dinsdag, november 30, 2021

Geen schaken voorlopig, leve de 'vrijheid'!

 

Sinds een week of drie is het 'fysieke' clubschaak bij Lewenborg stilgelegd en, neem ik aan, ook bij alle andere schaakclubs in het land. De maatregelen tegen corona zijn destijds kennelijk toch te vroeg versoepeld (ik denk mede door de druk die de 'vrijheidszoekers' op de beleidmakers uitoefenden), waardoor we er weer allemaal aan moeten geloven. Ook de tienduizenden valse QR-codes bij de GGD op Schiphol werkten natuurlijk niet echt mee aan het bestrijden van de pandemie. Als jij er maar geld mee verdient... Hoe kom je op het misdadige idee! Zou het toeval zijn dat Schiphol de locus delicti was? Ik ben er nog niet zo zeker van.

Het Nederlandse volk valt weer eens op door fors verzet tegen de overheid, voornamelijk door  onnozele of/en belachelijke argumenten. In de Tweede Kamer horen we  waanzinnige geluiden van mensen die gevaarlijke en ophitsende taal uitslaan (de democratie heeft ook zo zijn flinke nadelen) die uiteraard de vele lichtgelovigen in het land beïnvloedt. Als je je niet wilt laten vaccineren, hoe onbegrijpelijk dat ook is, moet je beperkingen aanvaarden, dat is zo logisch als wat. Kom dan alstublieft niet met mijn lichaam en mijn vrijheid aandragen en doe je best iets minder puur egoïstisch te zijn. Er zijn nog meer mensen op de wereld.

Dan hebben we het nog niet over de ijselijke taferelen in Rotterdam op de beruchte vrijdagavond en later op andere plaatsen. Ik kwam in de berichtgeving ook de vertrouwde plaatsnaam Urk weer tegen. Geen verrassing: het lag helemaal in de lijn der verwachting.

Bovenstaand lezersbriefje stond in december 2020 in de Volkskrant, toen het op Urk enorm misgegaan was. Ik plaatste het toen op mijn blog. Het is nu, een jaar later, weer 100% van toepassing en voor herhaling vatbaar. Bij deze. Nu maar weer hopen dat de volgende dag de kerken ter plekke goed gevuld waren! Soms leren mensen van hun fouten, maar soms kun je daar ook héél lang op moeten wachten zullen we maar denken.

Diederik Gommers zag enige tijd geleden in Op1 taferelen voor zijn geestesoog waarin een agressief aangelegd persoon met een familielid met corona binnenkort bij een ziekenhuis zou arriveren en dan te horen zou krijgen dat er geen plaats was. Wat zich dan eventueel voor strijdtonelen zou kunnen gaan afspelen. 'Dan wordt het echt onveilig in Nederland', zei hij en had het ook over beveiliging van ziekenhuizen door de politie en het leger. 

In het buitenland kijkt men met veel verbazing naar de gebeurtenissen in ons merkwaardige landje. Wijzelf hebben  Nederland altijd zo hoog zitten, maar het is helemaal de vraag of dat juist is. Buitenlanders zien het volgens mij geregeld anders.

Ook op het gebied van de boosterprik bevindt Nederland zich ergens in de achterhoede. Het lijkt wel of er een zekere angst bestaat bij overheid om krachtige en snelle maatregelen te nemen. Angst voor het volk. Eerst geen vuurwerkverbod, de volgende dag wel een vuurwerkverbod, zodat er gezegd kan worden door 'Den Haag': het lag niet aan ons, van ons mocht het!

Enfin, misschien, heel misschien, binnenkort toch weer achter het schaakbord, desnoods met mondkapje, maar liefst zonder natuurlijk. We blijven hopen.

Ik ga voorlopig, misschien tegen beter weten in, maar uit van een jaar 2022 zonder (al teveel) corona! Je moet wat.

Update op 30 november: dankzij het fantastische vliegverkeer (elke dag moeten honderdduizenden mensen zich hoognodig verplaatsen per vliegtuig, ook vele reisgezelschappen zetten in coronatijd hun uiterst noodzakelijke uitstapjes natuurlijk vrolijk voort en leve de komende wintersportmaanden waar we toch wel heel hard aan toe zijn!) hebben we nu de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland. Je kon er de klok op gelijk zetten net als op het feit dat mensen gewoon uit het quarantainehotel weglopen of een aanklacht indienen omdat ze daar door de overheid onmenselijk zijn behandeld. Waren de broodjes bij het ontbijt niet rijkelijk genoeg belegd?

Bas van der Schot in de Volkskrant van di 30 november


Geen opmerkingen: