zondag, januari 21, 2024

SISSA - Lewenborg (bekercompetitie tot 1650)


In de NOSBO bekercompetitie (rating tot 1650) stuitte Lewenborg op SISSA. Hier een verslag van Rudy:












Beker: Sissa tegen Lewenborg (rating tot 1650)

Geschreven door Rudy Frieswijk

19 januari 2024

In de eerste bekerronde hadden we met 3,5 – 0,5 gewonnen van Leek. Het was daarom dat we met hetzelfde team Sissa gingen bestrijden. We zaten immers in een flow.

Het mooie van deze bekerronde is dat de ratingverschillen niet extreem groot zijn. Immers de hoogste rating is maximaal 1650. Sissa had op alle borden een klein maar overbrugbaar voordeel. Wat daar tegenover stond was een groot leeftijdsverschil in ons voordeel. Sissa is een studentenvereniging waarbij de gemiddelde leeftijd tussen de 20 en 25 zal zijn. Daar zetten wij op de 4 borden toch maar even 200 jaar levenservaring extra en wellicht ook schaakervaring tegenover.

Vooraf een korte anekdote over koning Arthur (met dank aan wikepedia)

In het populaire verhaal over koning Arthur en Merlijn nam Merlijn de jonge prins Arthur onder zijn hoede en liet hem uit veiligheidsoverwegingen opvoeden bij een eenvoudig gezin in een huis ergens in een bos. Merlijn was Arthurs leermeester, en niet alleen van hem, ook van Kay. Hij leerde hen boogschieten, zwaardvechten en Latijn. Arthur was de beste leerling van de twee, terwijl Kay nergens iets van begreep. Ook leerde Merlijn Arthur een techniek om een stok uit een steen te trekken. Die techniek zou hij later onbewust toepassen bij het magische zwaard Excalibur, dat zijn vader net voordat hij op het slagveld stierf in een rots had gestoken, waarbij hij voorspelde dat degene die het zou lukken het zwaard eruit te trekken koning van heel Engeland zou worden.

Op bord 4 schaakte (koning) Arthur tegen zijn leermeester Merlijn. Na een half uur was Arthur al klaar tegen Merlijn, of moet ik zeggen dat Merlijn al klaar was met Arthur. Arthur had waarschijnlijk geen schaaklessen van Merlijn gekregen en binnen een half uur had hij 2 stukken weggegeven en kon zijn koning om worden gelegd.

Op bord 2 speelde Fred tegen de Française Aurore. In de competitie speelde Fred in november ook al tegen haar en eveneens met de zwarte stukken. In de competitie werd het nog remise maar nu was Aurore iets te sterk.

Op bord 3 speelde Sjak met wit een boeiende partij tegen Justin. Al snel stond er een heel ingewikkelde stelling op het bord waarbij Justin net iets beter stond. Sjak kwam een klein beetje in tijdnood en Justin profiteerde daar van. Tussenstand 3-0 voor SISSA.

Op bord 1 speelde ik tegen Paul. Na e4 e5 kwam het 2 paardenspel op het bord waarbij ik een pion won. In het middenspel kwam daar nog een pion bij. Dat overwicht leidde er toe dat de eer van Lewenborg was gered.

De jeugd van SISSA heeft terecht gewonnen van de routine van Lewenborg.


Geen opmerkingen: