maandag, augustus 28, 2006

Opgave 24


Alweer de eerste opgave van deze week! In bovenstaande stelling is wit aan zet. Wat kan hij bereiken? De witte loper kan niet spelen wegens 1. ... Tc1+ en zwart wint. De witte koning kan ook niets doen, de toren evenmin en zwarts e-pion dreigt naar e2 te lopen, met winst. Moet wit blij zijn als hij het op de een of andere manier remise houdt?
Medio deze week volgt opgave 25.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Albert,

Ik begrijp de opgave volgens mij niet zo goed. Wit wint volgens mij:
1. a4 e4 2. a5 e3 3. a6 e2 4. a7
Nu moet zwart kiezen.
De pion stoppen is vrij lastig:
4… Tc8 5. Lxe2 Ta8 6. Txb2 en wit staat een stuk voor (ook al zijn er nog wat technische details op te lossen
4… Tc1 5. a8D+ Kg7 6. Da7+ Kg6 7. Df2 met winst
4… exf1D+ 5. Kxf1 Tc1+ 6. Kg2 Txb1 7. a8D+ gevolgd door 8. Da2

Bedankt voor je voicemail. Ik meende van Jan gehoord dat donderdag je laatste werkdag was, maar blijkbaar bedoelde hij dat hij jou niet meer zou treffen bij de OB op maandag. Ik had geen tijd meer om een onafhankelijke bron te raadplegen, dus vandaar de kaart.

Ik heb trouwens eens zitten denken: misschien kunnen we een aantal artikels van je weblog pakken, aanvullen met nog wat informatie van mij of andere leden (een afscheidswoord van Jan misschien?) en zo een clubblaadje maken voor de clubleden. Ik weet niet of jij het een leuk idee vindt, maar ik loop al wel langer met het idee om eens iets voor de clubleden te doen. Bovendien kun jij iets wat mij maar niet lukt: diagrammen maken en in Word krijgen. Binnenkort het idee eens bespreken?

Groet,

Roelof