zaterdag, april 18, 2015

Zeer geslaagde afsluiting van de NJC (+ WIE REDT SC TEN BOER: lees de post van vrijdag 10 april!!)Verslag van Roelof:

Gisteravond was de laatste avond van de NJC. Het werd een zeer geslaagde avond. De sfeer was geweldig, de organisatie met Kees Romijn, Stephan van der Hagen en anderen was geweldig. Lang leve Haren! 


Alle teams bij elkaar in het Postillion

In het bijzonder wil ik de held van de avond noemen. Dat is Tim Bredek van Haren 2. Bij het vluggeren om de 7e en 8e plaats tegen SCEPU moet hij winnen of remise spelen om Haren 2 deze plaats te laten behalen. 

Het is de laatste partij van de avond, iedereen staat er om heen. En het is om het scherpst van de snede. Van tevoren heb ik doorgenomen met de schakers dat bij een promotie de zet pas is afgerond als op de plek van de pion het vervangende stuk staat. Anders mag de tegenstander claimen. En dat gebeurt op het meest dramatische moment van de avond. Tim kan promoveren en daarmee de matzet uitvoeren. Hij slaat de toren op g1, zegt mat en drukt de klok in. Hij beseft meteen wat hij heeft gedaan en de tegenstandster claimt de winst. En dan komt het meest bijzondere van de avond: sportief reikt hij zijn tegenstandster de hand, zegt oprecht dat ze goed heeft gespeeld. Geen protesten, niet de teleurstelling ergens anders neerleggen! Wat mij betreft ben je dan een HELD!

Qua schaken is het een leuke, interessante en kwalitatief goede avond. 


Het 2e team tijdens de match

Ons tweede team speelt om de 9e en 10e plaats tegen Philidor. Slechts één van de basisspelers kan aanwezig zijn vanwege een feest op Praedinius. De invallers doen het geweldig. Mieke is tactisch momenteel heel sterk en offert haar tegenstander met allemaal trucjes van het bord. Af en toe zit er een klein lekje in, maar het getuigt van groot talent vindt ook Migchiel de Jong. Als Mieke het punt drukt, heeft Lemée op bord één het hoofd net moeten buigen tegen haar sterke tegenstander. Lindert op bord twee speelt een goede partij, maar gaat kopje onder in een toreneindspel met twee pionnen minder. En dan hangt het van invaller Rowin af. Hij speelt een goede partij tegen Marthijn Kooistra. Het kan alle kanten op in een remise achtig toreneindspel. Echter Marthijn mist even een mat in één en Rowin maakt de 2-2.


Het tweede team werd 10e

Snelschaakpartijen zijn nodig. Bij 2-2 wint Philidor, want het laatste bord van de reguliere match valt af. Ik heb wel goede hoop bij het snelschaken, want Lemée is hier een ster in. Zij verrast haar tegenstander dan ook. Ook Mieke wint, maar Lindert verliest ondanks dappere tegenstand in een verloren stelling. Weer hangt het van Rowin af en voor Rowin is snelschaak juist niet zijn ding. Hij verliest dit keer. Niks aan te doen, we hebben goed partij geboden en zijn 10e geworden. Ik ben trots op de prestatie van het team vanavond. Volgend jaar heeft dit team veel meer ervaring.


Het 1e team tijdens de match met invaller Gerben op bord 4

Ons eerste team speelt dit jaar geweldig. Na de 4-0 tegen Haren volgt vanavond weer een 4-0 tegen MSV. In de match een paar goede partijen, waar ik later nog iets over zal opsturen naar Alberts weblog. Het is wel een enorm geflatteerde overwinning. Robin wordt weggespeeld door Jelmer Hofstra, maar als ik even later kom kijken staat hij een dame voor. Ik weet nog steeds niet wat er gebeurd is. 1-0.


Het eerste team werd 5e

Daarna volgt Koen die toch ook wel bedenkelijk stond tegen Marrit Adema. Marrit kon met de toren op g2 slaan, maar ook hier zijn de bordjes verhangen als ik even later terugkom 2-0 
Gerben valt in voor Gerbrich. Op bord 4. Gerben speelt zoals zijn stijl is: vol op de aanval. Zijn tegenstander wint een pion in het centrum, daarna één op b2, waarna Gerben het paard kan insluiten. Maar veel belangrijker: hij kan een aanval op de koningsvleugel opstarten. Met een paar zeer krachtige torenoffers beslist hij de partij. Prachtige partij! 3-0 

En dan Daan. Hij speelt een positioneel sterke partij tegen Bas de Boer. Een eindspel dame, loper en 6 pionnen tegen dame toren en 4 pionnen wordt op uitstekende manier gewonnen. De tijdnood van zijn tegenstander speelt hierbij weliswaar ook een rol. Maar om zo een tegenstander met een rating van 1650 te verslaan is een geweldige prestatie. Ik begrijp wel waarom SCEPU hem wil vragen om volgend jaar in hun eerste team te gaan spelen. Een goede prestatie en ook van deze partij wil ik nog wat publiceren.

Bij de prijsuitreiking krijgen onze jeugdspelers nog twee prijzen. Gerbrich blijkt de beste score bij de meisjes te hebben gehaald en mag de prijs voor de beste score ophalen ;-) En Daan is samen met 3 anderen de beste bij de jongens met 5,5 uit 6.


Topscorer Daan

Staunton wint de NJC. Ik wil hen van harte feliciteren met het prolongeren van de titel. Paardensprong werd tweede en Haren 1 werd derde.

1 opmerking:

Unknown zei

Mooi verslag! De moeder van Tim van Haren 2 ;)