woensdag, februari 10, 2016

Ronde 3 in tweede competitiehelft

Gisteravond werden partijen gespeeld in ronde 3 van de op 19 januari begonnen tweede competitiehelft. Het hadden er negen kunnen zijn, maar het werden er acht omdat mijn tegenstander niet kwam opdagen.
Ik had er kennelijk een voorgevoel van, want tijdens de heenreis merkte ik op tegen Klaas dat we niet wisten hoe laat je eigenlijk bij Lewenborg de klok kunt indrukken wanneer je tegenstander er niet is. Ik deed dat uiteindelijk om 8 uur, 15 minuten na de officiële begintijd. Daarna heeft het uurwerkje ijverig de complete bedenktijd voor wit afgewerkt, zonder dat er iemand was om de eerste zet te doen. Er bleef me niets anders over dan de eerdergenoemde acht partijen te gaan volgen, van 20.00 uur tot 23.15. Wel leuk, daar niet van, maar zelf schaken is toch leuker! Daar kom je tenslotte voor.

De uitslagen:

Jan D. - Rudy:       0 - 1
Piet   - Roy:        ½ - ½
Henk   - Harm:       1 - 0
Durk   - Klaas:      0 - 1
Boudew.- Hiddo:      0 - 1 
Ramon  - Jan Wiebe:  1 - 0
Herman - Jacob:      1 - 0 
Douwe  - John:       1 - 0


P.S.: in de post van 15 februari wordt een en ander hersteld en verklaard; ik heb daarom de partijuitslag Fred-Albert verwijderd.

Afwezig: Jan S. (ziek: beterschap gewenst!), Sjak (vrij), Johan, Arthur en (achteraf gezien) Fred. 
  
...jarig...
Herman (r) - Jacob
Binnenkort de nieuwe stand, uitgewerkt door wedstrijdleider Jan.
Jan D. had van Rudy kunnen winnen met een mooie combinatie, maar hij zag een en ander niet en verloor. Piet wist zich twee pionnen voorsprong tegen Roy te verwerven, maar zag in een moeilijk toreneindspel geen kans dat in winst om te zetten, waarna hij remise voorstelde. Boudewijn en Hiddo (hij was jarig deze avond) waren nog volop bezig toen wij weggingen, maar laatstgenoemde leek wel de betere papieren te hebben. Durk gaf tegen Klaas een paard cadeau. Herman kwam tegen Jacob in het eindspel een toren voor. Douwe en Henk speelden langzaam maar zeker respectievelijk John en Harm van het bord en Jan-Wiebe moest erin berusten dat Ramon al vrij snel de betere stelling had, wat niet zonder gevolgen bleef.

Terzijde:

Een mooie miniatuur (thema's: tempospel en minorpromotie) van Bo Waldemar Lindgren (1927-2011), een Zweeds grootmeester in de compositie van schaakproblemen en -studies, waarvan hij er zo'n 500 ontwierp.

B.Lindgren (Eskiltuna Kuriren, 1945)
 Winst

1. e5 Kb4! 2. e6 Ka3! 3. e7 b4 4. e8T! Ka4 5. Te5 Ka3 6. Ta5 mat.

Geen opmerkingen: