maandag, oktober 27, 2014

GP VeendamVerslag van Roelof:

Vandaag, op zondag, de 2de GP van de Nosbo in Veendam.  Georganiseerd door Paardensprong en HSP/Veendam. Het was wel opschieten, want de GP zou om 1 uur beginnen. Direct uit de kerk brood smeren en op weg.

Het is fijn dat Veendam weer een GP heeft. Vorig jaar mislukte dat, er was geen geschikte datum meer te vinden. Spreekstalmeester was opnieuw Theo Mooijman en de hulp van de Paardensprongers was welkom.

Er waren wel twee zaken die me verbaasden. 
Met 64 deelnemers werd gekozen voor 8 groepen. Dat betekende dat de laatste groep uit 10 spelers bestond: de eerste moet altijd uit 6 bestaan. Ik zou hier niet voor hebben gekozen. Zoveel partijen voor beginnende schakers is naar mijn ervaring te veel. Ze schaken bij ons op de club maximaal een uur. En bij zo’n lange middag heeft het schaken niet veel meer met schaken te maken. Ik denk dan altijd dat ze na een uur geen paard meer van een loper kunnen onderscheiden. Natuurlijk heeft de organisator de vrijheid om zelf de indeling te maken.
Verder leek er iets mis te zijn met de indeling van Yrsa. Ze bleek opeens een rating van 238 te hebben. Roland heeft het me ondertussen uitgelegd hoe dat komt en dat het klopt. In elk geval lette ik er niet goed op en had in elk geval een pleidooi kunnen houden om haar een groep lager in te delen. Nu werd ik me er pas bewust van toen Jantine me er op wees. Excuses, Yrsa.


Pechvogel Yrsa

Voor de rest liep het toernooi gestroomlijnd.

In de onderste groep Lidewij, Jasper en Anna-Mae. Lidewij begon meteen met een overwinning. Daarna nam de vermoeidheid toe en volgde er nog een half punt. Jasper begon ook goed, maar vergat mat te zetten en ging met een toren en pion meer door de vlag.


Jasper in de eerste partij
Anna-Mae en Lidewij

Na 4 ronden ging het steeds beter en er volgden nog 3 punten. Goed gedaan Jasper en je weet al steeds beter waar je op moet letten. Anna-Mae speelde héél erg goed. Slechts 2 remises, maar toen kreeg ze wat tips om pat te voorkomen. De rest van de partijen werden gewonnen. Met 8 uit 9 werd Anna-Mae winnaar van de groep en staat ze hoog in het klassement.

Wouter werd in de leiderstrui 3de

In groep G had Yrsa het dus moeilijk. Klassementsleider Wouter begon ook moeizaam met een half uit 2. We gingen er ook van uit dat hij een moeilijke middag tegemoet zou gaan. Wouter had echter andere gedachten en steeg boven zichzelf uit. Met 4  uit 5 werd Wouter 3de en het zou me niks verbazen als hij nu alleen leider in het GP-klassement is geworden.

Ook 3 schakers uit Ten Boer in groep F. En die deden het goed. Na 5 ronden stonden Mieke en Rowin bovenaan met 4 uit 5 en ook Martijn leek op weg naar een prijs. Mieke was wel wat grieperig, maar ze vermande zich en zette twee keer op een vol bord mat. Met 6 uit 7 werd ze groepswinnaar. 


Een aangenaam rode groep: Mieke, Rowin en Martijn


Martijn en RowinRowin leek 2de te worden op onderling resultaat, maar in de laatste ronde ging het mis. Rowin verloor en werd 3de. Wel laat Rowin eens te meer zien dat hij zijn ratingwinst de laatste maand meer dan waard is. Martijn speelde ook nog dapper door, met 3,5 uit 7 viel hij net buiten de prijzen. Ik vind wel dat het heel goed gaat met deze groep: Mieke, Martijn, Rowin, Jarno en Remco. De resultaten zullen volgen!

Luuk in actie
In groep E speelden Lindert en Luuk. Ze eindigden op 3,5 uit 7. Maar voor beiden had er meer ingezeten. Lindert liet mooi schaak zien, maar liet zich te vaak de kaas van het brood eten. Ook Luuk miste net de scherpte. Zo zette hij Lindert pat. En ook in de laatste twee ronden ging er iets mis. Beiden moeten wat langzamer gaan spelen.

Jarno in groep D heeft de afgelopen weken veel progressie laten zien. Hij begrijpt het opeens. Vandaag ging het minder goed. De concentratie was er niet.

Lemée en Remco speelden in groep C. Remco begon met een ongelooflijk gevecht tegen de latere groepswinnaar Loek van der Hagen. Hij won een dame, kwam verloren te staan, maar wist met remise te ontsnappen. Ook daarna speelde hij prachtige partijen met veel strijd. In de laatste ronde liet hij echter Joost Bensink in een gewonnen pionneneindspel ontsnappen, waardoor hij niet in de prijzen viel. Pechhebber van de dag was Lemée. Met 4,5 uit 7 werd ze gedeeld 3de en op onderling resultaat kreeg ze geen prijs. Ook jammer, omdat ze eerder een partij die ze gewonnen stond, maar remise gaf, omdat ze zoveel achter had gestaan.


Remise bij Lemée in ronde 1
Remco achter de zwarte stukken


Gerbrich en Daan waren superieur in de B-groep. Gerbrich speelde koninklijk. In de 3de ronde wist ze langzaam Daan positioneel te overspelen, maar opeens liet ze een paard instaan. Hierdoor was Daan bij het ingaan van de laatste ronde praktisch groepswinnaar. Ondanks een verliespartij tegen Luca Petrelli, maar daar had Gerbrich weer van gewonnen. Daan speelt prachtig schaak: een goede theoretische kennis met een scherp combinatoir inzicht. Een tactische fout straft hij direct af. Het is dan ook verdiend dat hij de groep won. Een schaker met een grote toekomst! Gerbrich was daarmee tweede, ondanks een onbegrijpelijke verliespartij in de laatste ronde. Vooral de vernuftige zet Db7-a3+ bleek te veel voor Gerbrich ;-). Ze was zo verbijsterd dat ze niet protesteerde. En Willem had volgens mij niet eens door dat hij de zet speelde. In elk geval kon Willem mede hierdoor de laatste mooie en spannende partij van het toernooi winnen.

Ik wil de mensen in Veendam bedanken voor de organisatie.


*******************************************************

Terzijde:


Voor een goed tweedehands (schaak)boek!
[Klikken op bovenstaande link]Geen opmerkingen: