vrijdag, mei 25, 2007

Opgave 115

De partij waarin de bovenstaande stelling voorkwam had een plotseling einde, toen zwart na de nu volgende zet van wit meteen opgaf! Welke zet was dat en waarom gaf zwart op?

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

Hoe dat kan zie je bij opgave 114. Eind volgende week verschijnen de juiste antwoorden op mijn weblog, samen met de ingezonden reacties!

2 opmerkingen:

Klaas zei

Le5

Anoniem zei

Beste Albert,

Twee weken geleden probeerde ik eveneens een oplossing in te sturen, maar kennelijk ging er iets mis. Hopelijk lukt het nu beter! In dat vorige, zoekgeraakte berichtje, schreef ik dankbare woorden over jouw schaakblog, die ik nu maar kort zal samenvatten, verwijzend naar een opmerking in de buurt van Opgave 111: van mij ontvang je vanuit het verre Friesland een langgerekt en welgemeend applaus!
En misschien ben ik wat overmoedig door de Pinkstersfeer (reeds rond het jaar 30 blijken ongebreideld enthousiasme en Pinksteren nauw samen te gaan, en ook toen riep dat al gemengde gevoelens op, zie Handelingen 2:13b), maar is de oplossing van Opgave 115 niet: 1.Lb2-e5? Ik voel me wat onzeker, omdat zwart met schaak een witte toren kan slaan (1...Td8xd1+), maar dat lijkt toch op uitstel van execustie: de dame is en blijft ingesloten. Ook de loper ter verdediging aanwenden zal geen redding bieden: na afruil op d6 gaat de toren op c8 verloren en daarmee de partij. Twijfel voel ik echter vooral na 1...g7-g6. 2.Df5-f4 lijkt dan het beste, maar heeft zwart dan geen 2...Pc5-e6? En wint wit dan niet hooguit een stuk?Helaas kan ik m'n zakschaakbordje weer nergens vinden, zodat ik het niet even rustig kan bekijken. Vandaar dat ik niet verder kom dan deze twijfelachtige oplossing. Het spijt me, maar na dezen zal het me vast geopenbaard worden! In elk geval een hartelijke friese groet, en goede dagen toegewenst!

Jan Kroon