zondag, januari 28, 2024

Winst voor Lewenborg 1 tegen Leek

 

Op vrijdagavond 26 januari heeft Lewenborg 1 een fraai resultaat neergezet in het NOSBO-treffen tegen Leek. Met 4½-3½ trokken de Lewenborgers aan het langste eind. Winst was er voor Ramon, Jan Wiebe en Boudewijn (die dekselse Boudewijn voor de 4e keer op rij!). Drie remises (Bruno, Klaas en Roy) zorgden voor de nog benodigde 1½ punt. 


Hieronder het bloemrijke epistel van Klaas, die moeiteloos het spelen van een zware partij schaak combineert met de taak van  verslaggever. 



Dag allen,

Gisteren heeft Lewenborg 1 een topprestatie geleverd met een mooie overwinning tegen Leek 1. Het werd 3½ -4½ in ons voordeel. Een topprestatie was het, omdat Lewenborg als team gemiddeld 100 ratingpunten minder had. Aan zes borden had Leek een plus van ruwweg 100, en bij Douwe zelfs 200 ratingpunten.

We gaan nog even op bordvolgorde langs de partijen.




Bord 1:

  • Hier speelde Bruno (wit) een mooie partij met origineel openingsspel tegen een op papier veel sterkere tegenstander. De zwarte koning werd door hem heel lang met mooi positioneel spel in het midden van het bord vastgehouden. De zwarte toren op a8 stond ook nog eens langdurig buitenspel. Lange tijd leek het er op, dat er een combinatie in moest zitten, die groot voordeel voor wit zou opleveren. Bruno vond het niet, ik zag het ook niet. Vanmorgen nog even zijn partij (2 stellingen, middenspel en eindspel) met Lichess – Stockfish geanalyseerd. Ook dat gaf geen winstoplossing. Misschien, dat er ergens in de beginfase anders gespeeld had kunnen en moeten worden. Ondanks een pion voorsprong in het eindspel voor wit kon zwart de remisemarge in beeld houden en binnenslepen.

Bord 2:

 

  • Sander Westerlaan lijkt wel mijn vaste tegenstander bij Leek. Menig duel hebben we onderling al uitgevochten. Hij opende met de Engelse opening (Pf3 en c4), maar na zes zetten werd het Konings-Indisch. Met h3 en g4 werd door hem mijn f5 voor een tijd verhinderd, maar dit kostte hem wel wat zetten voor de ontwikkeling van zijn stukken. Toch ging het redelijk gelijk op (aldus de Stockfish-analyse).  Na het toch geforceerd spelen van mijn f7 > f5 pion kreeg ik ogenschijnlijk winstkansen. Ik verzonk langdurig in gepeins, maar de kille temperatuur in de zaal bevorderde het denkvermogen en creativiteit niet. Uiteindelijk speelde ik een ‘alles-of-niets-zet’, tenminste dat dacht ik. Met Tf3 offerde ik een pion terug (Sander speelt Dxh7 met schaak) en toen dacht ik zelf dat ik, met het juiste tegenspel van Sander, misschien ten onder zou gaan. Op intuïtie speelde ik gelukkig de juiste tegenzetten en bood op de 25e zet remise aan. Het was exact het juiste moment er voor, want Sander begon ook spoken te zien en accepteerde het voorstel. Vanochtend meldt Stockfish me killetjes dat de bijzonder interessante slotstelling volledig in evenwicht is.

Bord 3:

 

  • Ton speelde met wit de Colle-opening met Lf4. Sinds ruim 35 jaar ook heel lang één van mijn favoriete openingen. Als zwart niet oplet, niet actief en precies speelt, dan staat hij binnen tien tot vijftien zetten verloren. Ook Ton kreeg een goede aanvalsstelling en besloot een paard te offeren op de Koningsvleugel. Zwart moest superprecies spelen om de aanval te pareren, en Ton ook om zijn aanval door te laten slaan. Heel lang leek hem dat te lukken. Toch zag zwart telkens een rotzetje, die hem (tegen)kansen gaf. Na lang zwoegen raakten de mogelijkheden van Ton op. De aanval sloeg niet door en de achterstand vanwege het geofferde paard betekende laat op de avond dat hij tegenstander Kees de hand moest schudden.

Bord 4:

 

  • Ook Ramon (zwart) heeft zich in een voor mij heel bekende verdediging bekwaamd t.w. de volgens velen ‘inferieure’ Aljechin-verdediging. Toch, het is een bijzondere verdediging. Zelden door de witspeler vooraf bestudeerd, precies spel in de opening is geboden, en komt zwart de openingsfase goed door dan heeft hij vaak een mooie en betere pionnenstructuur. Ook fraaie combinaties liggen eerder voor zwart op de loer dan voor wit. Vaak is wit op onbekend terrein en zwart goed voorbereid, een psychologisch voordeel.  Ramon kwam desondanks in een moeilijke partij en eindspel terecht. Mogelijk zelfs met de betere kansen voor zijn tegenstander. Tijdens een laatste blik van mijn kant zag ik gevaar voor hem vanwege mogelijk doorbraken van de witte c- of d-pion op de zesde lijn. Ramon had geluk. Met een dame-switch achteruit kon hij een witte toren op f6 onder vuur nemen en het grootste gevaar pareren. Het was zelfs genoeg om de partij te laten kantelen. Even later meldde hij me al de winst.

Bord 5:

  • Roy was gisteravond als laatste bezig bij een 3-4 tussenstand in ons voordeel. Hij speelde een prima partij, want in de slotfase had hij een loper en een vrijpion als materiële voorsprong. Alleen twee zwarte torens van zijn tegenstander op de één na onderste rij, en Roy’s koning in de hoek (bijna matdreiging), stelden de beslissing in zijn voordeel nog even uit. De oplossing bleek achteraf niet zo moeilijk, maar de vermoeidheid speelt na ruim drie uur spelen natuurlijk ook een rol. Roy zag de winnende zet niet, maar besloot voor het teambelang te gaan met eeuwig schaak. De teamwinst had dus iets ruimer uit kunnen vallen. We treuren er niet om.

Bord 6:

 

  • Douwe (zwart) speelde ook een dolle partij tegen Pieter Doller, met omwisseling van wat letters bijna dezelfde naam. Hij ‘Leek’ op winst af te gaan, maar moest dan wel even zijn blote koning even een zet pauze in het ‘pashokje-zonder-schaakje’ gunnen. Ondanks dat de witte dame van zijn tegenstander langdurig werd gepend, en ook nog eens direct mat dreigde voor wit, lukte hem dat niet. Na een zware mars over het hele bord eindigde de tocht van de zwarte koning, opgejaagd door torens en de weer ontsnapte dame op b4. Douwe heeft de hele nacht zijn partij zitten te analyseren en zijn gedachten hierover op papier gezet. Jullie vinden het in de bijlage.

Bord 7:

 

  • Van Jan Wiebe zijn partij heb ik niet veel meegekregen. Wel zag ik in het voorbijgaan een degelijke stelling met goede kansen in het middenspel. Ondanks dat zijn tegenstander 75 ratingpunten meer had, was een en ander voldoende voor winst.

Bord 8:

 

  • Dan komen we tenslotte bij ‘de Terminator’ van ons team en dat is Boudewijn. Hij vernietigt alles wat in de NOSBO-competitie op zijn pad komt en dat deed hij ook gisteren weer. Hoe hij het gisteren gedaan heeft, weet ik niet, want de partij was in een vloek en in een zucht in zijn voordeel beslist. Heel knap, immers de tegenstander had 137 ratingpunten meer. Boudewijn is nu met zijn vierde winst op rij in de NOSBO-competitie de enige van ons team met een 100%-score. Supergoed!!

We staan nu op de tweede plaats. Als we tweede worden of eerste mogen we in de ‘kampioensgroep’ verder. Dan moet wel van de laatste tegenstander in onze poule, Bedum, gewonnen worden op 13 februari in ‘het Dok’.

Geen opmerkingen: