maandag, juni 19, 2006


Schaakclub Ten Boer: een geheimzinnig verleden...Ik ben in het gelukkige bezit van het (vermoed ik) vrij zeldzame tijdschrift Schaaknieuws dat in Noord- Nederland uitkwam in 1985 en al na de eerste jaargang ter ziele is gegaan. In een van de laatste nummers vermeldt Han Grüschke, waarmee ik op het schaakbord ooit in een ver NOSBO-verleden de degens heb gekruist en die vele jaren geleden een (o.a. schaakboeken)winkeltje dreef aan de voet van de Lebuïnuskerk in Deventer, enkele merkwaardige feiten. Van het schaakleven in de provincie Groningen in de 19e eeuw werd min of meer verslag gedaan in twee periodieken die ook al weer een kort leven beschoren was: Schaakkalender van het Provinciaal Groninger Schaakbond, dat verscheen van 1878-1880, en: Schaakkalender van het Noordelijk Schaakbond (1881-1887).
Welnu, in jaargang 1878, vermeldt Grüschke, wordt bij de opsomming van clubs in Groningen onder ‘ten Boer’ het bestaan van een club gemeld. Dat gebeurt overigens door alleen de 12(!!) leden te noemen. Dat waren: T. van Anken, J. Eikema, D. Hoek, D. Huisman, K. Klinkhamer, G. Reddingius, R.P. Reddingius, W.G. Reddingius, S.Sissingh, A. Schotanus, J.G. Sütherland en D. Pesman. Dat is natuurlijk niet niks: een club van 12 leden (momenteel, in 2006, hebben we er 15) in 1878-1879, in het zeer kleine dorp dat Ten Boer toen was. Bovendien weten we nu dat de straatnaam Reddingiusstraat in Ten Boer niet zomaar uit de lucht is komen vallen!
Des te groter moet dan de teleurstelling zijn als (alweer volgens Grüschke) in jaargang 1880, op de pagina’s VI-VII, te lezen valt onder Ten Boer: volgens schrijven van den heer Sütherland bestond de schaakklub uit de in den vorigen kalender genoemde leden, weshalve de klub toen ook is opgenomen, terwijl een later schrijven van den heer T. van Anken beweert, dat er geen klub bestaat.Ik heb persoonlijk een en ander natuurlijk even gecontroleerd in de Universiteitsbibliotheek in Groningen, die genoemde Schaakkalenders bezit: alles is zoals Grüschke heeft opgetekend. Allemaal tamelijk mysterieus!
Momenteel is het bestaan van de club niet twijfelachtig en is de club zelfs springlevend. We kunnen goed meekomen in de 1e klas van de NOSBO, de wekelijkse opkomst is groot en de clubsfeer laat weinig te wensen over!

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Albert,

Ik vind het heel leuk om jouw weblog te lezen! In Ten Boer hebben jullie een Reddingiusstraat, maar wist je dat wij in Middelstum een Van Ankenweg hebben?

hartelijke groet!
Jan Kroon