donderdag, januari 08, 2015

Ronde 18 clubcompetitie en nog watDinsdag 6 januari: de 18e ronde in de onderlinge competitie in het Buurhoes. Over ons onderkomen meldde de website van SC Middelstum vorige maand (niet geheel ten onrechte) het volgende:

''Een aantal jaren geleden was ik voor het laatst in het Buurhoes, een leuk dorpshuis met een bijbehorende bar. Afgelopen dinsdagavond trof ik niets van genoemde meer aan. Slecht verlicht, de drank verstopt achter rolgordijntjes en bijna uitgestorven. Een of andere kerk had het Buurhoes gekocht en de sfeer laten verdwijnen. Jammer!!'' 

Laten we maar zeggen dat de (leuke) tijden van vroeger inderdaad niet meer terugkeren, een verzuchting die ik al eens eerder zwart op wit heb gezet. Het aantal leden wordt ook maar niet groter, zelfs het toch niet misselijke aanbod om gratis een half jaar te komen schaken vermag de Boersters niet over de drempel te trekken: geen enkele respons. Hoeveel pk's zijn daar eigenlijk voor nodig?

Dan hoor ik (Nieuwsuur, woe 23.15 u.): schaken wordt steeds populairder bij de jeugd. Dat kan kloppen. Zwermen tienjarigen rond het schaakbord, zalen vol, maar bij de senioren blijven de ledenaantallen teruglopen. Een landelijk fenomeen helaas.

Een toekomst met zich naar alle windrichtingen verspreidende seniorleden van SC Ten Boer (voor zover dan nog aanwezig) lijkt niet zo heel ver meer..., waarna ook Alberts SchaakBlog waarschijnlijk zijn geheel eigen gang zal gaan, zo in de trant van De grappige en angstige avonturen van Albert bij schaakclub X... Uitsluitend een soort persoonlijk supplement op de website van de desbetreffende club zullen we maar zeggen. Niets meer en niets minder.

Maar goed, het is nog niet helemaal zover. Terug naar de werkelijkheid van vandaag, of liever gisteren.

Jan Pilon (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Harm Buter (w) - Albert Prins: 0 - 1
Marten Berends (w) - Piet Beetsma: ½ - ½

AMK: Ad Mertens, Gerard Zijlema, Wopko Dijkema en Jerimi Bos.

Jan-Klaas
In  de beginfase slaat Klaas de plank mis, waarna Jan een kwaliteit voorstaat. Maar dan begin de partij pas goed. Klaas weet zijn stukken allemaal richting witte koningsstelling te dirigeren en Jan ziet geen kans zijn materiële overwicht tot gelding te laten komen. Zijn beide torens doen in het middenspel precies ... 0 (nul) zetten en dat breekt hem op. Hoe het precies wel had gemoeten is weer iets anders, maar tijd om bijvoorbeeld nog een pionnetje in veiligheid te brengen was er in ieder geval niet, maar het gebeurde wel. Zwart rukt dan voortdurend verder op, wit kan eigenlijk niets meer en moet machteloos toezien hoe hij mat wordt gezet.

Harm-Albert
In het begin wat overbodige speldeprikjes over en weer die niet zoveel om het lijf hebben. In het middenspel doet wit een paar zetten te snel en met name een foutieve damezet doet hem de das om. Zwart wint een stuk en de partij is historie.

Marten-Piet
Ik hoorde van Piet dat zijn partij regen Marten na een twintigtal zetten in remise was geëindigd zonder dat er een pion of ander stuk geslagen was. Dat hoor je niet elke dag. Iets teveel doorgeschoven zullen we maar zeggen.

Stand na 18 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 238½ p. (1SN1; 7-7); 2. Albert Prins 223 (1SN1; 6-7); 3-4. Jan Pilon en Piet Beetsma 184½ (1SN; 5-4); SN1; 7-8); 5. Marten Berends 136 (SN1; 5-4); 6. A. Mertens 107 (6-6); 7. Gerard Zijlema 93 (1SN; 7-7); 8. Wopko Dijkema 81 (7-7); 9. Harm Buter 63½ (6-7); 10. J. Bos 62½ (3-2)

Terzijde:

Mooie Voetnoot (zoals bijna altijd) van Arnon Grunberg op pagina 1 van De Volkskrant van donderdag 8 januari, met de titel: Satire.

Rake column (zoals bijna altijd) van Bert Wagendorp op pagina 2 van De Volkskrant van donderdag 8 januari, getiteld: Ik ben Charlie.
Geen opmerkingen: