maandag, november 17, 2014

Robin wint Grand Prix van Emmen


Mail van jeugdleider Roelof Kroon:

De Grand Prix van Emmen werd precies een jaar na de vorige in Emmen gehouden. Toen konden geïnteresseerden, naast de intocht van Sinterklaas in Groningen, via internet de 6de partij tussen Carlsen en Anand in Chennai volgen. Nu konden alle jeugdspelers de verrichtingen in Sochi direct tijdens hun partij volgen. Op een groot scherm in de speelzaal achter de A-groep kon de jeugd de grote voorbeelden volgen. De blunder op de 26ste zet ontging iedereen, maar de overwinning van Carlsen kreeg wel iedereen mee. Een middenspel zonder dames, zoeken naar kleine voordeeltjes en afmaken in het eindspel. Het was een echte Carlsen partij.

Bij de jeugdclub van Ten Boer hebben we onze eigen Carlsen: Robin. Openingen: daar moet hij niet zo veel van hebben. Het wordt pas interessant als de dames van het bord zijn en het spel om de voordeeltjes begint. Hij is een echte kenner van toreneindspelen. Gisteren liet hij zich inspireren door de beelden en hij wist onze jeugdclub voor de tweede keer in de historie een toernooiwinst te bezorgen! Trots gingen onze 14 jeugdspelers rond half 6 weer terug naar huis.


Na afloop bestormden onze prijswinnaars het podium:
een foto voor ons clubarchief!


Toch scheelde het weinig of de overwinning was naar Sjouke Dijkstra gegaan. In de laatste ronde moesten de twee tegen elkaar. Sjouke had tot nu toe alle partijen gewonnen. Ook van onze andere 3 spelers in de A-poule: Daan, Gerbrich en Gerben. Robin begon ook goed, maar had in de 4de ronde een kansloze nederlaag tegen Gerbrich geleden. Het is een grappig driehoekje: Gerbrich wint meestal van Robin, Daan win bijna altijd van Gerbrich en Robin weet Daan in het eindspel uit te manoeuvreren. De taak in de laatste ronde was duidelijk: als Robin zou winnen zou hij het toernooi op ‘onderling resultaat’ winnen, bij elke andere uitslag zou Sjouke kampioen zijn. Het spel volgde de bekende patronen. Robin werd in de Schotse opening positioneel weggespeeld, verloor de pion op d6 tegen slechts lichte compensatie. Een tactische grap van Sjouke leverde nog een extra stuk op. Qua tijd had Robin echter het voordeel, duidelijk. En omdat Sjouke niet door kon drukken werd de factor steeds belangrijker. Het stuk ging verloren en er restte een dubbel toreneindspel met Sjouke 3 pionnen meer. Sjouke wist de pionnenmeerderheid ook in beweging te krijgen, maar Robin wist met zijn torens met schaakjes, aanvallen op de achtergebleven pionnen tijd te winnen. En langzaam liep de klok naar de 0.00 seconden. In een stelling waarin de b-pion zou gaan doorlopen ging Sjouke door de vlag. Hierdoor konden we Robin feliciteren met zijn tweede toernooioverwinning in iets meer dan een maand.

Het beslissende moment in de laatste partij van het toernooi:
Sjouke probeert nog Kd6-c6 te spelen
Daan en Gerbrich eindigen met 3 uit 5 op de 3de en 4de plaats respectievelijk. Blij waren we dat Gerben weer van de partij was. Hij speelde goed, maar haalde geen punten. Als je voor het eerst in een jaar weer aan een GP meedoet, heb je moeite om het juiste ritme te vinden. Tegen Willem stond hij gewonnen in het pionneneindspel, maar op tijd verloor hij. Een lange verdediging tegen Sjouke ging ook verloren. Toch vooral doorgaan met het spelen van toernooien, Gerben. En dat geldt ook voor Jerimi die precies een jaar na zijn laatste toernooi weer van de partij was. Hij speelde goed, maar had moeite met de overgang van het volwassenritme naar het jeugdritme. Hierdoor 3 uit 7 in de B-groep.

In de C-groep speelde Remco ook een geweldig toernooi. Na een nederlaag volgde een reeks van 4 uit 5. Daarmee werd hij 3de in de rangschikking en komt zijn rating weer wat in de buurt van zijn sterkte.Jarno en Wouter speelden in de D-groep. Wouter heeft na twee goede toernooien een erg hoge rating. Maar na dit toernooi komt hij weer in groepen die beter bij zijn sterkte passen. Jarno speelde een goed toernooi. Hij kon de ontketende Nederlands kampioene Lyne Bruggink niet bijhouden (7 uit 7!), maar werd wel keurig 2de achter haar.

In groep E speelden Rowin, Martijn en Lindert. Rowin en Martijn werden uiteindelijk gedeeld 4de met 3 uit 7. Lindert speelde goed met af en toe wat geluk, en werd naast Robin de enige andere uit Ten Boer die de 1ste prijs won.


Rowin voor het begin van de 1ste ronde

Max schaakt geconcentreerd
Max speelde wisselend in groep F. Hij zat ook wat weggestopt tussen de kinderen, zodat ik hem niet altijd even goed kon volgen. Wat ik wel zag stemt me hoopvol. Met wat meer focus op eigen kansen, een betere beheer-sing van de ruimte zit er groei in en kan hij prijzen gaan winnen.
Hilde was ook weer van de partij. Ik heb echt een heel goede partij van haar gezien in Emmen. Helaas eindigde die in pat. Maar ze speelde heel actief, maakte gebruik van aftrekaanvallen om dames en stukken te winnen. Dat gaat de volgende keer ook beter.

Anna-Mae speelde in groep H. Hier een klein incident: een eindspel toren + koning tegen koning eindige in remise door de 50 zetten regel. Anna-Mae wist niet wat haar overkwam. Ze wist niet hoe ze mat moest zetten, maar vond het niet eerlijk dat ze het niet verder mocht proberen. 


Onze rijzende ster Anna-Mae

Op zich ook een bijzondere beslissing omdat ik in zo’n geval altijd laat doorspelen tot één van de vlaggen valt. Hoe constateer je 50 zetten? Ze was van slag en verloor hierdoor de volgende ronde. Jammer, want met 3,5 uit 7 uiteindelijk had ze in de prijzen kunnen vallen. In elk geval: ze heeft talent en enorme wil om te winnen. Uitstekende ingrediënten voor een grote toekomst en lijken die eigenschappen, doorzetten tot het eind en de wil om te winnen, niet op de eigenschappen van Carlsen?

Het was een leuk toernooi in Emmen. De organisatie had het gebeuren onder controle met ook het opmerkelijke moment dat alle kinderen bij hun groep moesten blijven zitten totdat de laatste partij tussen Robin en Sjouke was afgelopen. Een unieke prestatie van Hans Hut om dit voor elkaar te krijgen. Vele kinderen kregen een Sinterklaaskadootje voor deze prestatie! Leo, Willem, Hans en anderen: bedankt.

Help Wim: onze shirts beginnen te slijten!

In de Noorderkrant verscheen bovendien:Geen opmerkingen: