donderdag, januari 20, 2022

Coronagevaar lijkt te minderen: de schaakstukken komen weer op tafel....

Alvorens iets over het edele schaakspel te zeggen eerst dit: in de Volkskrant van 10 januari j.l. stond een niet onaardige ingezonden brief voor de nu nog steeds ongevaccineerde Nederlander:



Stof tot nadenken (zou je zeggen) voor iedereen die zijn 'vrijheid weer terug wil', of 'in vrijheid is geboren', om maar twee malle kreten te noemen. 

Dan schaken! Gezien het feit dat corona (omikron) aanzienlijk minder gevaarlijk lijkt dan vorige varianten, gaan er stemmen op om weer voorzichtig met schaken te beginnen.

Als je in Lewenborg de trap naar de speelzaal oploopt dien je vanaf nu een mondkapje te dragen, maar wanneer je vervolgens 2-4 uur vlak tegenover je (eventueel zwaar ademende) tegenstander zit, hoeft dat niet. Ik blijf het wat wonderlijk vinden, maar goed, iedereen kan ook achter het bord als hij dat wil het textiel voor mond en neus handhaven.

We gaan het gewoon weer proberen!

 

Een mooi moment uit de schaakhistorie:


In de 33e schaakolympiade in 1998 in Elista werd in de 9e ronde bovenstaande partij gespeeld in de ontmoeting Zwitserland-Estland. Yannick Pelletier met wit, Lembit Oll met zwart. In  de diagramstelling heeft wit 26. Le5 gespeeld om 26. ... Tf6 te voorkomen. Zwart speelt echter toch Tf6! om 27. Lxf6 te beantwoorden met 27. ... Pf4, waarna wit kan opgeven. Maar ook het door wit gespeelde 27. Tfe1 leidde in weinige zetten tot verlies.


Geen opmerkingen: