woensdag, september 19, 2012

Ronde 2 bij SC Ten Boer


De tweede ronde kende nogal wat afzeggingen. Bovendien moest nog een SN worden uitgedeeld, dat de wedstrijdleider maar aan zichzelf gaf, onder het motto dan hebben we dat maar weer gehad. Dat nam niet weg dat hij aan het eind van de avond alsnog het toneel van de strijd (Het Buurhoes) opzocht, om zich persoonlijk van de resultaten van de gevechten op de hoogte te stellen en natuurlijk onder het genot van een biertje aan de tap wat nootjes te bietsen.

De uitslagen:

Jan Pilon (w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Erick Erdtsieck: 0 - 1  
Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Wopko Dijkema (w) - Harm Buter:  0 - 1

AMK: Gerard Zijlema, Fré Blok, Erwin Kok, Bas Klomberg en Marten Berends. SN: Albert Prins.

Jan-Alfred
Hier kwam een eindspel op het bord, met aan beide kanten twee torens, twee lichte stukken en  een aantal pionnen, waarvan wit er 1 meer had. Zwart verdedigde zich niet optimaal en schoot er nog twee pionnen bij in. Dat bracht hem er toe op te geven, waarbij hij kennelijk geen rekening hield met het feit dat na diverse afruilacties er twee ongelijke lopers op het bord stonden. Ondanks de achterstand van drie(!) pionnen had zwart nog ruimschoots kans op remise, temeer omdat wit nog 6 minuten tot zijn beschikking had en zwart 32. Het zou wit beslist niet meegevallen zijn, als het al gelukt was, om de winst in die tijd te verwezenlijken. Jammer, maar helaas.

Piet-Erick
Naar eigen zeggen stond Piet na zo'n zet of tien er beter voor. Erick wist echter door middel van damemanoeuvres op de koningsvleugel een pion te verschalken. Daarna (nog steeds volgens de witspeler) was het in hogere zin gebeurd: hij verzette zich nog geruime tijd maar kon uiteindelijk de vlag hijsen. Dat was minder feestelijk dan het in eerste instantie lijkt: die vlag was namelijk wit.

Klaas-Ad
Na 5 zetten kwam wit op een pion voorsprong, waar na 13 zetten nog een exemplaar  aan toe werd gevoegd. Volgens Klaas had zwart in het partijgedeelte daarna nog diverse goede mogelijkheden, waar hij alleen geen gebruik van maakte. Het punt ging derhalve naar wit.

Wopko-Harm
Harm stond goed toen wit meende daar verandering in te kunnen brengen door een kwaliteit te winnen via een schaakje. Dat festijn ging evenwel niet door: hij werd zelf mat gezet.

Stand na 2 ronden:

1. Jan Pilon 65 p.; 2. Albert Prins 48,5; 3. Erick Erdtsieck 47,5; 4. Erwin Kok 47; 5. Klaas Dijkhuizen 43; 6. Marten Berends 42; 7. Alfred Rodenboog 34; 8. Piet Beetsma 30; 9. Gerard Zijlema 27; 10. Harm Buter 25; 11. Fré Blok 23; 12. Bas Klomberg 20; 13. Wopko Dijkema 17,5; 14. Ad Mertens 14. 

Terzijde:

Snelschaken is leuk omdat een snelschaakpartij snel is afgelopen.
MARTIN VAN GIJZEN, Technische Universiteit Delft (1995).


Geen opmerkingen: