zaterdag, februari 09, 2013

Opgave 265 + Gasperikelen (1)


Hoe won wit vanuit bovenstaande stelling?

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 15 februari naar Alberts SchaakBlog! In het weekend van 16 en 17 februari volgen dan oplossing, partijgegevens en ontvangen reacties.

Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.


Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde datum), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.




TERZIJDE (1):

Uit de reactie van minister Kamp (artikel Robert Giebels, Volkskrant van vrijdag 8 februari) op het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning wat terug te draaien en zodoende de kans op (zwaardere) aardbevingen te verminderen: "Terugschroeven van de gaswinning leidt niet tot  minder aardbevingen en ook niet tot minder zware bevingen".


--Albert: de heer Kamp schijnt de uitkomsten van de 11(!!) onderzoeken die hij over dit thema heeft verordonneerd, al bij voorbaat te kennen.


"Door trager gas te winnen, verminder je de aardbevingen  alleen voor de eerstkomende tijd".


--Albert: wat is daar mis mee? 


"Bovendien (gaat de heer Kamp onverdroten verder) vermindert de kans op een beving  van meer dan 3.9 op de schaal van Richter slechts van 7 naar 5.6 procent. Worden de mensen daar gelukkiger van?".


--Albert: om te beginnen: de kans voor mij persoonlijk om een beving te ontlopen heb ik al tientallen jaren niet meer, want de meisjesnaam van mijn vrouw is Beving. Dit even geheel terzijde. Verder zal de heer Kamp het misschien niet willen geloven, maar inderdaad, alle maatregelen die de kans op aardbevingen kunnen verminderen, zullen de 40.000 mensen die boven 'het grootste aardgasveld van Europa' wonen, iets gelukkiger maken. Maar de gegronde vrees bestaat helaas dat de heer Kamp eerst het kalf wil laten verdrinken, voor er, in welke zin dan ook, iets aan de (gas)put gedaan wordt.... Ik durf er een gokje op te wagen dat het aloude spreekwoord ook hier vroeg of laat weer van toepassing zal zijn.


Dan nog één puntje: letterlijk zegt de heer Kamp in bovengenoemd artikel nog over het jaartje (!) dat hij voor de vele onderzoeken heeft uitgetrokken: "Ik neem het risico". Dat is natuurlijk heel makkelijk gezegd, vooral ook als je zelf niet in de betreffende regio woont. Zoals mijn vrouw zeer terecht op haar eigen weblog schrijft: "Hij NEEMT het risico, wij LOPEN het". 

TERZIJDE (2):


Twee zinnen van Max Pam uit zijn column Pluk de dag, anders plukken wij u wel (Volkskrant, woensdag 6 februari, over het financieel plukken van ouderen):


"Dat jongeren zich zorgen maken over hun pensioen lijkt mij getuigen van een cultuurpessimisme zonder weerga".


"Maar van veel jongeren die over hun pensioen zeuren, denk ik vaak dat je ze beter meteen naar het bejaardenhuis kunt sturen".

1 opmerking:

Albert Prins zei

1e oplossing ontvangen (anoniem)