zaterdag, oktober 04, 2014

Goede resultaten NJC-teams
Mail van jeugdleider Roelof Kroon:

Vanavond is de NJC begonnen. Het initiatief van SCEPU, Paardensprong en Ten Boer gaat zijn 3de seizoen al weer in. Ook de Nosbo helpt mee aan het evenement. Vanavond kwam voorzitter Roland Kroezen de start luister bijzetten. Roland heeft de afgelopen twee jaar heel veel voor het jeugdschaak in Noord Nederland gedaan. En van dat werk, bijvoorbeeld het elke week weer berekenen van de NJR, de meest betrouwbare rating van de wereld, maakt de organisatie van de NJC dankbaar gebruik.

Dit jaar wordt er in twee poules gespeeld. Een poule bestaat uit 5 teams. Elke ronde heeft een team vrij. Na 5 ronden volgen kruisfinales.


Dit jaar wordt er in twee poules gespeeld. Een poule bestaat uit 5 teams. Elke ronde heeft een team vrij. Na 5 ronden volgen kruisfinales.

Ten Boer 1 bestaat dit jaar uit Koen, Robin, Daan en Gerbrich. Ten Boer 2 uit Lemée, Remco, Jarno en afwisselend Ilja, Martijn en Lindert. 

Vooral met Ten Boer 1 hopen we dit jaar mee te kunnen doen aan de strijd om de 3de plek. Vanavond was SCEPU tegenstander. Onze tegenstander kon vanavond niet zijn beste team opstellen. Leonard in 't Veen ontbrak. Voor Ten Boer de kans om een keer te winnen. Het begon meteen goed. Onze getalenteerde Daan moest het opnemen tegen SCEPU's erg getalenteerde Daan. Onze Daan is ondertussen sterker dan zijn rating doet vermoeden en een vlammende koningsaanval vanuit een Nimzo-Indiër bleek al binnen twintig minuten beslissend. Ondertussen ging het met Robin niet goed. Silke Kok kent haar openingen goed en Robin kreeg geen spel met zwart. Sterker nog: een dodelijke penning op b5 kostte zelfs de dame. Koen stond ondertussen gelijk tegen Edgar en Gerbrich begon langzaam grip te krijgen op de 1. b3 opening van Joppe. Hoopvol dus. Vooral ook omdat Robin tegenstand bleef bieden aan Silke, waardoor de druk op de andere Usquerders bleef bestaan.


Ondertussen had het tweede team het zoals verwacht moeilijk tegen de kampioenen van vorig jaar, Staunton. Jarno begon interessant tegen Luca Petrelli, maar op een gegeven moment ging het toch fout. Een stuk ging verloren en de aanval die daarna volgde op de koning bleek uiteindelijk dodelijk. Remco op bord 3 begon ook goed tegen Tijmen Nawijn, maar ergens in een hoopvolle stelling ging er iets mis. Een fout die meteen de dame kostte. Nog lang probeerde Remco het te repareren, maar helaas het resultaat was onvermijdelijk 2-0. Hierna kon Lemée het niet meer bolwerken tegen Jonas. Eerst was Jonas positioneel heer en meester op het bord, daarna ging er ook materiaal verloren. En in het resulterende eindspel was dat uiteindelijk te veel: 3-0. Ilja bleek echter de heldin van de avond. In een felle aanval opende ze de koningsstelling van Jan van Reijendam en daarna moest Jan lang heel voorzichtig spelen om niet meteen mat te gaan. Dat lukte, maar het voordeel bleef bij Ilja. En toen Jan later in de partij even niet  oplette stond hij meteen mat. Een buitengewoon knappe prestatie van Ilja tegen een speler met 400 ratingpunten meer! Zo hield Ten Boer 2 knap een bordpunt over aan de wedstrijd tegen Staunton.

Terug naar het eerste team. Gerbrich wist met een paardvork de dame van Joppe te winnen. Joppe werd nog gevaarlijk met twee torens en een paard, maar na een paar nauwkeurige verdedigingszetten konden we het punt noteren: 2-0. Hierna hield Robin het niet meer vol. Silke speelde haar voordeel zeer knap uit: 2-1. Koen had ondertussen een spannend toreneindspel bereikt tegen Edgar. De apotheose leverde een pionneneindspel op dat op gewonnen zou zijn voor Edgar als hij zijn vrijpion op d4 zou dekken met zijn c-pion. Dat vergat Edgar, waarna Koen met zijn vrijpion de koning van Edgar naar de koningsvleugel lokte. Pion d4 en alle overige pionnen op de koningsvleugel waren vervolgens voor Koen, die Edgar hiermee uitstekend versloeg. Een 3-1 overwinning, voor het eerst een overwinning tegen SCEPU en een geweldig begin voor het doel dat we ons hebben gesteld.

De overige uitslagen van vanavond: Haren 1-Haren 2: 3,5-0,5 en Gorredijk-Philidor Leeuwarden: 3-1. Morgen gaan we verder met de Grand Prix.


Geen opmerkingen: