donderdag, april 09, 2015

Anekdotes uit de schaakwereld (18)

Op het schaaktoernooi van San Remo (1930) was Aljechin tijdens zijn partij tegen Bogoljubow zo dronken dat hij voorover viel, waarbij een pion in zijn neus terechtkwam. Bogoljubow eiste vervolgens dat Aljechin met die pion een zet zou doen (immers: pièce touchée, pièce jouée), maar Aljechin wist die claim te ontzenuwen door de pion uit zijn neus te blazen terwijl hij zijn andere neusgat dichtdrukte. Hij had het stuk dus niet met zijn hand aangeraakt!


Bij de ‘Match des générations’ (Cannes, 1998) speelde de jonge Franse grootmeester Igor Nataf tegen Viktor Kortsnoj.  Het was de tweede partij; de eerste was door de Fransman gewonnen. Ook nu bereikte Nataf (wit) een gewonnen stelling.Had hij hier 31. Lc1-b2 of 31. Lc1-a3 gespeeld dan had hij zijn winststelling kunnen handhaven. Hij deed echter 31. Db3xd5?? Kortsnoj sprak toen de onvergetelijke woorden: “I’m sorry, but it’s mate!” en deed 31. … Dh3-g2+!! Wit gaf op, want na 32. Kh1xg2 volgt 32. … h2-h1D en wit staat mat!


Tijdens de olympiade in Nice in 1974 stond de Argentijnse grootmeester Najdorf op van zijn bord om een kop thee te halen. Bij zijn terugkeer ging hij per ongeluk aan een andere tafel zitten.  Toen hij zag dat hij tegenover een onbekende speler zat, zei hij op vaderlijke toon: “Ik geloof dat u zich in uw plaats hebt vergist!”

Albert Prins
Schaakclub Ten Boer

Bovenstaande Anekdotes verschijnen ook in het aprilnummer van de regiokrant BuurContact, dat uitkomt op vrijdag 10 april.


Geen opmerkingen: