In de vierde ronde speelde het eerste jeugdteam van Ten Boer tegen het sterke Paardensprong. De Paardensprong heeft in haar bijna tienjarig bestaan een geweldige reputatie opgebouwd. Een bolwerk van jeugdtalent, dat goed opgeleid wordt. Niet lang geleden werd men nog tweede in de nationale D-competitie. Eelke de Boer wist onlangs op het EK de 11e plek de halen, een ongekende prestatie.
De wedstrijd werd gehouden in het Postillion Hotel in Haren. Gastheer was Kees Romijn, die een ieder welkom heette en aangaf dat deze avond de eerste activiteit in de viering van het 100-jarig bestaan van de schaakclub Haren (en Oostermoer tegenwoordig) is. Daarnaast is het dus het jaar van het 10-jarig bestaan van De Paardensprong en het 5-jarig bestaan van SCEPU. Overigens gaat de jeugdclub van Ten Boer in september ook het 10e seizoen in.
Met een half bordpunt voorsprong was het voor ons team noodzakelijk om te winnen. Bij verlies of een gelijk spel is het team praktisch uitgeschakeld voor de kruisfinales om de hoogste vier plaatsen en rest de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats. Paardensprong kwam extra sterk naar Haren toe. In plaats van Niels van Nimwegen was de in topvorm verkerende Lodewijk van Vliet opgetrommeld. Op alle borden was er een stevig ratingoverwicht voor de Paardensprong.
1. Lodewijk van Vliet (1297)- Koen Klomberg (1099)
2. Daniël Apol (1284) - Daan Noordenbos (1069)
3. Martijn van Nimwegen (1238) - Robin Bruins (979)
4. Daan de Vetten (1041) - Gerbrich Kroon (967)
De match werd op alle borden ondanks dit overwicht een echt gevecht. Af en toe moest ik door de situatie op de borden enkele van onze spelers er op wijzen dat ze geen remise mochten aanbieden of aannemen. In het begin stond op alle borden een ongeveer gelijke stelling. Alleen op de klok hadden onze spelers een duidelijk voorsprong.
In het middenspel kwam er tekening in de strijd. Koen nam in het begin de goede beslissingen waardoor Lodewijk zeker niet beter stond. Echter op het moment dat Lodewijk de loper van Koen uit het spel wilde halen door hem naar a2 te jagen, volgde er een verkeerde beslissing die een pion kostte. Een paar zetten later volgde er nog een verkeerde beslissing, waardoor Koen een stuk achter kwam. Ik moet die stelling nog eens bekijken, want Mark Petrelli gaf na afloop aan dat Lodewijk in deze fase in problemen had kunnen komen. Daan wist in de Engels aanval van een Siciliaan Daniël onder druk te zetten. Wit had f3-f4 gespeeld en dat betekent dat pion e4 zwak wordt. Toen Daan zijn paard naar c5 en loper naar b7 had gespeeld leek me dat zwart de overhand had. Robin begon goed. Een overwicht in een stelling uit een Italiaanse opening met c3 en Lb3. Martijn begon thematisch op de damevleugel aan te vallen. En hier ging iets mis voor onze speler. Opeens was er een dubbele aanval met een pion die een stuk kostte. Gerbrich daarentegen wist in gelijke stelling een pion te veroveren. Tegenstander Daan had in die fase remise kunnen afdwingen met Pc7 Tb8 Pb5 waarna de zwarte toren weer terug moest naar a8. Daan wilde geen remise en wist met zijn lopers op b5 en c5 de zwarte toren op e8 in gevaar te brengen. Genoeg compensatie dus, sterker nog: bij een klein foutje van Gerbrich zelfs kans op winst voor Daan.
Prognose 2.5-1,5. Als Paardensprong het goed wist uit te spelen misschien 3-1, maar als de grote tijdsvoorsprong op de klokken een belangrijke factor zou gaan worden, dan misschien 2-2 of een kleine winst.
Compliment aan alle 8 jeugdspelers, want er gebeurden in de rest van de match geen noemenswaardige fluctuaties van het algemene beeld op de borden plaats. Op dit niveau zijn de jeugdspelers al zo sterk dat, als ze over voldoende tijd beschikken, ze een partij met een voorsprong ook kunnen afmaken.
Het eerst was Gerbrich klaar. Daan pakte niet energiek genoeg door. Volgens mij heeft Daan kans op stukwinst in deze fase gemist. Door twee zetten die wat minder goed in het actieve plan pasten, kon Gerbrich consolideren en het initiatief stoppen. De remisemarge bleef desondanks groot, omdat van de lichte stukken alleen nog twee ongelijke lopers restten en de halfopen lijnen door de lopers geblokkeerd konden worden. De torens die beiden nog hadden konden hierdoor niet actief worden. Gerbrich wist echter met een trucje een tweede pion te winnen, en toen Daan vergat een pion terug te winnen, besliste een dubbele aanval. Torenwinst en 1-0.
Robin kwam nog goed terug. In tijdnood was er even hoop om het verloren stuk terug te winnen. Martijn verdedigde bekwaam met nog minder dan een minuut op de klok. Door een paar snelle zetten kon hij tijd terugwinnen. Toen Robin dameruil toeliet was de partij beslist. 1-1
Daarna was het weer de beurt aan ons team om een voorsprong te nemen. Daan op bord 2 won inderdaad pion e4. Tegenstander Daniël zette nu alles op de aanval. De koning van Daan moest een pion op h7 terugslaan en kwam redelijk open te staan. Gelukkig had Daan zijn dame gecentraliseerd en kon hij deze vanaf veld e5 gebruiken bij de verdediging van zijn koning. Met een toren op h1 en een dame op g1 geen overbodige luxe! Toen Daan zijn toren op de tweede rij kreeg kon hij voortdurend dameruil dreigen en na dameruil zou een gewonnen toren eindspel overblijven. Daniël offerde in arren moede maar zijn toren in de hoop op eeuwig schaak. Dat plan mislukte en het was 2-1.
De opdracht voor Koen was nu duidelijk: proberen uit zijn verloren stelling nog een halfje te halen. Koen verdedigde goed, nam de best mogelijke beslissingen om het Lodewijk zo moeilijk mogelijk te maken. Het eindspel dat hij wist te bereiken was loper tegen toren met een vrije a-pion voor Koen en een 4 tegen 3 pionnenminderheid op de koningsvleugel. Dit zijn geen eenvoudige eindspelen om te winnen. Lodewijk pakte het echter heel goed aan. Ruil van de f-pionnen zorgde voor een vrije e-pion met nog een pion in reserve op de g- en h-lijn. De e-pion vervolgens naar voren, zodat Koen zowel loper als koning nodig heeft om de e-pion te stoppen. Maar dan kan de loper niet tegelijk de a- en g-pion blijven dekken. Vervolgens liep de h-pion door en was de winst verdienstelijk door Lodewijk binne gehaald. 2-2
Een geweldig leuke en spannende wedstrijd. Kwalitatief ook erg hoogstaand. Van beide teams.
Ik was erg trots dat onze jeugdschakers tegen een ratingoverwicht van gemiddeld 200 punten een 2-2 uit het vuur wisten te slepen. Voor de stand betekent het dat we praktisch zijn uitgeschakeld voor de kruisfinales om de plaatsen 1 tot en met 4. We hebben echter wel bewezen dat we met dit team in de toekomst wel mee kunnen spelen om de ereplaatsen van de NJC.
Stand
1. Staunton 3-6 9,5 bordpunt
2. SC Ten Boer 4-5 9,5
3. Paardensprong 3-5 9
4. SCEPU 3-0 3
5. SC Ten Boer 2 3-0 1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten