zondag, november 16, 2014

2de ronde NJC


Verslag van Roelof:

Vrijdagavond werd de tweede ronde van de NJC in het prachtige nieuwe dorpshuis van Usquert gespeeld. Wat een prachtige plek om te schaken. Een ruime bar, mooie lichte zalen, goede temperatuur. Ook opmerkelijk: tijdens het schaken werd in het Dorpshuis, hemelsbreed 25 meter verderop, een disco gehouden en 10 meter verderop een volleybalwedstrijd gehouden. Beiden zorgden niet voor geluidsoverlast, er was juist een serene sfeer.

Op het programma twee wedstrijden: Ten Boer 1-Ten Boer 2 en Paardensprong-SCEPU. Er vonden tegelijk twee wedstrijden in Meppel plaats.

Gastheer, wedstrijdleider en inspirator Erwin Kok doet het openingswoord

Eerst maar even de andere wedstrijd. SCEPU was wat verzwakt doordat Leonard en Edgar ontbraken, maar kopvrouwe Silke speelde de sterren van de hemel. Tegen de sterke Daniël Apol wist ze de stelling gelijk te houden tot in een dameloos middenspel. Carlsen heeft dit soort middenspelen weer terug op de kaart gezet of misschien moeten we wel van Kramnik spreken, die met de Berlin Wall in het Spaans Kasparov voor onoverkomelijke problemen zette. Ook gisteren werd Anand in een dergelijke stelling (na een kleine hapering) van het bord gezet. Langzaam ontstond een eindspel, een terrein waar Daniël over het algemeen in escaleert. Nu zorgde een blunder van Daniël voor de winst van Silke. Joppe hield het ook lang vol tegen Niels, maar verloor, zodat het hier 3-1 voor de Paardenprong werd.

De wedstrijd tussen Ten Boer 1 en Ten Boer 2 werd minder spannend dan van te voren gedacht. Ik vind dat Ilja heel sterk geworden is en aan het eerste bord knap tegenspel tegen Koen zou kunnen  bieden. Na de opening leek dat ook het geval, maar een kleine verzwakking (h2-h3) werd haar heel snel fataal. Doordat er geen pion op f2 meer stand bleek de zet Pf3-h2 tot een onbedoeld matnet te leiden. Knap gezien van Koen, die elke keer tot nu toe het team aan de hand neemt naar de overwinning.

Ilja tijdens de 2de ronde

Hierna volgde een overwinning van Daan op Lemée. Na een aangenomen damegambiet speelde Lemée op een opstoot e6-e5. Toen die lukte stond ze zeker gelijk. In een eerste jaar op de middelbare school ben je vermoeid na een hele week school en dat brak haar vervolgens op. Zo rond de 15de zet gingen opeens een paar stukken verloren en kan Lemée opgeven.

Gerbrich speelde een heel merkwaardige partij tegen Jarno. Op de 7de zet kon ze al een zet spelen die de volgende zet tot mat zou leiden. We waren echter nog maar 2 minuten bezig en ze wilde daarom nog even doorspelen en deed een andere zet. Wat ze echter niet zo gauw besefte was dat ze een stuk had geofferd. Jarno speelde daarna de ene krachtzet na de andere en kwam behoorlijk gewonnen te staan. Gerbrich zocht maximale tegenstand en zette haar stukken richting de zwarte koning. Toen Jarno overzag dat een toren geslagen kon worden kon Gerbrich alsnog de partij winnen.

Van de partij tussen Remco en Robin heb ik het minst meegekregen. Ik begreep van een paar toeschouwers dat Remco eerst beter stond. Toen ik na de analyse met Daan de speelzaal weer binnenkwam stond er echter een winnend toreneindspel van Robin op het bord. Dat schoof hij perfect uit.

Hiermee was het 4-0 geworden. Op enkele borden had de uitslag anders kunnen zijn.

Door het resultaat staat Ten Boer 1 boven aan in de poule. Een geweldige stand: nog niet eerder voorgekomen. We hopen tegen de Paardensprong en tegen Staunton nog een matchpunt mee te pakken zodat we ons kunnen kwalificeren voor de kruisfinales tegen de nummer 1 of 2 van de andere poule

Volgende keer is op 12 december.  

Erick, Arend en Erwin: bedankt voor de gastvrije schaakomgeving.

Stand (aantal wedstrijden tussen haakjes achter het team daarna matchpunten bordpunten)

1. Ten Boer 1 (2)  4/7
2-3. Staunton (1), Paardensprong (1) 2/3
4. SCEPU (2) 0/2
5. Ten Boer 2 (2) 0/1

Geen opmerkingen: