zondag, januari 11, 2015

Rowin versterkt koppositie in GP klassement FSB

E-mail van Roelof:

Gisteren de 4e GP van de FSB in Dokkum.  Drie jeugdschakers namen deel aan het toernooi. Hieronder de koploper van het klassement: Ro-win.

Rowin speelde in groep D. Rowin is de laatste maanden heel hard vooruit gegaan. Hij speelt graag. Door de vele toernooien leert hij heel snel bij. Gisteren kwam dit er opnieuw uit. Ik heb zijn spel goed kunnen volgen. Wat me opvalt is dat hij de ruimte op het bord goed beheerst, al ziet hoe hij gecentraliseerde paarden kan ondermijnen door de ondersteunende pionnen aan te vallen en dat hij ook al ziet hoe hij velden in de koningsstelling van de tegenstander kan gebruiken om met paarden binnen te dringen. Het was dan ook geen verrassing dat hij eerste werd in de D-groep met 6 uit 7. Hiermee zal Rowin zijn leidende positie in het klassement alleen maar zal versterken. De jeugdclub in Ten Boer is erg trots op de prestaties van Rowin.

Rowin wint zijn belangrijkste partij van het toernooi

Ook Anna-Mae doet het heel goed de laatste tijd. Elk toernooi wil ze graag bezoeken. Gisteren speelde ze in groep H. Wat bij Anna-Mae steeds beter gaat is het mat zetten. Ook ziet ze snel wanneer ze een stuk kan slaan. Kortom ze is goed bezig en zeker in de lagere groepen van een GP is ze in staat om prijzen te winnen. Gisteren lukte dat ook weer. Alleen tegen de groepswinnaar verloor ze. En in de laatste partij kwam ze niet verder dan remise. Met 5,5 uit 7 werd ze keurig tweede. Ze gaat nu ook een rol spelen in het GP klassement van de FSB.

Anna-Mae tijdens de laatste partij, die remise;
werd; op de achtergrond Erwin Kok

Gerbrich was heel dicht bij de toernooioverwinning. Bijzonder was dat haar groep geleid werd door Piet Hania. Deze grote inspirator van het Friese jeugdschaak tijdens mijn jeugd in de jaren 70 en 80 was gisteren ook weer even enthousiast als altijd. Hij verdient wat mij betreft een erelidmaatschap van de FSB! Toen hij Gerbrich zag spelen voegde hij me toe: ‘Het zal niet meer lang duren, dan is ze je voorbij’. Helaas ging het gisteren in de laatste partij tegen Nick Huisinga mis. Ze combineerde de latere toernooioverwinnaar van het bord af. In gewonnen stelling sloeg ze met de dame te snel een toren op h2 die helaas gedekt werd door een loper op c7. Elke andere zet was winnend geweest. Tijdens zulke momenten leer je de echte kampioenen kennen. Ze feliciteerde Nick met zijn toernooiwinst en stapte dapper het apres schaken in ;-)

Gerbrich zet Dylan mat


Ik wil de organisatoren (Bauke Vroom, Piet Hania en anderen) bedanken voor de organisatie.

Geen opmerkingen: