woensdag, april 14, 2010

Winst voor Ten Boer in slotronde NOSBO, klasse 1A


In de gezamenlijke slotronde van de 1e klasse A, gisteravond op de gastvrije speellokatie van schaakclub Groningen, heeft SC Ten Boer weer van zich doen spreken: DAC moest met lege handen naar huis, waardoor onze club hoog op de ranglijst eindigt: met 12 punten een, met SISSA 2 gedeelde, 3e plaats. Men brenge een bezoekje aan de website van de NOSBO voor de overige uitslagen. Rest nog de vraag welke clubs gaan degraderen. Het doek lijkt te zijn gevallen voor Roden 2 en Bedum. De vraag is of er nog een 3e club bijkomt... Middelstum wist in ieder geval, ondanks verlies tegen Staunton 2, het vege lijf te redden, wat ook wel weer zijn charmes heeft en leuk is voor de regio, waar (tot in de verre omtrek) in het min of meer recente verleden het degradatiespook immers een niet onbekende verschijning was die menige argeloze plattelander de stuipen of het lijf joeg....
Al eerder was het kampioenschap van Haren 3 bekend. Gefeliciteerd!

DAC - SC Ten Boer: 3 - 5

1. P. Bruijn (z)(1970) - R. Kroon (w)(2101): 0 - 1
2. H. Kloosterman (w)(1922) - K. Dijkhuizen (z)(1868): ½ - ½
3. A. Steenhuizen (z)(1818) - A. Prins (w)(1769): ½ - ½
4. A. Verhoog (w)(1832) - P. Beetsma (z)(1701): ½ - ½
5. W. Vos (z)(1607) - J. Pilon (w)(1677): ½ - ½
6. D. Folkeringa (w)(1497) - B. Michel (z)(1649): 0 - 1
7. T. Molenhuis (z)(1664) - M. Berends (w)(1570): 1 - 0
8. B. van Till (w)(1617) - G. Zijlema (z)(1554): 0 - 1

Aangezien Klaas zijn partij vorige week al vooruit had gespeeld, had hij nu de handen geheel vrij om enkele aantekeningen te maken bij bovengenoemde partijen. Hiervoor hartelijk dank!

1. Franse verdediging: de doorschuif-variant. Roelof offert e5: er zou kansrijk en interessant spel moeten volgen. Zwart moet een en ander accepteren. Stapje voor stapje vordert Roelof, wint een pion en zorgt voor steeds meer problemen voor zwart. Wit kan een tweede pion winnen maar kiest voor stukkenspel en wint de partij als zwart nogmaals in de fout gaat.

2. De remise van Klaas wordt hier verder niet besproken, maar wel in dank aanvaard.

3. Dameloperspel (Londens syteem). Wit komt prima uit de opening, maar mist 'ergens' de meest actieve voortzetting. Na enkele afruilen doet wit een remisevoorstel dat door zwart met enige vertraging wordt aangenomen. In het vrijblijvende vervolg krijgt zwart een gewonnen stelling, maar desalniettemin moet de stand op het moment van de remise voor wit te houden zijn geweest.

4. Een rustige openingsfase in een echte manoeuvreerpartij, waarin na 17 zetten tot remise wordt besloten.

5. Dameloperspel met afruil Lg5xf6, met druk op de zwarte koningsvleugel. Jan heeft het moeilijk in het middenspel en verdedigt zich naar een bijna gelijkstaand eindspel, waarin zowel wit als zwart een vrijpion hebben. Wit blijft in moeilijkheden, maar zwart doet in deze fase enkele keren niet de beste zet, waardoor wit na een paar actieve paardzetten zelfs een pion voorkomt in het dan ontstane tweetoren-eindspel. In een niet eenvoudige, maar op zich gewonnen stelling, biedt hij enigszins onverwacht remise aan, wat uiteraard wordt aanvaard.

6. Langzaam maar zeker krijgt Baudewijn in zijn partij de betere stelling en staat plotseling een stuk voor. De winst lijkt binnen en... komt binnen.

7. Ook hier een damepionspel met Lf4 en van de kant van zwart Db6. Wit speelt Dc2 en zwart schuift de c-pion door naar c4. Marten zet vervolgens e4 door, maar komt in moeilijkheden op de diagonaal h1-a8 en op de d-lijn. In tijdnood ruilt hij verkeerd en verliest toren of gaat mat.

8. Een Siciliaan met afruil over open b-lijn. die Gerard in bezit neemt met een toren. Hij wint een pion met behoud van een mooie en kansrijke stelling. Zwart vordert gestaag, maar wit grijpt zijn laatste kans met een aanval op de zwarte pionnen op de koningsvleugel. Gerard doet dan niet de beste keus, maar ziet toch kans om af te wikkelen naar een betere stelling met een vrijpion op de a-lijn. Deze pion laat hij uiteindelijk aan zijn lot over, maar krijgt er op de koningsvleugel maar liefst 3 voor terug... Dit wordt wit te veel van het goede(?) en hij geeft op.

Aan het thuisfront werden nog drie partijen gespeeld voor de clubcompetitie:

Harm Buter (w) - Wim van Dijken: ½ - ½
Free Blok (w) - Wopko Dijkema: 0 - 1
Alfred Rodenboog (w) - Ad Mertens: 1 - 0

Afwezig: Anna Bruijn.

Geen opmerkingen: