zondag, november 23, 2014

North Sea Chess


Verslag van Roelof:

Gisteren vond het 2de North Sea Chess festival in Uithuizen plaats. Laat ik beginnen om een aantal mensen te noemen die ontzettend veel doen voor het jeugdschaak in Groningen en die dit toernooi mogelijk maakten.

Allereerst de groep mensen bij SCEPU. Erwin, Erick en Arend zijn onvermoeibaar bezig om het schaken in Noord-Groningen een impuls te geven. SCEPU is een geweldig gezellige en leuke club, waar je één keer in maand op een woensdagavond kunt schaken. En niet alleen schaken, ook gezelligheid, koffie en pintje na afloop horen daarbij. Het begon allemaal echter met jeugdschaak aldaar. Op de plaatselijke basisschool wordt één keer in de week een groep kinderen opgeleid. Erwin is de creatieve geest, Erick de onderwijzer en instructeur en Arend is van belang om alle ideeën te ondersteunen met z’n enorme digitale kennis. Hulde, wat jullie daar doen in Usquert en Uithuizen.

Verder moet ik Jozias noemen. Het belang van hem en zijn raindropshop voor het jeugdschaak in Groningen is niet te onderschatten. Boordevol ideeën en in staat om zich in te leven in de wereld van de jeugdschaker. Naast verkoop van schaakboeken en spellen probeert hij met je mee te denken over hoe je dingen kunt aanpakken en uitwerken. Als ik hem tref heb ik na afloop weer genoeg inspiratie om iets in gang te zetten bij onze eigen jeugdclub.

Dat Arend, Erwin en Erick het goed voor elkaar hebben, bleek wat mij betreft uit de opkomst. Er waren 59 schakers op een zaterdag waar héél veel concurrentie was. Zo was het een KNSB-zaterdag, waar ik zelf aan het schaken was. Ook sterke jeugdschakers doen tegenwoordig al mee bij KNSB-teams, dus geen Eelke, Jonas en anderen. Maar ook geen kinderen van KNSB-schakende ouders. Verder was er een ronde in de Postillion competitie, waar Jan Pilon meedoet. Daar spelen ook een hoop jeugdschakers die anders in Uithuizen zouden zijn geweest. En met deze jeugdschakers zouden ook andere jeugdschakers zijn meegekomen. Dus 59 duidt er op dat het er dan meer dan 80 waren geworden.

Topscorer Robin met Ilja
Ook vanuit Ten Boer een kleinere groep dan de afgelopen toernooien Robin, Gerben, Gerbrich, Ilja, Lemée, Jarno, Mieke, Rowin, Anna-Mae, Yrsa en Lidewij. Het toernooi is wel erg geliefd in Ten Boer vanwege de combinatie van apekooi/voetbal en schaken. Een echte gymjuf helpt de kinderen om zich tussen de ronden te ontspannen door zich in te spannen. De toernooiformule is voor onze jeugdschakers minder geschikt. Er wordt in twee groepen een Zwitsers toernooi gespeeld. De kans om een prijs te winnen neemt dan af. Gelukkig weet Erwin iedereen altijd met een prijsje naar huis te sturen ;-)


Gerben speelde gelukkig ook weer mee
Robin, Gerben, Gerbrich, Ilja en Lemée speelden in de hoogste groep. Er werd goed geschaakt, maar men kwam vaak net te kort tegen de toppers. Uiteindelijk haalde Robin 2,5 uit 5 en was onze topscoorder. Gerben, Gerbrich en Lemée haalden 2 punten. Ilja speelde goed, de score bleef met 1 punt achter bij het spel.

Lemée had haar shirt vergeten
Gerbrich stond gewonnen tegen de 
latere winnaar Lodewijk van Vliet


De overige schakers speelden in de 2de groep. Hier was Jarno de beste met 4,5 uit 7. Rowin deed het goed met 4 uit 7, dezelfde score als Mieke. Anna-Mae laat zien dat het ook goed gaat: ze haalde 3 uit 7. Ook onze junioren Lidewij en Yrsa deden het met 2,5 uit 7 geweldig.

Onze junior Lidewij speelde een goed toernooi

Ik wil Dirkjan, Agnes, Huup, Siert en Karin bedanken voor de begeleiding van onze jeugd.

Geen opmerkingen: