woensdag, januari 28, 2015

SC Ten Boer: ronde 20In de 20e ronde van de clubcompetitie zijn gisteravond de volgende partijen gespeeld:

Klaas Dijkhuizen (w) - Albert Prins: ½ - ½
Jan Pilon (w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Marten Berends: 1 - 0
Harm Buter (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0

SN: Ad Mertens
AMK: Jerimi Bos

Klaas-Albert
Klaas zet Albert behoorlijk onder druk. Zo taai mogelijk verdedigen is het motto, om niet de populaire term keepen te gebruiken. Op de grens van midden- en eindspel echter maakt wit een forse vergissing en draait de volgorde van twee zetten om, wat onmiddellijk een verloren stelling oplevert. Albert is vervolgens zijn zenuwen niet (helemaal) de baas en biedt na de volgende zet, ineens bevrijd van alle spanning en het idee tegen een naderende nederlaag aan te moeten hikken, remise aan. Klaas hoeft hier niet lang over na te denken en bevestigt hiermee de in Ten Boer en omgeving wereldberoemde stelling dat hij alleen voor remise voelt als hij op verlies staat...
Tevens wordt voor de zoveelste keer het bewijs geleverd dat zwart niet over het gewenste (?!) ijskoude killersinstinct beschikt.

Jan-Piet
Een lange  partij, waarin Jan aan het langste eind trekt. Zwart kan het eindspel sterker spelen dan hij deze avond doet en gaat ten onder. Bij het analyseren komt niet helemaal uit de verf of de nederlaag onvermijdelijk was. Hoe dan ook: goed doorzetten van Jan.

Harm-Wopko
Een middenspel waarin beide partijen goede kansen hebben, waar evenwel wat losjes mee wordt omgesprongen. Even later ziet wit kans met zijn dame de vijandelijke koningsstelling binnen te dringen, waarna zwart geen kans meer heeft verlies te ontlopen.

Gerard-Marten
Van dit treffen heb ik heel weinig gezien: om precies te zijn alleen een momentopname niet lang na de opening.Toen viel me op dat wit aanzienlijk beter stond. Waarschijnlijk is dit ook de basis geweest van waaruit wit heeft gewonnen.

De stand na 20 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 255 p. (1SN1; 8-7) 2. Albert Prins 248 (1SN1; 7-8) 3. Jan Pilon 225½ (1SN; 7-4) 4. Piet Beetsma 190½; 7-9) 5. Marten Berends 147 (1SN1; 5-5) 6. Ad Mertens 117 (1SN; 6-7) 7. Gerard Zijlema 106 (1SN; 8-8) 8. Wopko Dijkema 93 (7-8) 9. Harm Buter 80½ (8-7) 10. Jerimi Bos 70½ (1SN; 3-2)  

Terzijde:


Youp van 't Hek in de NRC van 24 en 25 januari over de heren Kamp en Leegte (what's in a name) en het zoveelste zinloze bodem-onderzoek dat de VVD heeft aangevraagd:

Dat moet aantonen dat de bevingen met de gaswinning te maken hebben en dat het niet door de zuipende studenten komt. Dit geologische akkefietje gaat zeker weer een paar jaar duren en in die periode kan de NAM lekker doorgaan met slurpen. Je bescheurt je als Groninger om dit soort nitwits. En je huis ook. Er gaat niets boven Groningen. Alleen geld en gas! 

Geen opmerkingen: