doen
- veel plezier hebben en er een gezellige dag van maken


In de 1e ronde tegen Bobby Fischer

In totaal doen er 40 teams mee. In de 1ste ronde moeten we aan de entourage wennen. Bobby Fischer is een maatje te groot. In de 2de ronde tegen Caïssa Eenhoorn weet Jovan als eerste een punt te noteren. Na de 1ste ronde zijn we tot de conclusie gekomen, dat Jovan wel eens punten kan gaan scoren aan bord 4, als hij rustiger speelt. Dat doet hij en het betaalt meteen uit. In de 3de ronde komen we al dicht bij onze doelstelling. Tegen Het Kasteel winnen zowel Joey als Jovan en is het 2-2. Joey’s overwinning komt tot stand doordat hij de ontwikkeling van zijn stukken beter op orde heeft dan in de eerste twee ronden. Hier hebben we tussen de 2de en 3de ronde over gesproken met elkaar.


Een gelijkspel tegen Het Kasteel

Spelen met water
Na de 3de ronde volgt een lange pauze. Het schoolgebouw waar we spelen blijkt prachtig. We spelen in de volle zon met wa-terfonteintjes.  Kletsnat begin-nen we aan de 4de ronde. Helaas gaat het fout tegen Sou-burg. Rowin is dichtbij een overwinning, maar zijn tegen-standster ontsnapt jammer ge-noeg aan een paardvork. Maar we voelen dat het erin zit. En ja, in de 5de ronde winnen we met 3-1 van de Waagtoren. Rowin wint zijn eerste partij, Joey en Jovan volgen. Ook Hilde doet het goed, staat goed, maar op het eind gaat het net fout. Zij en Rowin krijgen de sterkste tegenstanders en dat merk je. Maar veel belangrijker: we hebben onze doelstelling gehaald: een match winnen. De helden krijgen meteen een grote tractatie!


Tegen Waagtoren weten we te winnen

Rowin mag in de 6de ronde meteen tegen een tegen-stander die bijna Nederlands Kampioen in de E-categorie was. Dit is overigens een bijzondere ervaring. Het blijkt de kleinzoon van één van de personen die samen met mijn vader de schaakclub in Oentsjerk heeft opgericht. Afgelopen januari verloor ik in een simultaan nog van deze mede oprichter. De moeder van dit jeugdtalent blijkt indertijd nog met mij in het basisschoolschaakteam te hebben gezeten waarmee we 4de van Nederland werden. Rowin houdt het nog lang vol tegen dit talent van SV Almelo. Jovan wint wel, weer 1-3. In de laatste ronde missen we een kans om nog een matchpunt te veroveren. Jovan vindt het zo leuk in de shop van Raindropchess dat hij snel klaar wil zijn en snel speelt. En de kans om te winnen mist. Een penning over de e-lijn wordt gemist en ondanks een gelijk eindspel, verliest hij alsnog. Ook Hilde is weer goed bezig. Helaas door vermoeidheid mist ze een paar kansen en verliest. Jammer, want ze heeft het geweldig goed gedaan deze dag. Voor Joey is de dag net twee ronden te lang en hij verliest. Maar Rowin weet wel knap te winnen.

Met 3 matchpunten en 8 bordpunten hebben we onze doelstellingen gehaald. Ook hebben we veel ervaring opgedaan en veel geleerd. En de dag was fantastisch en onvergetelijk. Wat is het leuk om zo met een groep kinderen op stap te zijn. Ook de vader van Rowin, Dirkjan, en de ouders van Jovan hebben er van genoten. We besluiten onze helden van de dag, de jeugdschakers die echt hebben moeten werken, te tracteren bij de Burger King. Zo eindigt een geweldige dag met dit team.


Feest bij de Burger King!

Jovan en Joey kunnen zich volgend jaar nog een keer plaatsen, zeker nu we jonge instroom bij de club hebben, zoals Lidewij en Jan Steenstra.

Geen opmerkingen: